Μια παρέα 33άρηδων δημιούργησε την πρώτη μικροζυθοποιία στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Η μπίρα τους λέγεται «Αλη», σημαίνει περιπλάνηση στα αρχαία και έγινε το όχημα της δικής τους περιπλάνησης, με αίσιο τέλος, αφού τους επαναπάτρισε, και μάλιστα με επιτυχία, στη Θεσσαλονίκη. Η Λίνα Δόμβρου, ο Νίκος Ρόιδος, ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος και ο Αντώνης Μουστάκας, μια παρέα 33άρηδων Θεσσαλονικιών, αποφάσισαν να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κρίση, δημιουργώντας τη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, την πρώτη και μοναδική στην πόλη.
Με τους τρεις πρώτους να γνωρίζονται ήδη από τα φοιτητικά έδρανα στη Γεωπονική του ΑΠΘ και τον τέταρτο, χημικό, να μπαίνει στην παρέα στην Ολλανδία κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην τεχνολογία τροφίμων, η επιχειρηματική «χημεία» δεν άργησε να λειτουργήσει. Η πρώτη επαφή με τη φιλοσοφία της μικροζυθοποιίας έγινε επί ολλανδικού εδάφους, όπου τα παιδιά διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας άλλος, γοητευτικός κόσμος στον χώρο του ζύθου και πήραν την απόφαση να πειραματιστούν. Μάλιστα, η πιλοτική προσπάθεια έγινε στην κουζίνα του Νίκου, όπου η παρέα ξεκίνησε τη σπιτική ζυθοποίηση, προτού μπει στα βαθιά.
Κάπως έτσι η ιδέα άρχισε να ωριμάζει και οι τέσσερις φίλοι θέλησαν να την εξελίξουν και να τη μετατρέψουν σε επιχείρηση. Επέλεξαν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και να βάλουν ένα τολμηρό στοίχημα, μεσούσης της κρίσης, δημιουργώντας μια επιχείρηση, την ώρα που άλλοι τις έκλειναν. Μάλιστα, ο Αντώνης και ο Νίκος εργάστηκαν σε ζυθοποιίες στην Αγγλία και την Ολλανδία, ώστε να ενσταλάξουν τη γνώση και την εμπειρία στο δικό τους εγχείρημα. «Επιστρέψαμε από επιλογή στη Θεσσαλονίκη και δεν το μετανιώσαμε. Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες, ήταν όμως η δική μας απάντηση στην κρίση: Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι. Είναι κρίμα που όλη η γενιά μας βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Πιστεύουμε πως τέτοιες κινήσεις βοηθούν αυτή την ώρα» σημειώνει στη «δημοκρατία» η Λίνα.
Ο πρώτος στόχος των τεσσάρων φίλων είναι με το που ακούει κανείς το όνομα «Αλη» να σκέφτεται ότι πρόκειται για μια μπίρα της Θεσσαλονίκης, με ποιότητα και ιδιαίτερη γεύση. Τους τρεις μήνες που βρίσκεται στην αγορά η μπίρα, η οποία είναι απαστερίωτη και αφιλτράριστη και κυκλοφορεί σε δύο τύπους, Weiss και IPA, η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά, αφού οι ίδιοι είναι και οι διανομείς. Σήμερα η «Αλη» βρίσκεται σε μπαρ, εστιατόρια και κάβες της Θεσσαλονίκης και στο επόμενο διάστημα θα αποκτήσει παρουσία και στη Χαλκιδική.
Μαρία Μαθιοπούλου



