Νέα μεγάλη υποχώρηση για τον ΦΠΑ

Πρόταση με αύξηση του χαμηλότερου και του ενδιάμεσου συντελεστή .Πιο ψηλά και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα

Νέα πρόταση που περιλαμβάνει αύξηση του χαμηλότερου και του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ, σε σύγκριση με την αρχική ελληνική πρόταση, στο 6,5% και το 12% αντιστοίχως, και ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής και της προσεχούς χρονιάς υπέβαλε στους δανειστές η κυβέρνηση, επιχειρώντας να μειώσει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Παράλληλα, κατέθεσε συμπληρωματικό κείμενο προτάσεων για το χρέος.

Παρότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με διαρροές σε ξένα μέσα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις ελληνικές προτάσεις «ανεπαρκείς» και «ασαφές αναμάσημα», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε χθες ότι «θα απαιτηθεί χρόνος για να εξεταστούν» και ότι «οποιοσδήποτε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλάει για απόρριψη των ελληνικών προτάσεων δεν μιλά εκ μέρους της Κομισιόν».

Η νέα ελληνική πρόταση ανεβάζει επίσης τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% στο 0,75% για το 2015 και από το 1,5% στο 1,75% για το 2016, βασιζόμενη κυρίως στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ. Ειδικότερα, προτείνεται:

  • ΦΠΑ 6,5% μόνο για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
  • ΦΠΑ 12% για «βασικά και φρέσκα τρόφιμα» (αυτό τον όρο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση), εφημερίδες και περιοδικά, τιμολόγια ρεύματος και νερού, διαμονή στα ξενοδοχεία και εστιατόρια.
  • ΦΠΑ 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Ετσι υπολογίζεται να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,36 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατά 30%.

«Οχι» σε νέο δάνειο

Η ελληνική πλευρά υπολογίζει επίσης ότι το χρηματοδοτικό κενό ως τον Μάρτιο του 2016 ανέρχεται στα 29 δισ. ευρώ και ζητεί να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο, αλλά επιστρατεύοντας, μεταξύ άλλων, τα 10,9 δισ. ευρώ από το αδιάθετο αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου έκδοσης έντοκων γραμματίων και τη μεταφορά των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (6,7 δισ. ευρώ), που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για τον χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος του χρέους».

«Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Η μπάλα είναι στην ελληνική περιοχή» ήταν το χθεσινό αιχμηρό σχόλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Σταμπ δήλωσε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η υπομονή μας εξαντλείται».

«Κατηγορώ» του Τζ. Στίγκλιτς κατά της Γερμανίας

Ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες από ένα Grexit προβλέπει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Αμερικανός οικονομολόγος, κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατηγορώντας μάλιστα για τρομακτικό επίπεδο ασυνειδησίας κυρίως τη Γερμανία σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ.

«Το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στη Γερμανία, είναι τρομακτικό. Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν χαλαρά ότι οι αγορές πλήρωσαν ήδη τη ρήξη του ευρώ και, μάλιστα, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι το θετικό για τη νομισματική ένωση. Το θεωρώ παραφροσύνη ίδια -αν όχι μεγαλύτερη- με την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008».

Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς: «Με την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως η Ιταλία». Οπως χαρακτηριστικά: «Το ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μια επίθεση και μια κρίση σαφώς πιο βαθιά από τις προηγούμενες είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών».

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα