Εγω δεν θα γίνω Παπαδήμος

 «Εβραζαν» στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της συμφωνίας! Ο Τσίπρας απείλησε ευθέως με πρόωρες εκλογές

Τα όργανα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, που φορτώνει σκληρά και επώδυνα μέτρα στον ελληνικό λαό, άναψε το φιτίλι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία συνεδρίασε επί επτά ώρες σε δραματικούς και κατά διαστήματα πολύ υψηλούς τόνους, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους βουλευτές να υπερψηφίσουν και να απειλεί εμμέσως με εκλογές, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί να χαθεί η δεδηλωμένη. Το κλίμα εσωκομματικής σύγκρουσης αναμένεται να συνεχιστεί και από Δευτέρα, αφού σε περίπτωση συμφωνίας θα πρέπει να ψηφιστούν οι νόμοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Εντολή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασισμένος να αποσπάσει το «ναι» στην πρόταση για συμφωνία και θέτοντας ακόμη και εκβιαστικά διλήμματα, ενώ άρχισε την ομιλία του με τη φράση: «Εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και έχει σημασία να σταθεί η Κ.Ο. ενωμένη και συμπαγής» τόνισε, για να σημειώσει αμέσως μετά: «Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup και όχι να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη».

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε συναισθηματικό τόνο: «Ο καθένας θα αναμετρηθεί με το μπόι του και με την ιστορία του. Μεταξύ μιας κακής και μιας καταστροφικής επιλογής είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο. Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου…» επισήμανε ο πρωθυπουργός και έθεσε θέμα δεδηλωμένης σε μία προσπάθεια επίτευξης απόλυτης συνοχής λέγοντας: «Δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία». Εκλεισε τη δευτερολογία του με δάκρυα στα μάτια όταν είπε τη φράση «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί», προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παριστάμενων βουλευτών.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διαφώνησε στο κυβερνητικό συμβούλιο με την πρόταση και δεν την υπέγραψε, με τη φημολογία μάλιστα περί παραίτησής του χθες το πρωί να οργιάζει. Η Αριστερή Πλατφόρμα «οχυρώθηκε» πίσω από ένα έγγραφο που υπέγραψαν οι Σ. Λεουτσάκος, Α. Νταβανέλος, Σόφη Παπαδογιάννη, Κ. Λαπαβίτσας και Θ. Πετράκος, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό γιατί έπρεπε να προετοιμαστεί συστηματικά η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του «όχι», αλλά με τον όρο να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου για το χρέος ανέφερε: «Πρέπει να πάμε όλοι μαζί». Το ίδιο θέμα ανέδειξε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους «γιατί κινδυνεύουμε να την πάθουμε όπως οι Σαμαράς και Βενιζέλος». Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε: «Οι συσχετισμοί επιβάλλουν αυτού του τύπου τη συνθηκολόγηση». Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Δριτσέλη ξέσπασε σε κλάματα ρωτώντας: «Πώς θα σηκώσω αυτό το ηθικό βάρος;».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκαναν «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ και στην πρόταση υπάρχουν και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Διχασμός στους ΑΝ.ΕΛ. με δραματικές συσκέψεις

Από νωρίς χθες το πρωί το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν εξαιρετικά βαρύ. Το σκληρό πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, το οποίο μάλιστα περιλάμβανε και την παραβίαση δύο κόκκινων γραμμών του κόμματος, του ΦΠΑ στα νησιά και των αμυντικών δαπανών, προκάλεσε τόσο στον Πάνο Καμμένο όσο και στους βουλευτές του έντονο προβληματισμό για τη στάση που θα έπρεπε να ακολουθήσουν.

Ο Καμμένος

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δεν είχε βάλει την υπογραφή του, ως υπουργός, στην πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα στη δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά φορτισμένο, «ανάλογο της ιστορικότητας των περιστάσεων», όπως έλεγε υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. «έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών».

Πάντως, τέσσερις βουλευτές, οι Νίκος Μαυραγάνης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Παύλος Χαϊκάλης και Χάρης Κατάνας, εξέφρασαν πολλές αντιρρήσεις για τα νέα μέτρα και απείλησαν ότι θα τα καταψηφίσουν. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ενώπιον όλων ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία, καθώς «η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να αφήσω τη χώρα να καταστραφεί». Μάλιστα, η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο ώρες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν από τους βουλευτές του, όπως το ζήτημα του χρέους.

Ακόμα όμως και όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είχε καταστεί σαφές τι θα γίνει με τους «αντιφρονούντες», οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Πάνο Καμμένο για… μασάζ λίγο πριν από την έναρξη της Ολομέλειας.

Φ. Πανταζής

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα