Εμπνευση Βαρουφάκη η αύξηση ΦΠΑ

Διαρροή από την Κομισιόν που αφήνει έκθετο τον «κ. Γιάννη»!

Ως ελληνική έμπνευση παρουσίαζε χθες τις αυξήσεις στον ΦΠΑ πηγή από το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Star, την ίδια ώρα που το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι το ΔΝΤ, που αποδίδει μεγάλη σημασία στην αλλαγή του συστήματος του ΦΠΑ, θα ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα. Το γεγονός ότι το ΔΝΤ βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από ελληνικό πρόγραμμα είχε επισημάνει η «δημοκρατία» ήδη από τις 29 Μαΐου.

«Το Brussels Group δεν έχει προτείνει απολύτως τίποτα για τον ΦΠΑ. Ολα τα ποσοστά, ακόμα και η ίδια η επιλογή να βρεθούν τα χρήματα από τον ΦΠΑ, είναι της ελληνικής κυβέρνησης» υποστήριξε η πηγή της Κομισιόν που επικαλέστηκε χθες το Star.

Διάψευση

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες την πληροφορία από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι πιστωτές μας επέμεναν από την αρχή να αλλάξει το σύστημα του ΦΠΑ και να καθιερωθούν μόνο δύο συντελεστές – ένας 12% και ένας 23%. Επιπλέον, υπενθύμιζαν ότι η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές (6%, 11% και 23%) δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι οποίοι ζητούν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Οσον αφορά τη στάση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι του Ταμείου λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει χωρίς τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν το αφήνουν οι Ευρωπαίοι.

«Καμία συμφωνία για πλεόνασμα 1%»

Κατηγορηματικά διέψευσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι έχουν συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% για το τρέχον έτος. «Σήμερα μας ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει. Αυτό που έχει γραφεί για 1% πλεόνασμα για το 2015 δεν ισχύει» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά «κούρεμα» του χρέους αλλά «μεταφορές χρέους», ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σχετικά με την αποδοχή της πρότασης των δανειστών, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε «υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό, σαν αυτόν που ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια».

Πισώπλατη μαχαιριά (πάλι!) από το ΔΝΤ

Ανυποχώρητο στις σκληρές απαιτήσεις του για περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων εμφανίστηκε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε κοφτά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μείζονες διαφορές» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ και ότι «δεν σημειώθηκε πρόοδος για τον περιορισμό των διαφορών αυτών το τελευταίο διάστημα». Επιπλέον, αποκάλυψε ότι τα στελέχη του Ταμείου αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες, καθώς «οι ελληνικές Αρχές αναζητούν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο», αλλά «το ΔΝΤ είναι πολιτικός, όχι τεχνοκρατικός θεσμός».

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το Ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν τα τρία μεγάλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πρώτα δύο:
«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Το 80% των πρωτογενών δαπανών είναι για μισθούς και συντάξεις, άρα χωρίς μεταρρυθμίσεις -ιδίως στις συντάξεις- δεν μπορούν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Μάλιστα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η ετήσια συνεισφορά του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα φτάνει το 10% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,5%, και ότι η μέση σύνταξη σε Ελλάδα και Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ύψος, ενώ ο μέσος Ελληνας συνταξιοδοτείται έξι χρόνια νωρίτερα από τον Γερμανό.

«Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα κενά στα έσοδα από τον ΦΠΑ, λόγω της περίπλοκης δομής του. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα απλοποιήσουν το σύστημα και θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ετησίως».

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα