Μαζικό κύμα λουκέτων στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης φοβάται ο κλάδος σε περίπτωση που αυξηθεί ο φόρος
«Αν ο ΦΠΑ αυξηθεί στο 23% δεν θα βγάλουμε τον χειμώνα». Μαζικό κύμα λουκέτων στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης βλέπει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατορίων, Καφέ, Μπαρ του νομού Παναγιώτης Γκόφας, σε περίπτωση που ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξηθεί από 13% σε 23%. Αλλωστε, ήδη ο κλάδος στην πόλη έχει δει το 20% των επαγγελματιών να κατεβάζει ρολά. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γκόφα, το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν θα φέρει τους επιθυμητούς καρπούς, αλλά θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή και μείωση των εσόδων του κράτους.
Οι εκτιμήσεις του προέδρου των εστιατόρων της Θεσσαλονίκης δεν είναι θεωρητικές, αλλά στηρίζονται σε έναν απλό υπολογισμό, όπως λέει. «Ας υποθέσουμε ότι αγοράζω κάτι 10 ευρώ. Στον κόσμο των εστιατορίων, στη βέλτιστη περίπτωση αυτό θα το πουλήσω 30 ευρώ. Από την τελική τιμή αφαιρώ τα 10 ευρώ που ξόδεψα, άλλα 10 ευρώ περίπου για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, 7 ευρώ προκύπτουν από τον ΦΠΑ του 23%, άλλα 3 ευρώ από κάποιες πάγιες δαπάνες και δεν έχω υπολογίσει ακόμη άλλα έξοδα, όπως φόρους ή προηγούμενες ζημιές. Ετσι φτάνω με το καλημέρα όχι να έχω κέρδος, αλλά να είμαι μέσα. Και αυτό στην ιδανική περίπτωση που πουλήσω το προϊόν στα 30 ευρώ» εξηγεί στη «δημοκρατία». Οι άνθρωποι του κλάδου θεωρούν ότι το μέτρο είναι ανεφάρμοστο, όχι γιατί δεν μπορούν οι κυβερνώντες να το επιβάλλουν, απλά γιατί κανείς δεν θα μπορεί να αποδώσει τον ΦΠΑ.
«Είχαμε ΦΠΑ στο 23% και ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί. Κάποιοι δεν θα κόψουν αποδείξεις, κάποιοι άλλοι θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους και να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα με απρόβλεπτες συνέπειες. Και βέβαια το φάσμα του λουκέτου είναι πιο πιθανό από ποτέ» λέει. Οσο για τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους πελάτες, τη θεωρεί αδύνατη. «Για να βγάλεις την αύξηση πρέπει να ανεβάσεις τις τιμές 14%-15%. Εδώ έρχονται στο μαγαζί μου και μου λένε “θέλω μενού 12 ευρώ” και σκοτώνονται γι’ αυτό και εγώ θα τους πω “όχι, τώρα πρέπει να πληρώσετε 15;” Δεν γίνονται αυτά» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γκόφα, τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης είναι στο όριο και παλεύουν για να μείνει ένα μεροκάματο. Ο ίδιος ερμηνεύει την εμμονή των κυβερνήσεων στην εστίαση, τονίζοντας ότι τα εστιατόρια θεωρούνται ένας άμεσος κουμπαράς, από όπου είναι εύκολο να μαζευτούν χρήματα εδώ και τώρα.
Μαρία Μαθιοπούλου

