Με το… πιστόλι στον κρόταφο η νέα πρόταση της Ελλάδας

Ο Τσακαλώτος θα παρουσιάσει πιθανότατα σήμερα στο Eurogroup, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης

Νέα συνεδρίαση (αυτή τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης) θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να εξετάσουν το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για διετή δανειακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε χθες το βράδυ. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα» μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κέρδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία φθάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει πλήρως τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Ιουλίου.

Η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε γραπτώς τις προτάσεις της στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», ήθελε να αποφύγει τον σκόπελο μιας πιθανής απόρριψης των προτάσεών της πριν από τη χθεσινοβραδινή σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης. Ετσι, ο κ. Τσακαλώτος περιορίστηκε σε προφορική ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων και δεσμεύτηκε να τις υποβάλει γραπτώς έως σήμερα το πρωί. Αρχικά, η επιλογή αυτή σχολιάστηκε αρνητικά μέσω διαρροών σε ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν επαινετικά σχόλια για την «πιο τεκμηριωμένη και ήπια» παρουσία του κ. Τσακαλώτου στο Eurogroup, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πως, όταν κατατέθηκαν οι 47 σελίδες με τις ελληνικές προτάσεις την προπερασμένη εβδομάδα, είχε υποστηριχθεί και πάλι ότι δεν υπήρχαν ελληνικές προτάσεις. «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;» έλεγαν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν: «Το χθεσινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις και περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και τη ρύθμιση του χρέους, με στόχο να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

«Ακούσαμε την εκτίμηση του Ελληνα συναδέλφου μας για την κατάσταση, καθώς και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μας παρουσίασε προς το παρόν κάποιες νέες προτάσεις» σημείωσε δηκτικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Επεσήμανε ακόμα ότι, μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος στήριξης, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα κρίνει αν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον ESM για το νέο πρόγραμμα. «Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς έχουμε πολύ λίγο χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της οποίας το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ – είναι ανεξάρτητη».

Μάριος Ροζάκος

Εσπασε ο πάγος στη τετραμερή με καφέ

Με την Ανγκελα Μέρκελ να σερβίρει γαλλικό καφέ στον Αλέξη Τσίπρα, για να σπάσει ο «πάγος» που δημιουργήθηκε μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το «όχι» του ελληνικού λαού, και τον Ελληνα πρωθυπουργό να κοιτάζει τα σοκολατάκια που βρίσκονταν μπροστά του ξεκίνησε η τετραμερής συνάντηση, παρουσία και των Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο «οδικός χάρτης» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται ότι παρουσίασε στους τρεις συνομιλητές του, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, την πρότασή του για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα-γέφυρα, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας και να αντιμετωπιστούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και εν συνεχεία μια συμφωνία, πιθανόν με διετή διάρκεια, η οποία θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση, χρέος και εφαρμογή μέτρων-μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς.

Πάντως, προσερχόμενη στην τετραμερή συνάντηση, η κυρία Μέρκελ ήταν επιφυλακτική, δηλώνοντας ότι «ακόμη δεν υπάρχει η βάση για να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, ενώ «περιμένει να ακούσει προσεκτικά όσα έχει να πει ο Ελληνας πρωθυπουργός». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ», ωστόσο σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Επικίνδυνες αναρτήσεις της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Τελικά, για ορισμένους δημοσιογράφους είναι πιο εύκολο να είναι στη… γραμμή των δανειστών και όχι στην εθνική γραμμή. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η ανάρτηση που ανέβασε στο twitter με το που ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup η Ελένη Βαρβιτσιώτη, αδελφή του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Μιλτιάδη; Η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε χωρίς πρόταση! Αμέσως το νέο που τραυμάτιζε την εθνική προσπάθεια και δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις έκανε τον γύρο των media, προκαλώντας ψιθύρους σε βάρος της χώρας μας. Οταν στη συνέχεια έγινε γνωστή η αλήθεια, δηλαδή ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με τη σοβαρότητα των θέσεών του και πως η μη κατάθεση γραπτής πρότασης ήταν επιλογή τακτικής, η κυρία Βαρβιτσιώτη δεν διόρθωσε την γκάφα της. Οπως και να έχει, τη ζημιά την είχε ήδη κάνει. Απίστευτη ανευθυνότητα από ένα πρόσωπο που έχει μεγαλώσει σε πολιτικό τζάκι της χώρας.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ ζητά ο Μ. Ρέντσι

Μια πρόταση-σταθμό για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Οπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggerο», ο Ρέντσι σκέφτεται να προτείνει στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές την έγκριση ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Il Messaggero», ο Ρέντσι επιθυμεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας.

Μεταρρυθμίσεις

Αυτό το σχέδιο στηρίζει και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό μέγαρο στη Ρώμη ανέφεραν ότι ο Ρέντσι θα στηρίξει το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού για μια εναλλακτική πρόταση στη μείωση της λιτότητας, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί να υλοποιήσει κάποιες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

Θετικός ως προς την πρωτοβουλία αυτή είναι και ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού.
Η εφημερίδα «La Repubblica» υποστηρίζει ότι ο Ρέντσι είχε ενημερώσει για αυτήν του την κίνηση τον Αλ. Τσίπρα στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, κατά την οποία συζήτησαν το μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυστηρά μηνύματα των υπ. Οικονομικών πριν απότη χθεσινή συνεδρίαση!

Αυστηρότατο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, την οποία κάλεσαν να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις, έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσερχόμενοι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προχώρησε ακόμα παραπέρα και έφθασε στο σημείο να πει ότι, παρότι «δεν είναι στόχος μας η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με ένα πλήρες πακέτο συμφωνίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit».

Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε σε έντονο ύφος ότι η πρόοδος της προηγούμενης χρονιάς χάθηκε και τώρα απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Εναν τόνο χαμηλότερα κινήθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τη συνοχή της ευρωζώνης. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση. Θα δούμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, ποιες προτάσεις θα βάλει στο τραπέζι». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το σχόλιο του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε ότι «η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά, λύσεις υπάρχουν, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε αξιόπιστες προτάσεις» και συμπλήρωσε ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει για να χτίσουμε το νέο πρόγραμμα».

«Δηλητήριο» έσταζε για πολλοστή φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανέφερε ότι «πρέπει να ρωτήσετε την Ελλάδα αν θα παραμείνει στο ευρώ» και συμπλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε πρόγραμμα και ο ελληνικός λαός το καταψήφισε. Σεβόμαστε την απόφασή του, αλλά εκτός προγράμματος η ευρωζώνη δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα». Ερωτηθείς για το ζήτημα της διαγραφής χρέους, το απέκλεισε παραπέμποντας στις ευρωπαϊκές Συνθήκες: «Οποιος γνωρίζει τις Συνθήκες της Ε.Ε. ξέρει ότι μια διαγραφή χρέους εμπίπτει στις απαγορεύσεις διάσωσης της Ε.Ε.» Ακόμα πιο σκληρός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος έδωσε πιθανότητες 50%-50% για παραμονή ή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Εξάλλου, αντίθετος σε πρόγραμμα-γέφυρα δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Πάντως, αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, κάθε άλλο παρά ενιαία ήταν η στάση που τήρησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις δηλώσεις τους πριν από το Eurogroup. Ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι το θέμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, ενώ, αντιθέτως, ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Καζιμίρ το χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του. Ο Ισπανός υπουργός Λουί ντε Γκιντός δήλωσε ότι «δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους το θέμα στην παρούσα συγκυρία», αλλά με τη διατύπωση αυτή άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για ελάφρυνση χρέους σε επόμενη φάση.

Παρέμβαση από Ομπάμα για συμφωνία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ και η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, και από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ελληνική κρίση, τηλεφωνώντας τόσο στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Ολάντ όσο και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αφού ανησυχεί ότι ένα Grexit μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, ενώ αργά το βράδυ παρενέβη και η Χίλαρι Κλίντον, καλώντας τους Ευρωπαίους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία. Για την εξεύρεση λύσης, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού έχει παρέμβει αρκετές φορές και προς τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, με την τελευταία χθες τα ξημερώματα, όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνομιλία Τσίπρα – Λιού αναφέρθηκε ότι «η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τη διευθέτηση της ελληνικής κατάστασης». Ο κ. Λιού εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη».
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φέρεται ότι δήλωσε πως δεν δύναται να εκταμιεύσει δόση από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, του προσέφερε ωστόσο τεχνική βοήθεια, εφόσον ζητηθεί. Κι αυτό φέρεται ότι έχει να κάνει με το «κούρεμα» του χρέους.

Γκουρία: Το τίμημα μιας αποτυχίας είναι υψηλό

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, καθώς κάτι τέτοιο «δεν συμφέρει ούτε εκείνη ούτε τους πιστωτές της», εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές και θα παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι το τίμημα μιας αποτυχίας είναι υπερβολικά υψηλό.
Ο κ. Γκουρία είπε επίσης ότι «γνωρίζουμε το κόστος μερικών εκ των λύσεων. Δεν γνωρίζουμε, όμως, το κόστος τού να μην υπάρξει λύση». Τέλος, ανέφερε: «Δεν βλέπω κανέναν να φεύγει από το ευρώ. Αντίθετα, βλέπω όλο και περισσότερους να θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό»

Γαβράς: Να βάλει πλάτη και ο Ολάντ

Το «Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία» θύμισε στον Φρανσουά Ολάντ ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος σχεδιάζει να του στείλει και επιστολή, ζητώντας του να στηρίξει την Ελλάδα.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης έκανε έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από αυτήν την τραγωδία», προσθέτοντας: «Μόνο η Γαλλία μπορεί να το κάνει και μόνο ο πρόεδρος, διότι οι Ελληνες έχουν εμπιστοσύνη στη Γαλλία». Μιλώντας ο Ελληνας σκηνοθέτης στο γαλλικό πρακτορείο, τόνισε επίσης ότι ελπίζει πως «και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις, διότι πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές, ώστε να τελειώσει όλο αυτό όσο το δυνατόν καλύτερα».
Ο διάσημος σκηνοθέτης είχε ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δίκιο, αποφεύγοντας ωστόσο να πει εάν στηρίζει το «όχι». Τέλος, επανέλαβε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει εκτός ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία όχι μόνο οικονομική αλλά και ανθρωπιστική».

Περίεργα τρικ για τα ομόλογα

Αρχισε ο «καλλωπισμός» και το… κρύψιμο των ζημιών κάτω από το χαλί από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό αναφέρουν γνώστες της αγοράς ομολόγων ότι κρύβεται πίσω από την τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας κ.λπ….». Με την τροπολογία αυτή παρέχεται η δυνατότητα σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης να αποτιμούν τα ομόλογα ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των θυγατρικών τους (δηλαδή, τραπεζών και θυγατρικών τους) στην τιμή της τελευταίας συναλλαγής. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα τα ομόλογα αυτά να παρακρατηθούν έως τη λήξη τους.
Προφανώς επειδή τα ομόλογα αυτά δεν είναι πλέον αντικείμενο συχνής διαπραγμάτευσης, τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα αποτιμούν σε τιμές τελευταίας συναλλαγής.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα