Κίνδυνος για τη ζωή 50.000 (!) νεφροπαθών

Δραματική έλλειψη (λόγω επιβολής capital control) του αναντικατάστατου σκευάσματος KAYEXALΑTE PWD 

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους, βρίσκονται πάνω από 50.000 νεφροπαθείς εξαιτίας των capital controls, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική έλλειψη ενός αναντικατάστατου φαρμάκου. Πρόκειται για το KAYEXALΑTE PWD, με κόστος 15 ευρώ ανά κουτί, που εισάγει αποκλειστικά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών Γρηγόρης Λεοντόπουλος, το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα αντιμετωπίζει την αυξημένη ποσότητα καλίου στον οργανισμό (υπερκαλιαίμια) και προστατεύει από εμφράγματα και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια τόσο τους 10.000 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση στη Ελλάδα όσο και τους υπόλοιπους 50.000 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που βρίσκονται στα στάδια 3 και 4.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επείγουσα επιστολή που έστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στον ΙΦΕΤ, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών και σε άλλους αρμόδιους φορείς η ειδική νεφρολόγος Ελένη Πάνου από την Κοζάνη, «έχω δεχτεί τηλεφωνήματα από ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν να βρουν φάρμακο και οι φαρμακοποιοί τούς απαντούν ότι δεν υπάρχει επάρκεια από πλευράς ΙΦΕΤ. Το φάρμακο είναι αναντικατάστατο και δεν υπάρχει εναλλακτική αγωγή ή άλλο παρόμοιο φάρμακο που να κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις, εν προκειμένω, κοστίζουν εξαιρετικά στην υγεία, αλλά, εν δυνάμει, και στη ζωή των ασθενών».
Σύμφωνα με τον κ. Λεοντόπουλο, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκρίνει τις αιτήσεις προμήθειας του ΙΦΕΤ για το KAYEXALΑTE PWD, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα.

Συγκέντρωση φαρμάκων για ανασφάλιστους στο Χολαργό

Φάρμακα για τους ανασφάλιστους συγκεντρώνει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού. Το ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής λειτουργεί στα γραφεία του ΙΣΑ, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, εκτός Σαββατοκύριακου, στο τηλέφωνο 2103847374. Το Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής δέχεται ανασφάλιστους ασθενείς καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Εκεί μπορούν να εξετάζονται και να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, ώστε να αποδεικνύονται τα στοιχεία τους, βιβλιάριο υγείας, το οποίο έχει λήξει, ή κάρτα ανεργίας, η οποία επίσης έχει λήξει.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα