Βασιλική Θάνου: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός!

Ορκίστηκε χθες η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Ακόμη ένα ανδροκρατούμενο κάστρο έπεσε. Από χθες η Ελλάδα απέκτησε γυναίκα (υπηρεσιακή) πρωθυπουργό, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου! Υπηρεσιακή εξουσία με άρωμα γυναίκας, λοιπόν, μια και ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από 213 ημέρες εγκατέλειψε το Μαξίμου παραδίδοντάς το στην ντυμένη στα λευκά κυρία Θάνου-Χριστοφίλου.

Το μεταναστευτικό

«Είμαι χρόνια στον αγώνα» ήταν η πρώτη δήλωσή της μετά την ορκωμοσία της ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. «Είναι μία έπαλξη ακόμα» συμπλήρωσε η κυρία Θάνου, για να καταλήξει. «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό». Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ θεωρεί ότι θα είναι χρήσιμη η πολυετής πείρα της στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Από τη μεριά του, ο -πλέον- τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ηθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό, ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ορκιστεί και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και επισήμως χθες στις 4.30 όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ολοκλήρωσε τον κύκλο των συνεννοήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Νίκος Μιχαλολιάκος αρνήθηκαν να παραστούν σε ενδεχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντίθετα, «ναι» είπαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας έκανε σκληρές δηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί δεν έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Διαπιστώνοντας, μετά τα τηλεφωνήματα, την αδυναμία σύγκλησης του συμβουλίου, ο Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε τις διαβουλεύσεις με βάση την απόφαση να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Ποιοι αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί υπουργοί

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαβορί ήταν:
• Ο Αντώνης Μανιτάκης θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα διεξάγει και τις πρόωρες εκλογές.
• Υπουργός Εξωτερικών θα ορκιστεί ο Πέτρος Μολυβιάτης.
• Υπουργός Οικονομικών πιθανότατα θα είναι ο Γ. Χουλιαράκης.
• Υπουργός Ανάπτυξης ακούγεται ότι θα οριστεί ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
• Υπουργός Εργασίας πιθανότατα θα είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
• Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιθανοί είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης ή ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αντώνης Μακρυδημήτρης.
• Υπουργός Αμυνας θα είναι ο πτέραρχος ε.α. Ιωάννης Γιάγκος.
• Υπουργός Επικρατείας παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης.
• Για υπουργός Προστασίας του Πολίτη οδεύει ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης.
• Yπουργός Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
• Υπουργός Ναυτιλίας ο Χρήστος Ζώης.
• Η Φρόσω Κιάου οδεύει προς το υπουργείο Παιδείας.
• Στο υπουργείο Πολιτισμού ακούγεται ότι μπορεί να τοποθετηθεί η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
• Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.
• Υπουργός Τουρισμού πιθανότατα θα είναι η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.
• Ο Ροδόλφος Μορώνης πιθανόν να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αεροπαγίτης που πολέμησε το χατάτσι του Ευ. Βενιζέλου

Μαχητική, γεννημένη αγωνίστρια, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είναι από χθες η πρώτη γυναίκα (υπηρεσιακή) πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κυρία Θάνου-Χριστοφίλου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν ευδοκίμησαν. Αυτή αποτελεί ακόμη μία πρωτιά από τις πολλές που έχει καταγράψει στη μακρά πορεία της επαγγελματικής της ζωής η 65χρονη δικαστική λειτουργός. Η αρεοπαγίτης υπήρξε, επίσης, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, η πρώτη πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία και η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Χαράτσι της ΔΕΗ
Μία από τις στιγμές-σταθμούς στην πορεία της στο δικαστικό σώμα ήταν όταν με σθένος υπερασπίστηκε την άποψή της ότι το επονομαζόμενο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποτελούσε αντισυνταγματικό και παράνομο φοροεισπρακτικό μέτρο. Παράλληλα, έδωσε σκληρές μάχες για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της από τη θέση της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, αλλά και την ορθότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Στο δικαστικό σώμα εισήχθη τον Απρίλιο του 1975, ενώ το 2008 απέκτησε τον βαθμό της αρεοπαγίτου. Το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα