Τουρκία: Κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επεμβαίνει στο σχηματισμό κυβέρνησης

Η ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανήκει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τα οποία συγκέντρωσαν συλλογικά την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία.
“Κανένα κόμμα δεν θα πρέπει να αγνοεί την ισορροπία δυνάμεων (που προήλθε από τις εκλογές). Η ευθύνη του σχηματισμού ενός συνασπισμού ανήκει στο (αντιπολιτευόμενο) μπλοκ του 60%”, δήλωσε ο ηγέτης του κύριου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Οφείλουμε να σκεφτόμαστε την Τουρκία, όχι τις προσεχείς εκλογές”, πρόσθεσε.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές αυτές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8% των ψήφων, γεγονός που το αναγκάζει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι δύο κύριοι αντίπαλοί του, το CHP και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), συγκέντρωσαν αντίστοιχα 25% και 16,3% των ψήφων και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συγκέντρωσε ποσοστό 13,1%.

Ο ηγέτης του κύριου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εξάλλου “απαράδεκτο” να επεμβαίνει ο Ερντογάν στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να παραμένει εντός των ορίων που ορίζει το Σύνταγμα. “Είναι απαράδεκτο να επιβάλλει τον εαυτό του ως βασικό παράγοντα”, σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι θα αναθέσει στον απερχόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό του AKP Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι προτίθεται να καλέσει αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Την πρότασή του αυτή για συνομιλίες είχαν απορρίψει πριν από τον Κιλιτσντάρογλου σήμερα και οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, κρίνοντας ότι υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών του εξουσιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα