Αφορολόγητες οι (αγροτικές) επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ!

Θα πληρώνουν σαν επιχειρηματίες όσοι ασχολούνται με γεωργία-κτηνοτροφία

Σαν… επιχειρηματίες φορολογούνται φέτος για τα εισοδήματα του 2014 περίπου 620.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τουλάχιστον άλλοι 200.000 φορολογούμενοι που δεν είναι αγρότες αλλά αποκτούν και γεωργικά εισοδήματα.
Ειδικά για όσους φορολογουμένους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του εισοδήματος (κέρδος) από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις δεν συνυπολογίζονται στο σύνολό τους.

Ετσι, όπως τονίζεται και σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων (κέρδη) από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα λαμβάνεται υπόψη κανένα ποσό αποζημιώσεων και από το σύνολο των επιδοτήσεων-ενισχύσεων θα λαμβάνεται τυχόν υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ποσού των 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, για να προσδιοριστούν σωστά τα εισοδήματά τους για το 2014, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι οφείλουν να έχουν κρατήσει παραστατικά για τις πωλήσεις των προϊόντων που παρήγαγαν καθώς και αποδεικτικά για τις δαπάνες αγοράς σπόρων, καλλιέργειας, άρδευσης, καταβολής ημερομισθίων στους εργάτες, προμήθειας καυσίμων και αποπληρωμής καλλιεργητικών δανείων.

Από την ίδια εγκύκλιο προκύπτει ότι το γεωργικό εισόδημα του έτους 2014 προσδιορίζεται με έκπτωση των παραγωγικών δαπανών του αγρότη από τα ακαθάριστα έσοδα, τα οποία προέκυψαν από την παραγωγή και την πώληση των προϊόντων του, και φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ. Αν προκύψει ζημιά, δηλαδή αν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα, αυτή ουσιαστικά δεν αναγνωρίζεται, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζονται τα τεκμήρια, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα που φορολογείται επίσης με 13%.

Οταν μια αγροτική εκμετάλλευση δραστηριοποιείται τόσο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων όσο και στη μεταποίηση (ή παροχή υπηρεσιών), θα εφαρμοστεί διαφορετικός φορολογικός συντελεστής, 26%. Ο συντελεστής 13% εφαρμόζεται μόνο για την αγροτική δραστηριότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνει επιμεριστικά διαχωρισμός στην καταχώριση των εσόδων και των εξόδων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα