Εγιναν αποδεκτά χθες τα τελικά μέτρα-σοκ που πρότεινε η Ελλάδα. Τι προσδοκά ο Τσίπρας
Με ένα βαρύ πακέτο μέτρων, που «ζυγίζει» 8 δισ. ευρώ και πρέπει να φορτωθεί στην ελληνική κοινωνία για τους επόμενους 17 μήνες, επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Εχοντας εισπράξει το καταρχήν «ναι» των δανειστών, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του πρέπει μέσα στα επόμενα 24ωρα: Πρώτον, να συνεχίσουν τη συζήτηση με τους θεσμούς για τυχόν νέες τροποποιήσεις (σ.σ.: για τον λόγο αυτόν παρέμειναν στη βελγική πρωτεύουσα οι Νίκος Παππάς – Ευκλείδης Τσακαλώτος). Δεύτερον, να πείσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές να δεχτούν τη συμφωνία, καθώς υποδέχθηκαν την εξέλιξη με αμηχανία ή και η έντονη δυσφορία.
Ολα αυτά έως το μεσημέρι της Τετάρτης, που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup «για τα τελικά αποτελέσματα», όπως είπε αργά τη νύχτα η Ανγκελα Μέρκελ, ώστε στην κανονική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (Πέμπτη – Παρασκευή) να ληφθούν οι αποφάσεις και αμέσως μετά, το πολύ έως τη Δευτέρα, να οριστεί η (κατεπείγουσα) συζήτηση – ψηφοφορία στη Βουλή…
Η κυβέρνηση ζήτησε να ενταχθεί στη συμφωνία το μείζον θέμα του χρέους (έστω και ως γενικό περίγραμμα), ωστόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο Φρ. Ολάντ δήλωσαν αργά τη νύχτα ότι «το χρέος αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι είναι βιώσιμο» και ότι «δεν συζητήθηκε αναδιάρθρωσή του». Κατά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δε, η κυβέρνηση αποδέχθηκε «ολιγόμηνη» παράταση του υπάρχοντος δανειακού προγράμματος, στη βάση της παραπάνω συμφωνίας.
Για το «ναι» των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση δεν χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, καθώς είχε ειπωθεί από νωρίς το πρωί στο τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επειτα από αυτό, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των θεσμών Ζ. Κ. Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Η ελληνική πρόταση έγινε δεκτή ως βάση συζήτησης» απεφάνθησαν, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «ερχόμαστε για να επιτύχουμε μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία».
Το κλίμα βάρυνε το μεσημέρι στο Eurogroup, καθώς ο Β. Σόιμπλε όχι μόνο διαφώνησε με τους παραπάνω, αλλά μαζί με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ ζήτησαν να επιβληθεί… capital control στις ελληνικές τράπεζες. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να αντιδρά έντονα, ενώ, σύμφωνα με δήλωση του κ. Γιούνκερ, το θέμα δεν τέθηκε αργότερα στη Σύνοδο.
Εν τέλει το Eurogroup «υποδέχθηκε» την ελληνική πρόταση ως «θετικό βήμα στη διαδικασία» και ζήτησε από τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να την αναλύσουν και να καταλήξουν, από κοινού με την κυβέρνηση, στα περίφημα προαπαιτούμενα – δηλαδή αυτά που θα νομοθετεί η κυβέρνηση προκειμένου να λαμβάνει χρηματοδότηση για τις ανάγκες της χώρας!
Και απολογία της κυβέρνησης στην κοινωνία!
Με ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, η κυβέρνηση «απολογήθηκε» αργά χθες το βράδυ στην ελληνική κοινωνία για το σκληρό περιεχόμενο της πρότασης που παρουσίασε στους δανειστές – από τους οποίους έγινε δεκτή ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της» είναι η πρώτη -ευνόητη- παραδοχή, παραπέμποντας στις «σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις». Κατά την άποψη του κυβερνητικού επιτελείου, η προτεινόμενη από την Αθήνα συμφωνία «δεν θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και δεν διαλύει τον κοινωνικό ιστό, ενώ δίνει προοπτική και βιώσιμη λύση».
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι, μολονότι το κυβερνητικό σημείωμα δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, η μοναδική αναφορά στο χρέος και στη ρευστότητα είχε τη μορφή… ευχολογίου: «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας και να μην παίρνει η χώρα συνεχώς νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα».
Δεν υπήρξε επίσης ενημέρωση για το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση και αφορά τη μετακύλιση των δόσεων που οφείλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (27 δισ. ευρώ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να υπάρξουν «ανάσα» και ρευστότητα.
Ως αντίδωρο, συνεπώς, στα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση εμφανίζει μόνο το «επενδυτικό πακέτο» που έχει υποσχεθεί η Κομισιόν (και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), αλλά και πάλι δεν το ορίζει ποσοτικά, παρότι στις ανεπίσημες αναφορές γίνεται λόγος για πακέτο 35 δισ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά, υπογραμμίζει τα… γνωστά: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων, διατήρηση τριών συντελεστών ΦΠΑ (με φάρμακα – βιβλία στον χαμηλό) και έξτρα φορολόγηση «που μεταφέρει τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα»…
Νέα παροχή ρευστότητας 1,9 δισ. ευρώ
Τη χορήγηση νέας ένεσης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς όμως να ανακοινωθεί αυτή τη φορά το ύψος του επιπλέον ποσού που εγκρίθηκε. Μάλιστα, η ΕΚΤ εξέφρασε την ετοιμότητά της να παρέμβει ανά πάσα στιγμή για να στηρίξει εκ νέου τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο (real time) την πορεία των καταθέσεων.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το όριο στήριξης από τον ELA διευρύνθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ χθες το πρωί, ενώ με βάση άλλες πληροφορίες, στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως για άλλα 600.000.000 ευρώ. Οι κινήσεις αυτές έγιναν με φόντο τις συνεχιζόμενες μεγάλες εκροές καταθέσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισ. ευρώ έκαναν φτερά χθες από τις ελληνικές τράπεζες, με τις συνολικές εκροές να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα.
Σε αυτό το κλίμα, Ελληνας αξιωματούχος διαβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ για να μην απειληθεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Από την πλευρά του, στέλεχος του ευρωσυστήματος ανέφερε ότι «το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνέλθει ξανά με τηλεδιάσκεψη όποια ώρα και στιγμή χρειαστεί».
Μαρίνα Μάνη

