Όλο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

Για περισσότερο από τρεις ώρες συνεδρίαζαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι κατά γενική ομολογία αν και παραδέχονταν πως το νέο κείμενο αποτελεί βάση συζήτησης, όμως ξεκαθάριζαν πως απαιτείται πολύ δουλειά τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε να είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους ομολόγους του, ενώ σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες δέχθηκε και εισηγήσεις ακόμα και να μείνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να λύνεται άμεσα όποιο πρόβλημα ανακύπτει.
Για καλό και ελπιδοφόρο κλίμα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές αποκομίζοντας ένα σαφώς πιο εποικοδομητικό κλίμα σε σχέση με άλλες συνόδους κορυφής, επεσημαίνοντας την σκληρή στάση της Λιθουανίας και της Λετονίας που φαίνεται να ήταν οι πιο ακραίες φωνές: ¨Είστε πολύ μακρυά, τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Πρέπει να είστε προσηλωμένοι στο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και αυτά που προτείνετε είναι απαράδεκτα¨.
Για ¨μνημόνιο¨ φέρεται να μίλησε και ο Ολλανδός πρωθυπουργος, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν δήλωσε: “Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. Είμαστε πλεον έτοιμοι. Μην τους πιέζετε να κάνουν περισςότερα”.
Θετική ήταν η αντιμετώπιση από τον Βέλγο και τον Αυστριακό καγκελάριο, ενώ στις ευχάριστες εκπλήξεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός: ¨Και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μέτρα, όπως ο ΦΠΑ και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα¨.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αυτό που τόνισε προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως έγιναν πολλά βήματα, όμως σημείωσε πως θέλει δουλειά ακόμα. “Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να εκριθεί πρώτα από το Ελληνικό κοινοβούλιο και μετά από τα Ευρωπαϊκά”.
Όσον αφορά τον Ισπανό πρωθυπουργό ο κ. Ραχόι φέρεται να δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα: ¨Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο. Να σου δώσω μια συμβουλή. Κατά την άποψή μου πρέπει να επιμείνεις πολύ στο αναπτυξιακό πακέτο για να τονώσεις την ανάπτυξη¨.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλοντας να πάρει πίσω το μέτρο της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, φέρεται να έθεσε το θέμα στους θεσμούς τονίζοντας πως ¨μας λέτε και επιμένετε πως πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για μας είναι σημαντικό και κατοχυρωμένο και θα προτιμούσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό¨.

Το “αγκάθι” του χρέους
Παρά το γεγονός πως κορυφαία κυβερνητική πηγή υποστήριζε πως ¨έχει ανοίξει για καλά πλέον το θέμα του χρέους¨, και πως το ¨ζήτημα έχει αρχίσει να συζητείται και δεν είναι ταμπού¨ οι Ευρωπαίοι εταίροι από τις δηλώσεις τους φάνηκαν να μην έχουν την ίδια άποψη, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την βασική διεκδίκηση της Αθήνας.
¨Λεπτομέρειες¨ το χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, ¨δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για το χρέος¨ συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Άνγκελα Μέρκελ διέψευσε τα σενάρια περί τρίμηνης ή εξάμηνης παράτασης που είχαν κυκλοφορήσει έντονα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εξηγώντας, πως πρέπει να κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα.
Ενόψει του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται, εκτός απρόοπτου να παραμείνουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ώρες.
Η διαδικασία των επόμενων ημερών θεωρείται δύσκολή, καθώς θα καταρτιστεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα μέτρα
Το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση που παρείχε ξεκαθάριζε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Με αυτό τον τρόπο κυβερνητικές πηγές προσπαθούν να δικαιολογήσουν μέτρα περίπου 8 δις. ευρώ τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν πολλές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την κυβέρνηση να κάνει αρκετές υποχωρήσεις οι νέες παραχωρήσεις που έγιναν προς τους δανειστές, ήταν η τελευταία ¨πράξη καλής θέλησης¨ από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας καλά, πως δεν υπάρχουν, πλέον άλλα περιθώρια ευελιξιών.
Δεν είναι τυχαίος ο διάλογος που φέρεται να είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα το πρωί όταν τον ρώτησε αν θα μπορέσει να περάσει τα συγκεκριμένα μέτρα από την Βουλή και εκείνος αφού της απάντησε θετικά συμπλήρωσε, πως δεν θα μπορούσε να προσθέσει τίποτα περισσότερο.
Από τα ξενοδοχεία που μεταφέρονται στο 13%, αλλά και σειρά προιόντων στο 23%, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, έως και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά τα μέτρα που προτείνονται από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως καλύπτουν μεγάλο κομμάτι των δημοσιονομικών στόχων που είχαν θέσει οι δανειστές.

Οι διαπραγματεύσεις
Ο πρωθυπουργός να αξιοποίησε όλη την χθεσινή ημέρα κάνοντας ένα μπαράζ επαφών προσπαθώντας να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ελληνική πρόταση. Μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ τον Μάριο Ντράγκι, αλλά και τον Ματέο Ρέντσι.
Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε πως σημαντικό ρόλο στην θετική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα διαδραματίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή και των Γάλλων.
Σημείωνε ακόμη ότι οι δανειστές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τους Γερμανούς και το ΔΝΤ στην μία πλευρά και όλες τις άλλες δυνάμεις από την άλλη.
Την πρόταση της Αθήνας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεν την υποδέχτηκαν με τον ίδιο τρόπο όλες οι πλευρές των θεσμών, καθώς Κομισιόν και ΕΚΤ φάνηκε να είναι περισσότερο κοντά μας, σε αντίθεση με τη στάση του ΔΝΤ που εξακολουθεί να παραμένει σκληρή.
Δεν είναι τυχαίος και ο “ηλεκτρισμένος” διάλογος που υπήρχε ανάμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ και του Έλληνα πρωθυπουργού:
¨Κριστίν Λαγκαρντ: Μας θέλετε on board και εμάς; Επιθυμείτε τη συνέχιση της συνεργασίας;
Αλέξης Τσίπρας: σας θελουμε και πρέπει να σας πω οτι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός οτι ειναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική οπως πχ για τον πολλαπλασιαστή.ομως σας θελουμε με όλες σας τις απόψεις και οχι μονο a la carte. Να πείτε και την άποψη σας για το χρέος και οχι μονο για τα σκληρά μέτρα.¨
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστιν Λαγκάρντ φάνηκε να είναι θετική στο θέμα του χρέους ότι πρέπει να γίνει βιώσιμο.
Αρκετοί από το ΔΝΤ και την Κομισιόν φέρεται να κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως τα μέτρα που προτείνει είναι υφεσιακά, τη στιγμή που, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να θέλουν κέρδη 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ.

¨Μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακά μέτρα και εσείς μιλούσατε για ανάπτυξη η οποία θα ερχόταν τα προηγούμενα χρόνια με το μνημόνιο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιμερισμός των φορολογικών βαρών και να μην επιβαρυνθούν πάλι οι ασθενέστεροι που σήκωσαν το βάρος τα πρηγούμενα χρόνια¨, ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι τράπεζες
Ο Μάριο Ντράγκι στην κατ΄ ίδιαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό έβαλε το θέμα των τραπεζών τονίζοντας πως ¨o ELA θα υπάρχει και θα παρέχει ρευστότητα όσο υπάρχουν διαπραγματεύσεις¨. Τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά θα μπορούσε να θεωρηθεί, πάντως όταν ο Κεντρικός Τραπεζίτης επεσήμανε, πως μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα