ΙΚΑ: Απώλειες 13,5 δισ. € στην πενταετία της κρίσης!

Δραματική μείωση εσόδων λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών

Εκκληση να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ που διεξάγουν τους ελέγχους έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), καθώς η πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας προκαλούν δραματική μείωση εσόδων στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, κατά την πρώτη ημέρα του 23ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, που πραγματοποιείται στην Πάτρα, δείχνουν ότι μόνο 335 υπάλληλοι εσόδων καλούνται να ελέγξουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που έχουν υποβάλει (από τον Μάρτιο) 215.058 επιχειρήσεις και μόλις 25 ελεγκτές υπάρχουν για τους εργοδότες ολόκληρης της χώρας.

Επίσης, ανάλογα προβληματική κατάσταση επικρατεί και στα τμήματα απονομής συντάξεων, αφού 254 υπάλληλοι-εισηγητές καλούνται να ελέγξουν τους συνταξιοδοτικούς φακέλους και να εκδώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για τις 153.000 αιτήσεις που συνολικά είναι σε αναμονή για ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Γιώργο Κυριακόπουλο, «το ΙΚΑ δεν θα είχε φέτος έλλειμμα 1 δισ. ευρώ αν τα τμήματα εσόδων ήταν στελεχωμένα και έκαναν ελέγχους».

Το ΙΚΑ κατέγραψε ότι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καταγράφεται μείωση εσόδων, σωρευτικά από το 2009 έως και το 2014, κατά 13,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΙΚΑ, από 14,2 δισ. ευρώ το 2009, μειώθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2010, υποχώρησαν στα 11 δισ. ευρώ το 2011, για να καταλήξουν στα 9,7 δισ. ευρώ το 2012 και στα 9,1 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2014 αυξήθηκαν λίγο, φτάνοντας τα 9,3 δισ. ευρώ.
Οι υπηρετούντες υπάλληλοι μειώθηκαν, λόγω συνταξιοδοτήσεων, κατά 4.500 από το 2009 έως το 2015, ενώ ο όγκος των εργασιών του ΙΚΑ κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε, ύστερα και από τις ενοποιήσεις Ταμείων και του ΟΠΑΔ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img