«Αιμορραγούν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης!

Τα έψαλαν οι γιατροί των Ιπποκρατείου και «Παπαγεωργίου» στον Π. Κουρουμπλή

Συνθήματα, πανό, η… μήνις των ειδικευόμενων γιατρών του Ιπποκράτειου και τα παράπονα των ασθενών υποδέχτηκαν χθες τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Θεσσαλονίκη. Μόνο οι γονυπετείς ευχαριστίες μιας γυναίκας, της μητέρας της μικρής ασθενούς Ραφαέλας, έσπασαν τον πάγο. Ξεκινώντας την επίσκεψή του από το Ιπποκράτειο, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με ειδικευόμενους γιατρούς, που διαμαρτύρονταν για τις κουτσουρεμένες κατά 30% εφημερίες τους αλλά και για τη μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου κατά 70%. Παράλληλα, τα… άκουσε από ασθενείς που, βλέποντάς τον, έσπευσαν να παραπονεθούν για τη μεγάλη αναμονή -χθες το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία-, ζητώντας του… διορισμούς γιατρών.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο Ιπποκράτειο, όταν οι ειδικευόμενοι, ζητώντας επίμονα απαντήσεις για τις εφημερίες, διέκοψαν την εκπρόσωπο των καρκινοπαθών, ο κ. Κουρουμπλής τους κάλεσε να σεβαστούν την ασθενή που μιλάει, για να πάρει την απάντηση: «Δεν θέλουμε μαθήματα. Αυτά να τα κάνετε στους εταίρους σας». Στη συνέχεια, οι ειδικευόμενοι του είπαν: «Ο γιατρός-σκλάβος είναι δική σας έμπνευση». Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι οι εφημερίες πληρώθηκαν, με τους ειδικευόμενους να παίρνουν… φωτιά, μιλώντας για καταβληθέντα μειωμένα κατά 30%.

Πάντως, όπως ανέφερε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 4.500 ατόμων στην υγεία, ενώ στις 19 Ιουνίου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, όπου θα καταθέσει πρόταση για πρόσληψη 12.000 ατόμων. Διαβεβαίωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα σταματήσει η άνιση χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτά της Αθήνας και άλλων πόλεων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί Μονάδα Αιμοκάθαρσης για παιδιά στο Ιπποκράτειο, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία και την ενίσχυση της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου, η οποία είναι η μοναδική στη βόρεια Ελλάδα. Επιπροσθέτως, δεσμεύτηκε για το θέμα των ανασφάλιστων νεφροπαθών.

Επί τρεις ώρες ο κ. Κουρουμπλής άκουγε για τις ελλείψεις στο προσωπικό (55 άτομα στη διοίκηση, 127 γιατροί και 270 νοσηλευτές), την ανεπάρκεια σε… σύριγγες και μαξιλάρια, τα κλειστά κρεβάτια Εντατικής έως και την παραπομπή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία από τις καρδιολογικές κλινικές, επειδή δεν έχουν… βηματοδότες και απινιδωτές.

Το δάκρυ της μάνας και τα παράπονα

Κατά την είσοδό του στο Ιπποκράτειο, έπεσε στην κυριολεξία στα πόδια του μια γυναίκα, η Αντιγόνη Γάτου, μητέρα της Ραφαέλας, ενός μωρού 17 μηνών, που νοσηλεύεται εκεί από τον Οκτώβριο, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο. Με δάκρυα στα μάτια τού φίλησε τα χέρια, ευχαριστώντας τον για το ενδιαφέρον που έδειξε.

«Ο κ. Κουρουμπλής παρενέβη τέσσερις φορές και έσωσε τη Ραφαέλα. Φρόντισε να μετακινηθεί από την Εντατική Ενηλίκων στη ΜΕΘ Παίδων, έστειλε στρατιωτικό γιατρό και υπέγραψε για τις διασυνοριακές παραπομπές, για να πάει το μωρό στο εξωτερικό, πλήρωσε για τη ναύλωση του αεροσκάφους που θα το μεταφέρει στη Γερμανία και έδωσε την έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, ώστε να φύγει το μωρό στο εξωτερικό» είπε.

Στον επόμενο σταθμό του, στο «Παπαγεωργίου», όπου εγκαινίασε τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής – θερμικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, που καθιστά ενεργειακά αυτόνομο το νοσοκομείο, ο υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα από το σωματείο εργαζομένων, το οποίο του ζήτησε, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των 249 κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων με μόνιμο προσωπικό, την κάλυψη των 115 κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, την τακτική και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου, την κάλυψη των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο, οι οποίες αγγίζουν τα 192.000.000 ευρώ, και την άμεση αναδιοργάνωση του συστήματος των εφημεριών στα νοσοκομεία της πόλης.

Σήμερα ο υπουργός θα συναντηθεί με το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το «Γ. Παπανικολάου».

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα