Σοκ με τις αποζημιώσεις απολυμένων

Θα πληρώνονται μετά τις τράπεζες (!) για περιπτώσεις εκποίησης περιουσίας όταν η επιχείρηση πτωχεύσει

Μια δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες εργαζομένους βρίσκεται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, που αφορούν τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και συγκεκριμένα την πτωχευτική διαδικασία και τις αποζημιώσεις απόλυσης. Η πρόταση προβλέπει ότι κατά την εκποίηση της περιουσίας μιας επιχείρησης που τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφού αποπληρωθούν οι οφειλόμενοι μισθοί του προσωπικού και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες ως ενυπόθηκοι πιστωτές θα λαμβάνουν το 70% του ποσού, ενώ για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, καθώς και τις απαιτήσεις άλλων μη ενυπόθηκων πιστωτών, όπως για παράδειγμα οι προμηθευτές, θα απομένει το υπόλοιπο 30%.

Συγκεκριμένα, στις σελίδες 27-28 της ελληνικής πρότασης αναφέρεται: «Το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο ρυθμίζει την κατάταξη των πιστωτών, θα τροποποιηθεί. Από τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 975, εκείνες που βασίζονται στην παροχή εξαρτημένης εργασίας και οι αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές θα εκτελούνται προνομιακά (εξαιρουμένων των αποζημιώσεων).

Προτεραιότητα

Από το εναπομείναν ποσό, οι εμπράγματα διασφαλισμένοι (ενυπόθηκοι) πιστωτές θα εξυπηρετούνται αναλογικά με το 70%, οι δε υπόλοιποι (μη εμπράγματα ενυπόθηκοι) και οι μη προνομιούχοι από το 30%».

Εως σήμερα το Δημόσιο και μετά οι εργαζόμενοι έχουν προτεραιότητα έναντι των τραπεζών και των προμηθευτών μιας πτωχευμένης επιχείρησης στην εξόφληση τυχόν οφειλόμενων μισθών και αποζημιώσεων. Εφόσον, λοιπόν, νομοθετηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές, τότε ουσιαστικά για τις αποζημιώσεις θα μένουν -στην καλύτερη περίπτωση- ψίχουλα, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί να μην παίρνουν καν αυτά που δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε χειρότερες αλλαγές, αλλά το σχετικό νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ποτέ. Συγκεκριμένα, το άρθρο (977) προέβλεπε ότι οι δανειστές με ενυπόθηκα δάνεια (τράπεζες) θα λαμβάνουν το 65% του ποσού από τον πλειστηριασμό, ενώ οι οι εργαζόμενοι, τα Ταμεία και το Δημόσιο θα μοιράζονταν ανάλογα με τις απαιτήσεις τους το 25%. Το υπόλοιπο 10% προβλεπόταν για τους «μη προνομιούχους» πιστωτές, όπως οι προμηθευτές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα