Δεν ξέχασαν τη θυσία στα Διαβάτα!

Τιμητική εκδήλωση για τους 101 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους ναζί την ίδια μέρα με την απόβαση στη Νορμανδία

Ιουνίου του 1944 συνολικά 101 Ελληνες πατριώτες. Την ίδια μέρα της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, που σήμανε την αρχή της κατάρρευσης του Γ’ Ράιχ, στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν τους 101 συλληφθέντες, εκ των οποίων οι 98 ήταν αντιστασιακοί, έγκλειστοι στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς».

«Ο πατέρας μου είδε τις εκτελέσεις. Ηταν πρωί και είχε πάει στο χωράφι να δει αν ήταν έτοιμα τα στάχυα για τον θερισμό. Εκεί είδε τους στρατιώτες και τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους κρατουμένους και την εκτέλεση» ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο Κώστας Τσαμπάζης, κάτοικος της περιοχής.

Ο πατέρας του Κώστα Τσαμπάζη, Αθανάσιος, ήταν τότε μόλις 18 χρονών. Την ημέρα που στιγμάτισε τη ζωή του έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή από το ξημέρωμα για να προετοιμάσει το χωράφι του για το θέρος. «Είχε κρυφτεί μέσα στα σπαρτά. Τα είδε όλα. Μας τα έλεγε σε μένα και στα αδέλφια μου, την κρατούσε αυτή την ανάμνηση στο μυαλό του ως το τέλος της ζωής του» περιέγραψε ο Κώστας Τσαμπάζης.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι ναζί στρατιώτες κατέβασαν από τα φορτηγά τους 101 Ελληνες πατριώτες και τους εκτέλεσαν από απόσταση λίγων μέτρων. Στη συνέχεια τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο που είχαν σκάψει δίπλα στο σημείο κι αποχώρησαν ατάραχοι…

Ληξιαρχικές πράξεις

Τα ίχνη του εγκλήματος δεν σβήστηκαν, καθώς υπάρχουν οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των θυμάτων. Στο μνημείο που στήθηκε στο 7ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς στα Διαβατά, κοντά στο σημείο της εκτέλεσης, είναι γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων.

Χθες στο μνημείο των εκτελεσθέντων στα Διαβατά ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Φοίνικας» διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τους ηρωικούς πατριώτες που πορεύτηκαν στον γολγοθά τους με αγάπη για την πατρίδα και τη λευτεριά ενάντια στον φασισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τιμητική πλάκα. «Τα Διαβατά και ο Δήμος Δέλτα έχουν το θλιβερό προνόμιο και συνάμα την πατριωτική τιμή να αποτελούν έναν τόπο μαρτυρίου όπου συντελέστηκε ένα από τα δεκάδες ναζιστικά εγκλήματα» δήλωσε ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος.

Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα