Το διπλό χτύπημα από τους Κούρδους με τρεις Τούρκους αστυνομικούς νεκρούς και το τηλεφώνημα Ομπάμα στον Ερντογάν
Η «διεθνής τρομοκρατία» στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα συνδέεται με παραδοσιακούς συμμάχους και «σεσημασμένους» εχθρούς. Στους εχθρούς οι φανατικοί ισλαμιστές αλλάζουν ηγεσίες και μεθόδους δράσης αλλά μένουν σταθερά πρώτοι. Από τη λίστα των «σεσημασμένων» είχαν βγει για μεγάλο χρονικό διάστημα οι Κούρδοι, όμως η σύγχρονη συγκυρία ίσως τους επαναφέρει, καθώς η επανεμφάνιση του ΡΚΚ με δύο χτυπήματα εναντίον Τούρκων αστυνομικών μέσα σε δύο ημέρες (το πρώτο, με δύο νεκρούς, «υπογεγραμμένο» με ανάληψη ευθύνης και ένα δεύτερο, με έναν νεκρό χθες, στο προπύργιο του ΡΚΚ Σεχιτλίκ, να το ενοχοποιεί) επαναφέρει μνήμες από την εποχή που το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν φιγουράριζε ψηλά στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δεν ήταν λοιπόν τυχαία η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετά το χτύπημα-αντίποινα του ΡΚΚ. Με την ευκαιρία ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του και για τους 32 νεκρούς Κούρδους στην πρόσφατη επίθεση τζιχαντιστή στο Σουρούτς. Στο τηλεφώνημα, κατά τον Λευκό Οίκο, «επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των ΗΠΑ προς την Τουρκία στο θέμα της εθνικής ασφάλειας», όπως ότι «παραμένουν ενωμένες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας».
Εκτός όμως των ΗΠΑ και η Ρωσία κοιτά στην κατεύθυνση της Τουρκίας αναζητώντας σύμμαχο στη δική της αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Προ μηνός ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τη Συρία (την οποία δήλωσε ότι στηρίζει) να ενώσει τις γειτονικές χώρες «ξεκινώντας από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία», σε μια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας (κυρίως κατά του Ισλαμικού Κράτους), την οποία η Μόσχα δεσμεύτηκε να στηρίξει.
Η Τουρκία ήταν ήδη από την εποχή «δόξας» της Αλ Κάιντα ο βασικός σύμμαχος της Δύσης στην παγκόσμια αναμέτρηση με τη διεθνή τρομοκρατία, όμως τον τελευταίο χρόνο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ως ανάχωμα στην επέκταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όσο κι αν ταυτόχρονα με την Αγκυρα απέκτησαν καθοριστικό ρόλο και οι Κούρδοι μπαίνοντας οι ίδιοι στο πεδίο της μάχης κόντρα στους τζιχαντιστές. Η ενεργοποίηση των Κούρδων ενόχλησε την Αγκυρα, κυρίως γιατί ενίσχυσε την προσπάθειά τους να αποκτήσουν κρατική οντότητα στα ανατολικά της σύνορα. Ισως η Τουρκία αντέδρασε συνδράμοντας παρασκηνιακά τους τζιχαντιστές στη Συρία (ένα σενάριο που αναπαράχθηκε στον τουρκικό Τύπο και υιοθετήθηκε από τις φιλοκουρδικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα). Η επανεμφάνιση του ΡΚΚ επισκιάζει τον θετικό ρόλο των Κούρδων, επαναφέροντας στην πρωτοκαθεδρία την Αγκυρα.
Σουρούτς: Οι φίλες που χαροπάλευαν χέρι – χέρι!
Οι μαρτυρίες, οι ανθρώπινες ιστορίες, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το χτύπημα τζιχαντιστή βομβιστή αυτοκτονίας στο Σουρούτς, την πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία, με 32 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, συγκλονίζουν από την πρώτη στιγμή. Εικόνες χαράς και ελπίδας που πνίγηκαν στο αίμα. Οι φωτογραφίες τού «πριν» είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα χαμόγελα των Κούρδων φοιτητών που ετοιμάζονταν να πάνε ως εθελοντές στο Κομπάνι της Συρίας και να εργαστούν στην ανοικοδόμησή του έσβησαν βίαια.
Οι φωτογραφίες τού «μετά» ανακυκλώθηκαν στο διαδίκτυο ακολουθώντας τα ρεπορτάζ από το μέτωπο της τρομοκρατίας. Ανάμεσα στις εικόνες της τρομοκρατικής βίας ξεχώρισε εκείνη δύο νεαρών γυναικών οι οποίες κρατιούνται χέρι χέρι, ενώ έχουν πέσει στον δρόμο από την ώση της έκρηξης, που δημοσίευσε η «Hürriyet». Η μια γυναίκα είναι η 27χρονη παιδίατρος Τζάγκλα Σεβέν. Δέχθηκε περισσότερα από 100 θραύσματα από τη έκρηξη, αλλά όσο η καρδιά της άντεχε προσπαθούσε να ανασηκωθεί. Η φίλη της πέθανε κρατώντας το χέρι της. Η Σεβέν επέζησε. Τη μετέφεραν στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Της μετάγγισαν 14 μονάδες αίμα, προτού τη βγάλουν από το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, και έζησε. Οχι όμως η φίλη της…
Ισλανδία: παράδεισος, Συρία: κόλαση
«Πόλεμος και ειρήνη» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη, που καταρτίζει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI), με βάση 23 μετρήσεις, όπως ανθρωποκτονίες, αντιλήψεις περί εγκληματικότητας, τρομοκρατία, επίπεδα στρατιωτικών δαπανών κ.ά. Στη φετινή κατάταξη η Συρία τερμάτισε τελευταία στην «ειρηνευτική κούρσα» μεταξύ 162 χωρών, έχοντας κατακρημνιστεί από την 88η θέση το 2008.
Η πιο ειρηνική χώρα στο άλλο άκρο της κατάταξης είναι η Ισλανδία, που, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, δεν διαθέτει καν μόνιμο στρατό (μόνον Ακτοφυλακή). Τη δεκάδα των ειρηνικών χωρών συμπληρώνουν οι Δανία, Αυστρία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία και Τσεχία, ενώ χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής είναι οι 10 πιο επικίνδυνες.