Έλεγχος για τη νομιμότητα προμήθειας ελικοπτέρων ΝΗ-90

Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζητεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για τη νομιμότητα και εγκυρότητα της σύμβασης 034Α/2003 που αφορά προμήθεια ελικοπτέρων ΝΗ-90. 

Κατόπιν ελέγχου από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΕΘΑ διαπιστώθηκαν εξής: 

1. Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης.

2. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

3. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από τη σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας.

4. Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης.

5. Για τα 263.009.228 ευρώ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο ελληνικό κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ)

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις έχει δοθεί εντολή για άμεση ερώτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά και για τη νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες.

Πηγή:naftemboriki

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα