Μαστίγιο και καρότο από την Κομισιόν

Μέχρι χθές το μεσημέρι εμφανιζόταν επιθετική έναντι της Ελλάδας ενώ ξαφνικά το απόγευμα το κλίμα βελτιώθηκε

Σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, καθώς ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν επαρκεί για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η Αθήνα έχει ενημερωθεί γι’ αυτό από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κάτι που διαψεύστηκε όμως από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Παρότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών βελτιώθηκε μετά την απογευματινή σύντομη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και μολονότι ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε χθες το βράδυ ότι μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών είναι εφικτή «περισσότερο από ποτέ», νωρίτερα είχε διαφανεί κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών.

Ολα ξεκίνησαν από τη μεσημεριανή δήλωση του κ. Σχοινά ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας στους πιστωτές δεν επαρκούν για να επιτευχθεί συμφωνία και ότι «ο κ. Μοσκοβισί ενημέρωσε γι’ αυτό προχθές το απόγευμα τους Ελληνες υπουργούς», δηλαδή τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι βρίσκονται από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις «δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις Τσίπρα, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ» και επανέλαβε: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές ζητούν ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι επώδυνες αλλαγές στον ΦΠΑ, τις οποίες πρότεινε το σχέδιό τους, ενώ περίμεναν από την ελληνική πλευρά να προσδιορίσει μέτρα που θα καλύψουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος και 2% το 2016 (και όχι μόνο 0,75% φέτος και 1,75% την προσεχή χρόνια, όπως πρότεινε η Αθήνα).

Αυτή η δήλωση ερχόταν σε αντίθεση με την κυβερνητική διαρροή που είχε προηγηθεί χθες το πρωί και η οποία τόνιζε ότι δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση στις ελληνικές προτάσεις. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Σχοινά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν δηκτικά: «Για πρώτη φορά στην ενημέρωση της Κομισιόν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιερ Μοσκοβισί». Πάντως, και ο ίδιος ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε χθες το βράδυ ότι μετέφερε τις διαφωνίες της Κομισιόν στον εκπρόσωπο των ελληνικών Αρχών προχθές το απόγευμα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια συζήτηση. Το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει σήμερα και τους τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), που προετοιμάζουν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Το…χασάπικο (της φλυαρίας) του Βαρουφάκη

Με τη φράση «η χασαπική τέχνη δεν είναι μεταρρύθμιση» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε χθες, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, την αντίθεσή του στις περικοπές συντάξεων, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζονται χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που να το καταστήσουν βιώσιμο.
«Οι περικοπές, η χασαπική τέχνη, το “κόβω με έναν μπαλτά” δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά έσπευσε να τονίσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν επιμένει στην αναφορά του πως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν χασάπηδες ότι δεν έκανε ποτέ τέτοια δήλωση. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η ομιλία του υπουργού σε εκδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, όπου επισήμανε: «Φυσικά το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Είναι οι μειώσεις των συντάξεων μεταρρύθμιση; Δεν το νομίζω. Οποιοσδήποτε χασάπης μπορεί να κόψει κάτι».

Εξάλλου ο κ. Βαρουφάκης είχε χθες διαδικτυακό μίνι διάλογο με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος αναπαρήγαγε στο twitter συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» και σχολίασε: «Διατηρήστε την ηρεμία σας και μεταρρυθμίστε την Ελλάδα». Ο Βαρουφάκης απάντησε στον Βέλγο πολιτικό, επίσης μέσω twitter: «Ακριβώς αυτό ζητάμε: Μια ευκαιρία να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όμως υπό περισσότερη λιτότητα».

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα