Νέα πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές για φόρους ύψους 1,630 δισ. τη διετία 2015-2016 σε 1.404 μεγάλες επιχειρήσεις
Πρόσθετους φόρους και χαράτσια-σοκ για τις επιχειρήσεις ύψους 1,630 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 περιλαμβάνει η… «βελτιωμένη» πρόταση που απέστειλε το περασμένο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση στους δανειστές, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα στις διαπραγματεύσεις. Προβλέπει και νέους συντελεστές ΦΠΑ με στόχο να εισπραχθούν 680.000.000 ευρώ επιπλέον για φέτος και 1,36 δισ. ευρώ για το 2016. Ειδικότερα:
Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις: Θα επιβληθεί σε 1.404 επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1.000.000 και συντελεστή 12% με στόχο να εισπραχθούν έσοδα 1,221 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη πρόταση τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις ήταν 1,064 δισ. ευρώ και ο φόρος έπεφτε σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5.000.000 ευρώ, ενώ οι συντελεστές ήταν έως 10%.
Αύξηση φόρου στα κέρδη: Η πρόταση προβλέπει αύξηση από το 26% στο 29% για επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο 410.500.000 ευρώ. Ο αριθμός των επιχειρήσεων υπολογίζεται σε περίπου 14.930.
ΦΠΑ: Στη νέα πρόταση οι συντελεστές του ΦΠΑ κλιμακώνονται ως εξής:
- Στο 6% υπάγονται φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων και τίποτε άλλο.
- Στο 13% υπάγονται εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα» τρόφιμα, τα τιμολόγια ενέργειας και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
- Στο 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου φαγητού, ή ένα στα τρία τρόφιμα τα οποία σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 13%, όπως έτοιμα γλυκά και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, σάλτσες κ.ά.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: ακυρώνεται η έκπτωση του 30% (όπως ήταν γνωστό) για εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ και αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Αναλυτικά:
• 0,7% για εισοδήματα 12.000-20.000 ευρώ.
• 1,4% για εισοδήματα 20.001-30.000 ευρώ.
• 2% για εισοδήματα 30.001-50.000 ευρώ.
• 4% για εισοδήματα 50.001-100.000 ευρώ.
• 6% για εισοδήματα 100.001-500.000 ευρώ.
• 8% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 500.000 ευρώ.
«Οι θεσμοί ίσως θέλουν πτώση της κυβέρνησης»
Το Μαξίμου εκτιμά ότι υπάρχουν και κύκλοι στην Ε.Ε. που θα προτιμούσαν να μην είναι πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και να μη βρίσκεται στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πρέπει να γίνει σεβαστό το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού.
Με αυτήν την απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έδωσε την πολιτική διάσταση του ναυαγίου στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσβλέπουν οι θεσμοί ή τμήμα τους στην πτώση της κυβέρνησης.
Αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος (όπως διεμήνυσε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή), διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν φοβάται την κρίση των πολιτών. «Η λαϊκή εντολή που πήραμε στις 25 του Γενάρη είναι εντολή τετραετίας και μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε σκληρά, να μην αποδεχτούμε νέα μέτρα λιτότητας, όχι από κάποιο πείσμα, αλλά επειδή αυτά ακριβώς τα μέτρα λιτότητας δημιουργούν τον αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο της ύφεσης και του μεγαλύτερου δημόσιου χρέους. Από αυτή τη λαϊκή εντολή καλυπτόμαστε απολύτως» απάντησε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν άφησε περιθώριο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: «Οι πόρτες του Μαξίμου είναι ανοιχτές, το τηλέφωνο του πρωθυπουργού είναι ανοιχτό, όποιος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, από το δημοκρατικό πάντοτε τόξο, ζητήσει ενημέρωση, ζητήσει πληροφόρηση ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί θετικά» είπε.
Μαρίνα Μάνη
Η ομάδα διαπραγμάτευσης περιμένει πρόσκληση πριν από το Eurogroup
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Χθες στο Μαξίμου η πολιτική ομάδα της διαπραγμάτευσης βρισκόταν σε διαρκή συνεδρίαση (που θα συνεχιστεί έως και την ώρα που θα ξεκινά η μεθαυριανή συνεδρίαση), επιχειρώντας να μετρήσει τα παιχνίδια τακτικής των εταίρων, αλλά και πώς θα κινηθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, μια και κάποιοι σχεδιάζουν στον Ελληνα υπουργό καυτή υποδοχή τύπου… Ρίγας!
Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά εξέδωσε δελτίο Τύπου για να στείλει μήνυμα στους δανειστές και εταίρους δηλώνοντας ότι «είναι εδώ και περιμένει την πρόσκλησή τους για να κάνουν τον τρίτο γύρο των συνομιλιών», όπως είχαν δεσμευτεί, με τον όρο βέβαια ότι δεν θα επιμείνουν στις προτάσεις τους για περικοπές μισθών και συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ!
Οπως τονίζει η κυβέρνηση, «η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Ελληνα πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ακόμα ένας γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης μεταξύ των απεσταλμένων του Ελληνα πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία». Παράλληλα προσθέτουν: «Ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η ελληνική Βουλή».
Τέλος, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι, όπως είχε πει ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης από τις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αναμένει πλέον την πρόσκληση των θεσμών.
Ν. Ελευθερόγλου