Τριπλή ήττα για το κόμμα Ερντογάν!

Εχασε την αυτοδυναμία, απέτυχε να επιβάλλει πολιτειακή αλλαγή! Είσοδος για πρώτη φορά των Κούρδων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Κάτω από την αυτοδυναμία των 276 εδρών και πολύ χαμηλότερα από την ενισχυμένη πλειοψηφία των 330 εδρών που χρειάζεται ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε το πολιτικό σύστημα να μετατραπεί σε προεδρικό, όπως επιθυμεί, εμφάνιζαν τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μεγαλύτερο διακύβευμα των εκλογών και από την πολιτειακή αλλαγή που επιθυμεί ο Ερντογάν είναι η είσοδος στην 550μελή Τουρκική Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που, παρά τα 140 χτυπήματα βίας που δέχθηκε και με βομβιστικές επιθέσεις την προεκλογική περίοδο -οι τελευταίες σημειώθηκαν την ώρα της ομιλίας του ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του την Παρασκευή, με δύο νεκρούς και 100 τραυματίες-, φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή. Με καταμετρημένο το 79% των ψηφοδελτίων, το HDP ενισχύεται στο 11,4% και εξασφαλίζει 77 έδρες. Το κυβερνών κόμμα προηγούνταν με 42,5%, αλλά με μόλις 262 έδρες (από 327 που κατείχε με 49,83% το 2011), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,8% και 128 έδρες και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,9% και 83 έδρες.

Η παραμονή της κυβέρνησης Νταβούτογλου στην εξουσία κλονίζεται ακόμα και εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν την τεράστια ιδεολογική απόσταση που τα χωρίζει ώστε να συνασπιστούν. Ηδη μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωνε στο Reuters ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να διαλυθεί. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε.

Στην ενίσχυση του φιλοκουρδικού κόμματος συνέβαλε η αλλαγή ατζέντας του από αμιγώς κουρδικό σε κόμμα λαών και μειονοτήτων -Ελληνες, Αλεβήδες, Αρμένιοι- και μη προνομιούχων, που έφερε τη θεαματική άνοδό του στην Κωνσταντινούπολη και τη νοτιοανατολική Τουρκία. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κεντροδεξιού αρθρογράφου της «Hurriet» Μουσταφά Ακιόλ, που στήριξε το αριστερό κουρδικό κόμμα ως απάντηση στη μετατροπή του κυβερνώντος σε «ένα ισλαμιστικό, εκφοβιστικό κόμμα με έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη που μπαίνει στον πειρασμό να συγκεντρώνει όλο και περισσότερη εξουσία και πολώνει όλο και περισσότερο την κοινωνία», όπως έγραψε.

Η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 80% των 53.765.231 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

«Εχτισα το νέο παλάτι γιατί είχε κατσαρίδες στο πρωθυπουργικό»

«Το κτίριο της πρωθυπουργίας ήταν γεμάτο κατσαρίδες» Με αυτό το επιχείρημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την ανέγερση του Λευκού Οίκου της Ανατολίας – παλάτι που αποτυπώνει τη μεγαλομανία του, αφού κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί σε 490.000.000 ευρώ! Για την ακρίβεια, ο Ερντογάν αναφερόταν στις τουαλέτες. «Αρμόζει ένα τέτοιο γραφείο στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας; Δεν τίθεται θέμα σπατάλης, όταν πρόκειται για εκπροσώπηση» δήλωσε αμυνόμενος, αφού είχε κατηγορηθεί για σπατάλη δημόσιου χρήματος. Μόνο που λίγο μετά -όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών- το παλάτι των 1.150 δωματίων τού στοίχισε την αυτοδυναμία!
Επόμενη σπασμωδική αντίδραση Ερντογάν; Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέο πόλεμο εναντίον των ξένων μέσων ενημέρωσης που του έχουν ασκήσει κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα. Στη μαύρη λίστα του, από την οποία δεν λείπουν το BBC και το CNN, πρόσθεσε τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ενώ κατηγόρησε τους «New York Times» ότι διοικούνται από Εβραίους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα