Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και με ζημιές και με κέρδη

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες παρά την κρίση, τη μείωση των εισοδημάτων και τα χιλιάδες λουκέτα καλούνται κάθε τριετία ) να καταβάλουν υποχρεωτικά μεγαλύτερα ποσά στο Ταμείο τους, ο οποίο βρίσκεται μόνιμα σε οριακό σημείο

Τι και αν στα χρόνια της κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες χτυπήθηκαν βάναυσα και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο; Η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές πραγματοποιείται κανονικά κάθε τριετία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς να ερωτηθούν, καλούνται διαρκώς να καταβάλλουν υψηλότερο αντίτιμο στο ταμείο τους, τον ΟΑΕΕ. Πρόκειται για μια αύξηση που ισχύει για τις πρώτες 10 ασφαλιστικές κλάσεις (τόσες είναι σε σύνολο εργατικού βίου 30 ετών) και δεν έχει τροποποιηθεί στο ελάχιστο, παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και ουσιαστικά έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους να χάσουν την ασφάλισή τους, δηλαδή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο να υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες με αισθητά μειωμένα ετήσια εισοδήματα ή και καθόλου την περίοδο της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή καλούνται να καταβάλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, επειδή συμπλήρωσαν διετία και ανέβηκαν ασφαλιστικό κλιμάκιο! Ολα αυτά την ώρα που η Ελλάδα διεκδικεί τα σκήπτρα της χώρας η οποία επιβάλλει εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη το εισόδημά τους, κάτι που δεν ισχύει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Με βάση τον επίσημο πίνακα του ΟΑΕΕ για τις ασφαλιστικές κλάσεις, όσον αφορά τους νέους ασφαλισμένους προκύπτει ότι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία είναι 210,71 ευρώ τον μήνα και μετά την πρώτη τριετία αυξάνεται 22,13%, στα 257,34 ευρώ. Η τρίτη ασφαλιστική κλάση βρίσκεται στα 307 ευρώ, δηλαδή η αύξηση φτάνει το 19,37% κ.ο.κ. Συνολικά, έως τη 10η και τελευταία υποχρεωτική κατηγορία η αύξηση φτάνει το 171,73%. Ολες οι παραπάνω τιμές αφορούν μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι εισφορές στον ΟΑΕΕ καταβάλλονται κάθε δίμηνο, άρα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τις συγκεκριμένες εισφορές στο διπλάσιο. Η τελευταία συνολική αύξηση που πραγματοποιήθηκε στις εισφορές ήταν το 2011.

Παρά το γεγονός της επιβολής αυτού του μόνιμου χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες ο ΟΑΕΕ δεν καταφέρνει να ορθοποδήσει και διαρκώς βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού αναφορικά με τη βιωσιμότητά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε στις 18 Απριλίου ότι «δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ». Ο κ. Ρωμανιάς δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του, αφού το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών χρειάζεται κάθε μήνα να αξιοποιεί όλο και περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να καταβάλλει δίχως προβλήματα μισθούς και συντάξεις. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ήδη έχει κάνει χρήση 400.000.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 48% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την ομάδα ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών, από το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ οι 650.000 οφείλουν ποσά από 5.000 ευρώ και άνω, ενώ υπάρχουν και άλλοι 50.000 ασφαλισμένοι που χρωστούν ποσά έως 5.000 ευρώ έκαστος.

Η ρύθμιση

Μοναδική αχτίδα σωτηρίας, η αύξηση εσόδων που κατέγραψε ο οργανισμός κατά το β΄ δίμηνο του τρέχοντος έτους. Εισπράχθηκαν, σύμφωνα με τον διοικητή του οργανισμού Τάσο Πετρόπουλο, 308.000.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εισπραχθεί 289.000.000 ευρώ. Από την πορεία των εσόδων έως τώρα φαίνεται ότι η ανάκαμψή του μπορεί να καταγραφεί και στο γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτος, το οποίο διανύουμε. Αιτία της μικρής βελτίωσης των εσόδων εκτιμάται ότι είναι η θετική πορεία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία έχουν υπαχθεί περισσότεροι από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Η δέσμευση που υπάρχει για καταβολή των τρεχουσών εισφορών ως προϋπόθεση για την παραμονή στη ρύθμιση έχει οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων.

759.824 οι «ενεργοί»

Οι ενεργοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 735.628 άτομα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 7.659 ασφαλισμένοι του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), 9.150 ασφαλισμένοι του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ), 7.387 ασφαλισμένοι του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ). Ετσι, ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 759.824 άτομα. Στον αντίποδα, στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 354.180 συνταξιούχοι, με συνέπεια ο οργανισμός να καταβάλλει 205.361 συντάξεις γήρατος, 116.457 συντάξεις θανάτου, 29.893 συντάξεις αναπηρίας και 2.469 συντάξεις παραπληγίας. Επίσης, ο ΟΑΕΕ χορηγεί 2.032 συντάξεις σε συνταξιούχους του πρώην ΤΑΝΠΥ, νυν ΤΑΝΤΠ, 4.005 του ΤΕΑΑ και 810 του ΤΕΑΠΥΚ.

Στην Αγγλία δίνουν 2,70 λίρες την εβδομάδα για εισοδήματα πάνω από 7.775!

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση το φορολογητέο εισόδημα.

1) Αγγλία. Ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών: Για ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.725 λιρών δεν προβλέπεται εισφορά. Εως 7.775 λίρες τον χρόνο προβλέπεται εισφορά 2,70 λίρες την εβδομάδα.
2) Αυστρία. Οι εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως εργαζόμενοι εξαρτώνται από τις ακαθάριστες αποδοχές τους. Eάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, η εισφορά προκύπτει βάσει των επαγγελματικών εσόδων τους (όταν συντρέχει περίπτωση, προβλέπεται ελάχιστη εισφορά).
3) Γαλλία. Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν οι ίδιοι τις εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται επί του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητά τους.
4) Ιταλία. Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων υπολογίζονται επί του συνόλου των επαγγελματικών εισοδημάτων που δηλώνονται για σκοπούς φορολογίας φυσικών προσώπων κατά το έτος το οποίο αφορούν.
5) Κύπρος. Για τους αυτοτελώς εργαζομένους το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο
16,9%. Από το συνολικό αυτό ποσοστό του 16,9%, το 12,6% καταβάλλεται από τον αυτοτελώς εργαζόμενο και το 4,3% από το κράτος. Προβλέπεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα με κανονιστικές ρυθμίσεις για κάθε επαγγελματική κατηγορία αυτοτελώς εργαζομένων. Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές βάσει του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος. Σε περίπτωση που ο αυτοτελώς εργαζόμενος αποδείξει ότι το εισόδημά του είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής κατηγορίας στην οποία ανήκει, δύναται να καταβάλει εισφορές οι οποίες υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματός του.
6) Λουξεμβούργο. Το ποσό των εισφορών αποτελεί ποσοστό επί των επαγγελματικών εισοδημάτων.
7) Νορβηγία. Το ποσοστό εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων είναι 11% επί των
εισοδημάτων για τα οποία γίνονται κρατήσεις (τα εισοδήματα που αποκτώνται από ελευθέρια επαγγέλματα).
8) Σουηδία. Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που ανέρχονται στο 28,97% του εισοδήματός τους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα