Απέσυραν με ασφαλιστικά (!) γενόσημο

Η μητρική ελβετική εταιρία καθώς και η θυγατρική της στην Ελλάδα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για να σταματήσει η παραγωγή του

Απόφαση-σταθμό για τα γενόσημα φάρμακα εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων φαρμακευτικής εταιρίας (της μητρικής στην Ελβετία και της θυγατρικής της στην Ελλάδα) και διέταξε την απόσυρση της κυκλοφορίας γενόσημου φαρμάκου, το οποίο βασιζόταν σε ευρεσιτεχνία της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η φαρμακευτική εταιρία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά ανταγωνίστριάς της, η οποία έθεσε σε κυκλοφορία, χωρίς τη συναίνεσή της, γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα υπό μορφή διαδερμικού εμπλάστρου που υπάγεται σε ένα δοσολογικό σχήμα το οποίο καλύπτεται με ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Με την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη η φαρμακευτική εταιρία ζήτησε η ανταγωνίστριά της να παύσει την παραγωγή και την εμπορία των επίμαχων φαρμακευτικών προϊόντων και να υποχρεωθεί στην απόσυρσή τους από την αγορά. Επισημαίνεται ότι η δικαστική μάχη αφορά έμπλαστρο το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2007 ως το πρώτο παγκοσμίως φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει την ουσία ριβαστιγμίνη σε μορφή διαδερμικού εμπλάστρου για τη θεραπευτική αγωγή της νόσου Alzheimer. H φαρμακευτική εταιρία που έχει προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι η πρώτη που κυκλοφόρησε στην αγορά φάρμακα ριβαστιγμίνης υπό τη μορφή πόσιμων διαλυμάτων και σκληρών καψακίων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «συντρέχει νόμιμη περίπτωση λήψης ασφαλιστικών μέτρων προς προστασία του ένδικου δικαιώματος των αιτουσών. Η κατεπείγουσα περίπτωση και ο επικείμενος κίνδυνος από την κυκλοφορία του γενόσημου προϊόντος πιθανολογούνται από το γεγονός ότι οι αιτούσες θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία από την παράνομη κυκλοφορία του ανωτέρω γενόσημου φαρμάκου, δεδομένου ότι για το τελευταίο αρκεί ολιγοδάπανη και ολιγόχρονη διαδικασία θέσης στην κυκλοφορία, σε αντίθεση με το πρωτότυπο προϊόν των αιτουσών, για την υλοποίηση της εφεύρεσης του οποίου από το αρχικό στάδιο μέχρι την κυκλοφορία του απαιτούνται μεγάλο χρονικό διάστημα και υπέρογκα χρηματικά ποσά, η απόσβεση των οποίων καθίσταται δυσχερής, αφού συρρικνώνεται το μερίδιο αγοράς του πρωτοτύπου, μετά την παράνομη κυκλοφορία τού ως άνω γενοσήμου».

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η εταιρία που κυκλοφόρησε το γενόσημο απειλείται με χρηματικό πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε συσκευασία που περιέχει το επίμαχο φαρμακευτικό προϊόν.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα