Η συνομωσία ΕΚΤ με Στουρνάρα για πανικό (!) στις τράπεζες

Βόμβα από Telegraph που μιλά για δόλιο παρασκήνιο ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάει σε συμφωνία γονυπετής!

H Eλλάδα είναι θύμα ενός πρωτοφανούς εκβιασμού των θεσμών εκτός αλλά και εντός. Καταπέλτης για το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της χώρας μας είναι το δημοσίευμα της βρετανικής «Telegraph», που αναφέρει ότι οι φύλακες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θέτουν εσκεμμένα σε κίνδυνο το σύστημα της Ευρώπης, με στόχο να αναγκάσουν την Ελλάδα να γονατίσει. Βάλλουν με μανία -μέσω των τραπεζών- εναντίον της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται να κάνει ό,τι της λένε.

«Στο προσκήνιο εμφανίζονται ως θιασώτες της συστημικής ευστάθειας, στο παρασκήνιο χρησιμοποιούν δόλια μέσα για να σύρουν γονυπετή την ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία… Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη 18 Ιουνίου υπήρξε πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα με τράπεζα ή τράπεζες που βρέθηκαν στο κόκκινο» γράφει η εφημερίδα, «οι εκροές καταθέσεων είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση». Θέλουν να δουν απαγχονισμούς στον Παρθενώνα ή νεκρούς, αγνοώντας αν υποβαθμίζονται οι θεσμοί της ευρωζώνης; «Μήπως κάποιος από την ΕΚΤ -μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος- ενεργά υποκινεί τραπεζικό πανικό;» διερωτάται η «Telegraph».

Οι προειδοποιήσεις για «ανεξέλεγκτη κρίση» στην έκθεση της ΤτΕ, αν δεν υπάρξει συμφωνία των πιστωτών, συνειδητά και σκόπιμα επιταχύνουν την οικονομική κρίση, ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να αποδεχτεί τη συμφωνία. Κάποιος πρέπει να σκεφτεί ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμούσε καθαρή λύση, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία και η μακροπρόθεσμη επιβίωση του Ταμείου. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, πρώην EFSF, ανέφερε ότι θα ζητήσει άμεσα να καταβληθούν όλα τα δάνεια προς την Ελλάδα αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ. Είναι προφανές τι συμβαίνει. Οι πιστωτές που ενεργούν σε συνεννόηση. Ποια είναι όμως η στρατηγική τους; Θέλουν να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα. Η τρόικα στην Ελλάδα πίεσε για ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων κρατικών εταιριών, σε εξευτελιστικές τιμές, σε ιδιωτικά μονοπώλια, προς όφελος μιας περιχαρακωμένης ελίτ, γράφει η εφημερίδα και καταλήγει: Η Ε.Ε. ανησυχεί για τον «ηθικό πολιτικό κίνδυνο».

Και για τα ΑΤΜ,αν επέλθει ρήξη

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ με θέμα τη νέα έκτακτη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές είπαν στο πρακτορείο ότι ήδη οι εντολές για εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται μαρτυρίες δύο υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη κορυφαίους τραπεζίτες την Παρασκευή, εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στον τραπεζικό κλάδο μετά και το νέο κύμα εκκροών καταθέσεων στα τέλη της εβδομάδας, και τους μίλησε για μια δύσκολη Τρίτη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διοικητής δεν μίλησε για ενδεχόμενο capital control, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η κατάσταση θα είναι σοβαρή και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το πώς θα διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για τους καταναλωτές στις τράπεζες.
«Συζητήσαμε και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τα ATMs. Η τροφοδότησή τους με μετρητά είναι ένα μεγάλο λογιστικό πρόβλημα» πρόσθεσε στη συζήτηση τραπεζίτης.

Εντύπωση, βέβαια, προκάλεσαν και όσα είπε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που αποκάλυψε ότι το υπουργείο του και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν τη σοβαρή κρίση που θα φέρει μια πιθανή χρεοκοπία ή μια απόφαση περιορισμού των αναλήψεων. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, το σχέδιο που έχει καταρτιστεί αφορά τη φρούρηση και την ασφάλεια των τραπεζών, καθώς και σημαντικών εγκαταστάσεων δημόσιων υπηρεσιών. Πάντως αυτή η αναφορά εν μέσω της διαπραγμάτευσης μόνο πανικό μπορεί να προκαλέσει και αναμφίβολα αποτελεί ενδοκυβερνητικό αυτογκόλ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα