Υπηρεσιακή κυβέρνηση με… φίλους και παλιούς γνωστούς!

Ορκίσθηκαν χθες οι 23 υπουργοί . Το μαύρο τζιπ και το ταπεινό ταξί

Πριν από επτά μήνες, μόνο εννέα μέλη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είχαν επιλέξει τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο. Χθες, η κατάσταση αντιστράφηκε, αφού μονάχα τρεις από τους 23 νέους υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές της υπηρεσιακής κυβέρνησης έδωσαν πολιτικό όρκο. Πρόκειται για την υπουργό Παιδείας Φρόσω Κιάου, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, οι οποίοι ακολούθησαν πιστά το παράδειγμα των περισσότερων πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βλέμματα, πάντως, συγκέντρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Αλκηστις Πρωτοψάλτη, αφενός για το πανάκριβο μαύρο τζιπ με το οποίο επέλεξε να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο και αφετέρου για το άγχος της, παρά τη χρόνια δημόσια προβολή της. Ενδεικτικό είναι ότι, όταν τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν «είμαστε ακόμα ζωντανοί», εκείνη επέλεξε απλά να χαμογελάσει.

Την ίδια ώρα, το… πρωτόκολλο έσπασε η υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, καθώς προτίμησε για μεταφορικό μέσο ένα ταξί. Μάλιστα, ο αστυνομικός της Προεδρίας σχεδόν κυνήγησε τον οδηγό για να τον διώξει από το σημείο, αφού δεν είχε αντιληφθεί ότι στο πίσω κάθισμα καθόταν η νέα υπουργός.
Εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν, βρέθηκαν και αρκετά μέλη των οικογενειών της νέας κυβέρνησης. Λόγου χάρη, το «παρών» έδωσε η εγγονή του Πέτρου Μολυβιάτη, Αλεξία Παναγοπούλου – Μολυβιάτη, ενώ δίπλα στον πατέρα της ήταν και η λιλιπούτεια κόρη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά, η οποία έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργός Β. Θάνου επέλεξε χθες να απαλλαγεί από τα άσπρα, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι.

Σε κάθε περίπτωση, φειδωλά ήταν στις πρώτες δηλώσεις τους τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εξερχόμενα του Προεδρικού Μεγάρου. «Προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτή είναι η προτεραιότητα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να προσθέτει: «Συνεχίζουμε για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336». «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα κενά τα σχολεία, τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τα συγγράμματα» ανέφερε με τη σειρά της η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου.

Επιστολή Γιούνκερ που ζητά πλήρη υποστήριξη του προγράμματος

Με το καλημέρα οι δανειστές επιχειρούν να δεσμεύσουν και την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε χθες επιστολή στην πρωθυπουργό Β. Θάνου, αξιώνοντας την πλήρη υποστήριξη του προγράμματος βοήθειας.
Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι η ορκωμοσία της έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Με την Ελλάδα να έχει υπογράψει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και ιδίως η Κομισιόν θεωρούν απαραίτητη την πλήρη στήριξη του προγράμματος και την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Μπορείτε να βασίζεστε στην Κομισιόν -και σε εμένα προσωπικά- προκειμένου να σας βοηθήσουμε στο έργο σας» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Γιούνκερ.

Κράτησε (!) τη θέση του ο Νικολούδης του… τίποτα

Το (μηδενικό) έργο του φαίνεται ότι αναγνωρίστηκε και παρέμεινε στο πόστο του. Ο λόγος για τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη. Ο υπουργός που υποσχέθηκε πολλά, αλλά τελικά δεν έπραξε τίποτα, θα παραμείνει και τον επόμενο μήνα (τουλάχιστον) στο υπουργείο του, αν και αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Το σκάνδαλο

Για παράδειγμα, το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, ζήτημα το οποίο, αν και είχε κάνει σημαία του, καθυστερούσε να το διαβιβάσει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το πόρισμα της Αρχής είχε εκπονηθεί το 2014 από τον τότε επικεφαλής της και τελικά έφτασε στα χέρια των αρμοδίων λίγο πριν ανακοινωθεί η παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Πολλοί, μάλιστα, μιλούσαν για προεκλογικό τερτίπι, μια και η χρονική συγκυρία ήταν σχετικά «ύποπτη»! Και φυσικά ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκομένων!

Ο… υπαρκτός Χουλιαράκης και η πρόκληση της κυρίας Τασίας!

Με διαδικασίες εξπρές έγιναν χθες και οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, με εξαίρεση την τέως αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία για ακόμη μία φορά εξελίχθηκε σε αρνητική πρωταγωνίστρια. Η ίδια, που κατά δήλωσή της θα μείνει στην Ιστορία, επιτέθηκε στους επικριτές της και μάλιστα ευχήθηκε στον διάδοχό της να μη ζήσει «την κόλαση που έζησα εγώ». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της, υποστηρίζοντας ότι στηρίχτηκε στη νομιμότητα, ενώ ισχυρίστηκε ότι επιτέλους η χώρα μας ύστερα από πάρα πολλά χρόνια εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό πνεύμα. «Αυτό ήταν που μου έδινε και τη δύναμη να αντεπεξέλθω στις επικρίσεις, τις πολεμικές που δεχόμουν όλο αυτόν τον καιρό, διότι ηγεμόνευε ένας διπλός λόγος. Από τη μια, ήταν ένας υποκριτικός ανθρωπισμός και, ταυτόχρονα, ο ρατσιστικός λόγος που έλεγε “γιατί μπαίνουν τόσο πολλοί, δεν χωράνε, γιατί τελικά δεν τους πνίγετε;”» είπε η… θιγμένη υπουργός, που γέμισε την Αθήνα μετανάστες.
Στη διαφύλαξη του αξιόμαχου παρά την πρωτοφανή ένταση της δημοσιονομικής κρίσης στάθηκε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της παράδοσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Είχα την τιμή να ηγηθώ των καλύτερων Ενόπλων Δυνάμεων του κόσμου και της συμμαχίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Ιδιαίτερα ευδιάθετος και με χιούμορ παρά τη δύσκολη κατάσταση της χώρας ήταν χθες -στην τελευταία εμφάνισή του στο ΥΠΟΙΚ- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Και όμως ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι υπαρκτό πρόσωπο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αρνούμενος να απαντήσει για το εάν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Αποδέχθηκα αυτή τη θέση, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, να προχωρήσει η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται» σημείωσε από την πλευρά του ο νέους υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Την ίδια ώρα, η Ελενα Κουντουρά, παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού στην Αλκηστη Πρωτοψάλτη, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό, προσθέτοντας ότι «ξεμπλόκαραν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, που λίμναζαν». Η κυρία Πρωτοψάλτη, αφού ευχαρίστησε την προκάτοχό της, τόνισε ότι αυτό που θα κάνει δεν θα είναι εικονική πραγματικότητα και ευχήθηκε να σχηματιστεί σύντομα νέα κυβέρνηση.

Το εγκώμιο του Πέτρου Μολυβιάτη έπλεξε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντάς τον έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία, πατριώτη και υπεύθυνο πρόσωπο, που το γνωρίζει όλη η χώρα. «Θα προσπαθήσω να διαχειριστώ με επιτυχία τις τρέχουσες υποθέσεις, αλλά και να αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα για να προωθήσω τα συμφέροντα και τις πάγιες θέσεις της χώρας μας» τόνισε ο κ. Μολυβιάτης.
Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις περιείχε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας, με τον κ. Μπαλτά να υποστηρίζει ότι η κυρία Κιάου «είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα», με την ίδια να προσθέτει ότι ο πρώην υπουργός «εχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της χρονιάς».

Την επίσπευση των επενδυτικών πόρων έθεσε στόχο ο νέος υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και μάλιστα πρόλαβε να ανακοινώσει ότι η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Και οι μετανάστες στην ατζέντα του υπουργικού

Επίσημη πρώτη για τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς μετά τη χθεσινή ορκωμοσία της διεξήχθη υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου και το εθιμοτυπικό υπουργικό συμβούλιο. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος της είναι η διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών «κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα», όμως -όπως είπε- θα απαιτηθεί να διαχειριστεί και ορισμένα άλλα ζητήματα, για παράδειγμα το μεταναστευτικό και την ομαλή έναρξη και τη λειτουργία των σχολείων. «Τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό. Επίσης, την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η κυρία Θάνου υπερασπίστηκε τα μέλη της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ορισμένοι έχουν ήδη ξεκινήσει την έντονη κριτική.
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απαρτίζεται από πρόσωπα, τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, δηλαδή από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης. Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης προς συμμετοχή τους στην κυβέρνηση» είπε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι υπουργοί θα κάνουν το καλύτερο για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών αλλά και την επίλυση και των υπόλοιπων ζητημάτων.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα