Τραγωδία! Ο Τόμσεν έβαλε φωτιά στις διαπραγματεύσεις!

Το «σύστημα Λαγκάρντ» αρνείται τη μείωση εξοπλιστικών (όπως πρότεινε το Βερολίνο) και ζητά  «ψαλίδι» σε μισθούς -συντάξεις

Διαστάσεις τραγωδίας πήρε η χθεσινή συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, καθώς ο μισητός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βάλει φωτιά, με συνέπεια η συζήτηση των δύο πλευρών να καταλήξει σε αδιέξοδο ύστερα από μόλις 45 λεπτά. Μάλιστα η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε χθες από τις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Το ναυάγιο επισφραγίστηκε από μια ανακοίνωση-τελεσίγραφο της Κομισιόν, η οποία κάνει αναφορά σε «τελευταία απόπειρα» και αναφέρει ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές της τάξεως του 0,5%-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση, μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών Αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», ενώ παραδίδει τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων στο Eurogroup και προειδοποιεί ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν τονίζει ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου», αλλά παρά την πρόοδο «οι συνομιλίες δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους». Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις ελληνικές προτάσεις «ημιτελείς» και προσθέτει ότι «περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Eurogroup», για να καταλήξει ως εξής: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι, με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Οι δραματικές εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες από χθες το μεσημέρι, όταν πηγές της Κομισιόν διέρρεαν ότι οι ελληνικές προτάσεις «δεν βγαίνουν». Το «σύστημα Λαγκάρντ» ήταν όμως εκείνο που τίναξε στον αέρα κάθε ελπίδα να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας – πιστωτών, διότι αρνείται τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και επιμένει στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Εμμένοντας στην υφεσιακή συνταγή του, το ΔΝΤ ζητάει περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, και αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ επίσης, δηλαδή άλλα 1,8 δισ. ευρώ. Ειδικά για τις συντάξεις, οι δανειστές, με «πρώτο βιολί» το ΔΝΤ, απαιτούν να ψαλιδιστούν οι κύριες συντάξεις άμεσα κατά 2%, προκειμένου να εξοικονομηθούν 500.000.000 ευρώ και να μειωθούν κατά 4%-5% και οι επικουρικές συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθούν άλλα περίπου 350.000.000 ευρώ.

«Δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουμε»

Η κυβέρνηση είχε κάνει σαφή από την Παρασκευή τα αδιαπραγμάτευτα όρια. Οι εκπρόσωποι των θεσμών προσήλθαν με θέσεις που τα παραβίαζαν και έπειτα από 45 λεπτά συζήτησης η (νέα) διαπραγμάτευση έληξε ανεπιτυχώς.

Αυτό σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι οι θεσμοί ζήτησαν για το 2016 μέτρα 2 δισ. ευρώ (1 δισ. από μείωση συντάξεων και 1 δισ. από ΦΠΑ), ενώ στις ελληνικές παραμετρικές αντιπροτάσεις απαντούσαν σταθερά: «Δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να τις συζητήσουμε».
Το Μαξίμου είχε παρουσιάσει, πράγματι, την Παρασκευή την πρότασή της, με βασικά και «απαραβίαστα» σημεία τα εξής:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
  • Καμία νέα περικοπή σε μισθούς – συντάξεις.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
  • Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (επενδυτικό πακέτο).

Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, η κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του ΔΝΤ για υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι ο μέσος όρος (των συντάξεων) σε Ελλάδα και Γερμανία «είναι περίπου ο ίδιος».

Χθες, μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες, κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν ότι:

  • Η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως την πρότασή της (1η Ιουνίου) και δύο επιπλέον κείμενα για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.
  • Η ελληνική αντιπροσωπία παρέδωσε χθες και συμπληρωματικές προτάσεις, που καλύπτουν πλήρως δημοσιονομικό κενό – πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις – μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα».

Η ελληνική αντιπροσωπία παραμένει σε ετοιμότητα για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Μαρίνα Μάνη

Το Reuters για ελάφρυνση του χρέους

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών βρίσκεται και το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, παρά την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να αποδεχθούν δραστικές λύσεις, όπως θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί, όμως, περισσότερο χρέος, χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση» ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε:
«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν επαρκής για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο».
Οπως επεσήμανε το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμφισβητούν την ελληνική θέση ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία, επικαλούμενοι το γεγονός ότι το ετήσιο επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας και πως η αποπληρωμή των δανείων στήριξης και των τόκων τους αρχίζει το 2023.

«FAZ»: Τορπίλη του ΔΝΤ σε «έτοιμη» συμφωνία!

Το ΔΝΤ τορπίλισε εκ των υστέρων την «έτοιμη» συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα, καθώς υπαναχώρησε από την άποψη να μη μειωθούν τώρα οι χαμηλές συντάξεις, αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Στο θέμα αυτό είχαν συμφωνήσει οι Λαγκάρντ – Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου G7. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την αλλαγή της στάσης τους, το Ταμείο άφησε έκθετο και τον Γιούνκερ, ο οποίος διατύπωσε την πρόταση στον Α. Τσίπρα με την έγκριση των Μέρκελ – Ολάντ, με αντάλλαγμα μείωση αντίστοιχων εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 400.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη «FAZ», Ελλάδα και εταίροι είχαν καταλήξει σε συμφωνία που περιλάμβανε και το όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Εάν ήταν δυνατόν το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος να επιβληθεί στο 0,8%, όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι» αναφέρει η «FAZ», σημειώνοντας ότι αρχικά η Κ. Λαγκάρντ είχε αποδεχτεί έστω και δύσκολα αυτήν τη συμφωνία, όμως την επομένη πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω…
Σε άλλο δημοσίευμα σημειώνει ότι «ο Γιούνκερ προειδοποίησε ανοιχτά τον Τσίπρα για Grexit», τονίζοντας πως, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο Brussels Group, θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!
Πάντως, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη εμφανίζεται το Βερολίνο. Ο υπ. Εξωτερικών Στάινμαγερ σε δηλώσεις του από τη Λισαβόνα είπε ότι το Grexit δεν θα ωφελούσε κανέναν.

Νικ. Σταυρουλάκης

Εβαλε νερό στο κρασί της για πλεόνασμα και ΦΠΑ η Αθήνα

Συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και γεφυρώνουν τις διαφορές αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπέβαλε χθες η ελληνική πλευρά στους δανειστές, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε μάλιστα μια δήλωση που έμοιαζε με καταγγελία, αναφέροντας ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά», ενώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμειναν να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό «αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «η αντιπροσωπία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δίαυλος των τεχνικών συζητήσεων παραμένει ανοιχτός.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τμηματική εκταμίευση δανειακών δόσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα έχει 9μηνο ορίζοντα, ως τον Μάρτιο του 2016. Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, φέρεται ότι βάζει νερό στο κρασί της, ανεβάζοντας τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% και προτείνοντας, για να γίνει αυτό, διατήρηση των σημερινών συντελεστών ΦΠΑ (6,5%, 13% και 23%), αλλά με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων, που, μεταξύ άλλων, θα ανεβάσουν τις τιμές των συσκευασμένων τροφίμων, τα οποία θα μεταταχθούν από το 13% στο 23%.

Στο 6,5% προτείνεται να διατηρηθεί ο ΦΠΑ μόνο για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, και στο 13% μόνο για φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εστίαση και διαμονή σε ξενοδοχεία. Οι δανειστές εμμένουν, όμως, να αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 23%, υπολογίζοντας ότι έτσι θα προέκυπταν πρόσθετα έσοδα 570.000.000 ευρώ ετησίως και ισχυριζόμενοι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ηλεκτρικό ρεύμα υπάγεται στον κατά τόπους υψηλότερο συντελεστή, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά πιέζεται ασφυκτικά για αύξηση της εισφοράς που πληρώνουν οι συνταξιούχοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6%, κάτι που θα συνιστούσε έμμεση μείωση κύριων συντάξεων. Επιπλέον, οι πιστωτές ζητούν αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα φετινά εισοδήματα, με ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους νέους, αυξημένες φορολογικούς συντελεστές που θα προκύψουν και περικοπή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

Μάριος  Ροζάκος

Και οι «Fin. Times» βλέπουν έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

Ψηλά στην επικαιρότητα -τουλάχιστον μέσα από τις σελίδες του ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου- παραμένει η πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) στην Ελλάδα. Μετά το Reuters, σειρά είχαν το Σαββατοκύριακο οι «Financial Times», που ανέφεραν ότι, με την έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών και τη νευρικότητα των καταθετών, η συζήτηση για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ αναλυτές -που μίλησαν στην εφημερίδα- προειδοποιούσαν ότι η Αθήνα μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να το επιβάλει. Ο Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, σχολίαζε μάλιστα ότι «απέχουμε μόλις τέσσερις έως έξι εβδομάδες από μια ενδεχόμενη επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων».
Η εφημερίδα σημείωνε, ωστόσο, πως η επιβολή ενός τέτοιου ελέγχου δεν είναι κάτι απλό, καθώς η απόφαση θα ήταν καθαρά ελληνική, της κυβέρνησης και όχι των πιστωτών, κάτι που σημαίνει ότι θα την έφερνε αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Βολές από Ρέντσι και Σαρκοζί κατά Τσίπρα

Αιχμές κατά του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άφησε σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του προέδρου των Ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι, που χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται πλέον σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα». «Σέβομαι τη θέση του», είπε ο Ρέντσι, «αλλά στις διασκέψεις αυτές εγώ δεν πάω. Δεν είναι θέμα πρόσκλησης, από τη στιγμή που ο Τσίπρας μου ζήτησε επανειλημμένως να συμμετάσχω».

Στη συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξαπέλυσε βέλη κριτικής κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, λέγοντας: «Ο Αλέξης εμπιστεύτηκε τη Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική εκστρατεία του τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων όσων έλεγε τότε. Αλλά αν είναι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα, εντάξει». Τέλος, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε: «Ολοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Εχει ωριμάσει η στιγμή της οικονομικής στροφής στην Ευρώπη, στοχεύοντας περισσότερο στην ανάπτυξη απ’ ό,τι στη λιτότητα».
Δηλώσεις για τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα έκανε το Σαββατοκύριακο και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Μιλώντας σε Γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο, ο Σαρκοζί είπε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στο μηδέν, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται «στο ύψος των περιστάσεων», ενώ διεμήνυσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν παρέλειψε να επαινέσει «τον προηγούμενο πρωθυπουργό (σ.σ.: τον Αντώνη Σαμαρά), ο οποίος έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις».

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα