Ευρω-διχασμός για τους μετανάστες

Η Αυστρία προειδοποιεί με λήψη σκληρών μέτρων! Σερβία και ΠΓΔΜ εκλιπαρούν την Ε.Ε. για να να συγκροτήσει σχέδιο δράσης

Η προσφυγική κρίση, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την «έξοδο των μυρίων», κυριάρχησε στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση με πνεύμα αλληλεγγύης, στάση που χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά και την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες.

Μιλώντας πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε ότι η χώρα του ενδέχεται να υιοθετήσει πιο σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια ενιαία στάση. «Δεν πρέπει να ισχυριζόμαστε ότι μόνον η Ιταλία και η Ελλάδα επηρεάζονται» δήλωσε μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ORF. Ο Κουρτς έχει αφήσει αιχμές για την Ελλάδα κατηγορώντας την ότι φέρνει τους πρόσφυγες κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είπε ότι η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα προσφέροντας 1.200.000 ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες, χορηγώντας παράλληλα ποσό ύψους έως και 1.000.000 ευρώ σε Σερβία και ΠΓΔΜ.

Και η Πολωνία
Η Σερβία και η ΠΓΔΜ υπογράμμισαν από τη Βιένη ότι η Ε.Ε. πρέπει να συγκροτήσει σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων στην Ευρώπη. Μόνο την Τετάρτη πέρασαν στη Σερβία 3.000 άνθρωποι. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε ότι η «κατάσταση είναι ιδιαίτερη» στην Πολωνία, εξαιτίας και της ουκρανικής κρίσης. Την πιο αρνητική στάση όλων τηρεί η βρετανική ηγεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS), 330.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βρετανία το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2015, σε σύγκριση με 236.000 την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.

Τραγωδία με εκατοντάδες θύματα στη Μεσόγειο

Τραγωδία χωρίς τέλος με τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη. Χθες, πλοίο γεμάτο μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά της της Λιβύης και εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (100 διασώθηκαν). Σοκ προκάλεσε η είδηση ότι 50 πρόσφυγες εντοπίστηκαν νεκροί μέσα σε σταθμευμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο κρατιδίου της ανατολικής Αυστρίας που συνορεύει με την Ουγγαρία και, όπως όλα δείχνουν, πέθαναν από ασφυξία.

Το φορτηγό είχε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας και αναζητείται ο οδηγός. Ο επικεφαλής του γραφείου του ουγγρικού πρωθυπουργικού γραφείου Γιάνος Λαζάρ εξαπέλυσε πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας ότι δεν είναι ικανή να ελέγξει την είσοδο προσφύγων. Η είδηση ήρθε λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό 55 μεταναστών που επίσης πέθαναν από ασφυξία μέσα σε αμπάρι αλιευτικού, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, που είχε προορισμό τις ιταλικές ακτές. Τα φέρετρα των θυμάτων, που πέθαναν από τοξικές αναθυμιάσεις της μηχανής, μεταφέρθηκαν με το πλοίο «Poseidon» του σουηδικού ναυτικού το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι του Παλέρμο της Σικελίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα