Χωρίς το μπόνους οι πολύτεκνοι στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ.

«Κόβουν» το ευεργέτημα του 10% και του 4% (σε τριτέκνους). Τέλος προνομίων και στην Πυροσβεστική

Νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης «κόβουν» το προνόμιο της καθ΄ υπέρβαση εισαγωγής υποψηφίων που προέρχονται από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στις αστυνομικές σχολές αλλά και στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 1481/1984 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των παιδιών πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των εισακτέων καθώς και το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων τρίτεκνων οικογενειών σε ποσοστό 4%. Την ίδια στιγμή, με άλλη απόφαση του Εφετείου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ανάλογο ευεργέτημα για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση για τις αστυνομικές Σχολές, κρίθηκε: «Η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο νόμος 1481/1984, προβλέποντας θέσεις καταλαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».
Σημειώνεται ότι το 2014-2015 εκδόθηκαν άλλες αποφάσεις, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3648/2008 για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε ποσοστό 35% στις στρατιωτικές σχολές.

Επίσης, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου, βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα ΑΕΙ μόνο για παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών. Τις αποφάσεις πέτυχε ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, σύμφωνα με τον οποίο το δικαστήριο επισημαίνει ότι πλέον η διοίκηση πρέπει να αναμορφώσει τους πίνακες επιτυχόντων της γενικής σειράς με την προσθήκη των θέσεων που καλύφθηκαν από τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα