Πανικός για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ!

Αγώνας δρόμου για να βρουν λεφτά! Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατέβαλε (!) τα 280.000.000 ευρώ

Δραματική είναι η κατάσταση στα οικονομικά του κράτους, το οποίο αναζητεί εναγωνίως 280.000.000 ευρώ για να καταβάλει συντάξεις το ΙΚΑ σε 1.200.000 συνταξιούχους (μηνιαία δαπάνη 850.000.000 ευρώ). Ετσι, ενώ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαίωνε χθες το πρωί ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικότατα, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ξεκινούσε αγώνα δρόμου για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται.

Η συνεισφορά

Τα 280.000.000 ευρώ αποτελούν τη συνεισφορά του κράτους για την καταβολή των συντάξεων, κάτι που έως χθες δεν είχε γίνει. Στην περίπτωση που σήμερα τα χρήματα δεν μεταφερθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στο ΙΚΑ, τότε θα πρέπει η διοίκηση του ιδρύματος να βρει κεφάλαια από άλλες πηγές για να καταβάλει τις συντάξεις την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι το Δημόσιο επιστράτευσε και την ΕΥΔΑΠ, κρατικά ελεγχόμενη εταιρία αλλά εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, να δώσει μέρος των διαθεσίμων της 243.700.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό αποφασίστηκε σε μια ταραχώδη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ προχθές.

Αφόρητες πιέσεις ασκήθηκαν και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΤ (Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων), για να δώσει εντολή μεταφοράς των διαθεσίμων του 150.000.000 ευρώ στην Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ζητήθηκε μάλιστα να παρθεί απόφαση «εδώ και τώρα». Τελικά, θα πραγματοποιηθεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ για να αποφασιστεί εάν θα δοθούν τα διαθέσιμα του Ταμείου στην ΤτΕ με επιτόκιο 1,5% ή όχι.

Με κοινή δήλωσή τους οι αναπληρωτές υπουργοί Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης και Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προσπάθησαν χθες το βράδυ να υποβαθμίσουν το γεγονός και χωρίς να διαψεύδουν τα όσα συμβαίνουν, περιορίστηκαν στο να διαβεβαιώσουν, για άλλη μία φορά, ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους.

Βασ. Αγγελόπουλος

Σκληρή στάση από το ΕΛΚ (παρουσία Αντώνη) κατά των ελληνικών θέσεων

Η ευρωπαϊκή Δεξιά έδειξε την πιο σκληρή εικόνα της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος, που έως τώρα έβγαζε προς τα έξω μια πιο φιλική αντιμετώπιση μέσα στο ΕΛΚ, εμφανίστηκε με σκληρή γραμμή. Η Ανγκελα Μέρκελ στην τοποθέτησή της ήταν απόλυτη: Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και δεν δίνει η ίδια κανένα περιθώριο για μετά την 30ή Ιουνίου, ενώ η γερμανική γραμμή -κοινή και με το SPD, του οποίου ηγείται ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ- είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα και ξεκαθάρισε πως η Γερμανία δεν θα δεχθεί «να την εκβιάσει» η Ελλάδα.

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ καταγράφηκε για πρώτη φορά τόσο έντονα η «συμμαχία» των πρωθυπουργών της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι ήταν πολύ σκληροί απέναντι στην Ελλάδα. Οι δύο πρωθυπουργοί, που έχουν εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, ήταν στη γραμμή ότι δεν μπορεί να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα από αυτήν που έλαβαν οι χώρες τους.
Από τη μεριά του, ο Αντώνης Σαμαράς δεν τόλμησε να καταδικάσει τις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων-δανειστών και φάνηκε συναινετικός στην προτροπή να ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά στη γραμμή ότι, πριν αποφασισθεί η όποια στάση της Ν.Δ., πρέπει να δει και να αναλύσει τη συμφωνία. Παράλληλα, ζήτησε από τους παρισταμένους να στηριχθεί η Ελλάδα και τους διεμήνυσε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον της είναι αδιαπραγμάτευτο, τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Ν. Ελευθερόγλου

Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, λίγα λεπτά αφότου έληξε ο τρίτος γύρος των συναντήσεών του με τους επικεφαλής των θεσμών.
Αυτή η χρονική συγκυρία προκάλεσε προς στιγμήν αναστάτωση και λίγο έλειψε να πυροδοτήσει σενάρια ραγδαίων πολιτικών και εκλογικών εξελίξεων. Για τον λόγο αυτόν το Μαξίμου δημοσιοποίησε αμέσως την επικοινωνία με τη λιτή ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη». Με στοχευμένες διαρροές, δε, επισήμανε ότι ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον κ.Τσίπρα ότι «στηρίζει σταθερά τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης». Η επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πήρε επισήμως θέση για το σκληρό πακέτο προτάσεων που επέδωσε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση τα ξημερώματα της Τετάρτης, παρότι μία ημέρα νωρίτερα είχε κάνει «δεκτή ως βάση συζήτησης» την ελληνική πρόταση, όπως και οι άλλοι δύο θεσμοί.

Τόσο από το Μαξίμου όσο και από το Προεδρικό Μέγαρο διαψεύδονται παράλληλα άλλες φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για ψήφιση, αλλά, λόγω ασφυκτικών χρονικών ορίων, να την περάσει ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» απαντούν συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «η συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή και από αυτήν θα ψηφιστεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση Σαμαρά θυμίζει Ιουλιανά

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και χωρίς τον ίδιο σε περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη κατά τη διάρκεια ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές, «έβαλε φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να του απαντάει με αναφορές σε υπόγεια παιχνίδια και Ιουλιανά.
«Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς εκφράζει τους μύχιους πόθους του και ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό προκειμένου να υπογράψει και να εφαρμόσει ό,τι ζητούν οι δανειστές» ήταν η επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί και στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. για Ιουλιανά.

Επίθεση στον Α. Σαμαρά εξαπέλυσαν και οι ΑΝ.ΕΛ., με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη να τον κατηγορεί για στάση που διχάζει τους Ελληνες. «Το ότι ο κ. Σαμαράς μιλά για εθνική ενότητα την ίδια στιγμή που επιχειρεί με τη στάση του να διχάσει τους Ελληνες φαντάζει επιεικώς γελοίο. Νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους» σημείωσε η κυρία Χρυσοβελώνη. Λίγη ώρα πριν, μάλιστα, την πρόταση του κ. Σαμαρά απέρριψε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι «το εκδικητικό πνεύμα δεν μπορεί να έχει θέση στην πολιτική ζωή ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό».

Οι πιο πολύ «γαλάζιοι» δεν θα ψηφίσουν το πακέτο του πόνου

Βαβέλ θυμίζει η Νέα Δημοκρατία για τη στάση που θα τηρήσει, εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους δανειστές και φέρει συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή. Ενα μεγάλο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει τα δυο τρίτα των βουλευτών, αρνείται κατηγορηματικά να δώσει τη στήριξή του στα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης. Ακόμη και οι βουλευτές που τοποθετούνται στη σκληρή πτέρυγα των καραμανλικών έχουν διαμηνύσει στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν. Μάλιστα, όσοι ζητούν τη γνώμη του δεν εισπράττουν κάποια προτροπή, αλλά λαμβάνουν την υπενθύμιση ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση.
Η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει σοκαριστεί με τη φοροκαταιγίδα που προτείνεται και στις σχετικές συζητήσεις, εντός και εκτός Βουλής, οι περισσότεροι λένε: «Τέτοια επίθεση στα νοικοκυριά, στους μικρομεσαίους και στις επιχειρήσεις έχουν σοκάρει ακόμη και τον ίδιο τον Τόμσεν, που ζητά να μην μπουν άλλοι φόροι»!

Ενδεικτικά, απολύτως αρνητικός είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε συνομιλητές του τονίζει: «Πότε βοήθησε τη Ν.Δ. η Μέρκελ, για να ψηφίσω εγώ αυτά τα μέτρα;» Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά με διαφορετική λεκτική προσέγγιση, είναι και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Υπάρχουν, όμως, άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και η Ντόρα Μπακογιάννη, τα οποία παρότι χαρακτηρίζουν τη συμφωνία πολύ κακή, επισημαίνουν ότι «ακόμη και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία».

Καμμένος:Δίνουμε μάχη

Γεμάτο «δηλητήριο» ήταν το tweet του Πάνου Καμμένου όχι μόνο για τους δανειστές, αλλά και για τους αντιπροσώπους τους, που πήγαν στις Βρυξέλλες για να τους «βοηθήσουν…».
Το γεγονός ότι, τη στιγμή που ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του αυτό το σχόλιο, βρίσκονταν στην πρωτεύουσα του Βελγίου οι αρχηγοί της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθιστά προφανές ότι τα «βέλη» του υπουργού Εθνικής Αμυνας στόχευαν προς την πλευρά τους…

«Εχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που επιλέξατε. Εδώ δίνουμε μάχη με τους δανειστές και με τους αντιπροσώπους τους που ήλθαν να “βοηθήσουν”…» έγραψε στο twitter o κ. Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ήταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (η συμμαχία αποφάσισε και την αύξηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης) και προχθές το βράδυ συμμετείχε στη σύσκεψη της ελληνικής αποστολής διαπραγμάτευσης, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σαμπάνιες Σταύρου με τους εχθρούς!

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φόρεσε τη γραβάτα του, παρακάθησε στο γεύμα με τους πρωθυπουργούς τεσσάρων χωρών που βάλλουν συνεχώς κατά της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία) και αφού ήπιε τη σαμπάνια του, βγήκε να μεταφέρει στον ελληνικό λαό τη γραμμή που του πέρασαν. «Ας ψηφίσουμε τη συμφωνία και τη διορθώνουμε στη συνέχεια» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού, εκφράζοντας τη λογική της απόλυτης υποτέλειας, χωρίς καν να κομπιάσει στα μέτρα των 8 δισ. ευρώ, αν όχι των δανειστών που ανεβάζουν πολύ περισσότερο τον λογαριασμό.

Την ώρα που έδινε όρκους υποταγής στους δανειστές, πάντως, ο κ. Θεοδωράκης -σε δηλώσεις του σε εκπομπή του καναλιού που τον εξέθρεψε- έκανε και κριτική στην κυβέρνηση, εγκαλώντας την ότι ακολουθεί την πεπατημένη των προηγουμένων, επιβάλλοντας φόρους και αυξάνοντας τις εισφορές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στην παλαιά συνταγή που ήταν φόροι, φόροι και πάλι φόροι» είπε, ευθυγραμμιζόμενος με τους δανειστές που υποστηρίζουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης πλήττει την επιχειρηματικότητα και ζητούν οι επιβαρύνσεις να μεταφερθούν στις πλάτες των μικρομεσαίων. Ο κ. Θεοδωράκης, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ήθελε αναμφισβήτητα μια καλύτερη συμφωνία, αλλά από τις επαφές που είχε και ο ίδιος στις Βρυξέλλες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας. Τάχθηκε, μάλιστα, κατά των εκλογών και απέρριψε την πρόταση Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή του σημερινού πρωθυπουργού. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε.

Γερμανικοί κεραυνοί στον Β. Σόιμπλε

Κεραυνοί από τη γερμανική εφημερίδα «Suddeutschezeitung» κατά της γερμανικής κυβέρνησης, που ξεχνά την ίδια την ιστορία της Γερμανίας και το γεγονός ότι το οικονομικό θαύμα κατέστη εφικτό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της.

Στο βασικό της άρθρο η εφημερίδα αναφέρει ότι τους προηγούμενους μήνες η γερμανική κυβέρνηση, και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανειλημμένα σημείωσαν ότι θεωρούν τις οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους παράλογες. «Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάιερ συμπεριφέρονται σαν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να αφορούν μόνο χρήματα, μόνο το παρόν, μόνο το ζήτημα πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο ΦΠΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία» σημειώνει η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, όπως η ίδια προσθέτει, πρόκειται για ένα άλλο, μεγαλύτερο ζήτημα, και «εδώ η κυβέρνηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει χτυπήσει το σωστό νεύρο». «Σε αυτή τη διαμάχη πρόκειται και για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη. Αυτή η ευθύνη προέρχεται από το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα των ναζί, αλλά και από το γεγονός ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου πήγαν πολύ πολύ μακριά για να βοηθήσουν τη νεαρή Γερμανική Δημοκρατία· και κυρίως το 1953, όταν αποφασίστηκε στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το βίντεο της φυγάδευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Όπως όπως έφυγε ο ... λαοπρόβλητος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη.Από την πίσω έξοδο και με γοργό ρυθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από...

Λούβρο: Τα απαρχαιωμένα συστήματα ασφαλείας έδωσαν πρόσβαση στους κλέφτες

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την κινηματογραφική διάρρηξη στο μουσείο του Λούβρου και ολοένα και περισσότερο προκύπτει ότι ο ερασιτεχνισμός των δραστών, λειτούργησε συνδυαστικά με...

Αποκάλυψη-σοκ της «δημοκρατίας»: Στο φως νέο «κουκούλωμα» για το έγκλημα στα Τέμπη

Την επομένη της τραγωδίας η ΕΡΓΟΣΕ, για να καλύψει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, συνεδρίασε και έδωσε εκπρόθεσμα την 7η παράταση για την υλοποίηση...

Μητσοτάκης ο φυγάς: Απέδρασε σαν κυνηγημένος στην Αλεξανδρούπολη (βίντεο)

Σαν τον κλέφτη, από την πίσω πόρτα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και από… χωματόδρομο, φυγαδεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην έρθει πρόσωπο...

Aναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι δικαιούνται, ποιοι απορρίπτονται (Πίνακες)

Κάθε εβδομάδα η «δημοκρατία» θα φιλοξενεί το ένθετο «Συντάξεις και Ασφαλιστικό» με θέματα του Σπύρου Φρεμεντίτη, δικηγόρου - δημοσιογράφου, ειδικού για ασφαλιστικά και εργατικά...

Ο «περίεργος», μη ηθικός διορισμός της κόρης Κέλλα

Ηταν η τελευταία που μπήκε στο σώμα ειρηνοδικών, δύο μέρες πριν από τις εκλογές του 2023, από τον πίνακα επιτυχόντων που καταργήθηκε, ενώ έως...

Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης: Φυγάδευσαν τον Κυριάκο για να αποφύγει τους αγρότες

Από την πίσω έξοδο και με γοργό ρυθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, φροντίζοντας να αποφύγει κάθε επαφή με τους...

«Ανθ’ ημών Γουλιμής» που έγραψε ιστορία

Η φράση του Χ. Τρικούπη όταν ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές του 1895Από την Κατερίνα ΚανάκηΠοιος ήταν, τέλος πάντων, αυτός ο Μιλτιάδης Γουλιμής που...

Λουκέτο ΕΛΤΑ: Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες – Γιατί ευνοείται η ACS

Πώς οι εξελίξεις στα ΕΛ.ΤΑ. επηρεάζουν κυρίως την ACS και τη διαδικασία εξαγοράς της από τους Γερμανούς, καθιστώντας την… ιδιαίτερα ελκυστικήΑπανωτές αστοχίες σε βάρος...

Εγκύκλιος επιβάλλει τώρα εργασιακό 10ωρο με το ζόρι!

Ελάχιστα περιθώρια άρνησης θα έχουν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες επιθυμούν να τους απασχολήσουν έως 10 ώρες την ημέρα, στο πλαίσιο της...













spot_img

Ροή ειδήσεων

Advertisement 4
spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ