Ολα για τους αναποφάσιστους

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τώρα αντεπίθεση. Η στρατηγική της αυτοκριτικής, τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους

Ο Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε τα ακραία αριστερά και αντιευρωπαϊκά «βάρη», αλλά δεν έχει ακόμη σαφείς ενδείξεις από το… κόκπιτ ότι το σκάφος θα καταφέρει να απογειωθεί. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον -μετά τη διάσπαση- ΣΥΡΙΖΑ να απέχει «μια ανάσα» από τη Ν.Δ. Ωστόσο, ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων και το γεγονός ότι οι περισσότερες θερινές άδειες λήγουν αυτές τις ημέρες διατηρούν την αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με στελέχη της, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει συσπείρωση ψηφοφόρων 50%, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ωστόσο από το υπόλοιπο καμία μέτρηση δεν δείχνει μετακίνηση προς τη ΛΑ.Ε. του Π. Λαφαζάνη άνω του 10%. «Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 4%-5%, αλλά η εκτίναξή του στο 36% δεν οφείλεται σε μαζική εισροή ακραίων αριστερών ψηφοφόρων, το αντίθετο» αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.

Η επίσημη εκστρατεία ξεκίνησε χθες, από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, ωστόσο η (πρώτη προεκλογική) τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα «μετρήθηκε» θετικά ως προς την απήχηση των πρώτων «μηνυμάτων και οραμάτων» που έστειλε.

Τα βασικά σημεία της καμπάνιας (επίσημης και ανεπίσημης, μέσω των social media κυρίως) θα είναι τα εξής:

  • Προβολή της σκληρής διαπραγμάτευσης με παραδοχή των λαθών (τι υπερεκτιμήσαμε – τι υποεκτιμήσαμε) και απαρίθμηση «όσων κερδίσαμε». Το δημοψήφισμα θα αναδειχθεί ιδιαίτερα ως κίνηση («δεν φοβηθήκαμε τον λαό») και ως συμβολή του 61% «σε όσα θετικά πετύχαμε».

Τα λάθη θα αφορούν και πτυχές που δεν σχετίζονταν με τη διαπραγμάτευση, για παράδειγμα οι πολλές τοποθετήσεις συγγενών σε θέσεις της κυβερνητικής μηχανής ή οι ολιγωρίες σε προβλήματα όπως στο Μεταναστευτικό.

  • Η «πρώτη φορά Αριστερά» εξαντλήθηκε στη διαπραγμάτευση («ήμασταν με το μαχαίρι στον λαιμό επτά μήνες») και «δεν προλάβαμε να κυβερνήσουμε». Οπερ, η δεύτερη ευκαιρία θα είναι στην ουσία… πρώτη, ενώ «τώρα πια είμαστε πιο έμπειροι και πιο προσγειωμένοι».
  • Αντιπαραβολή του «νέου» και του «παλιού». Από το «θέλετε να ξανακυβερνήσουν αυτοί που επί 40 χρόνια έφεραν τη χώρα εδώ;» μέχρι το «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης», στο κάδρο θα εναλλάσσονται διαρκώς εικόνες και πεπραγμένα από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εν προκειμένω, στο «παλιό» εντάσσεται και το Ποτάμι, αν και υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμούν χαμηλούς τόνους εν αναμονή των μετεκλογικών αναγκών.

Μέσα από την παραπάνω σύγκριση θα περνούν και τα όποια επιτεύγματα («θέλετε επιστροφή του 5ευρου στα νοσοκομεία;»), αν και το μεγάλο δίλημμα θα περάσει μέσα από διαβεβαιώσεις, όπως αυτή που «έριξε» ο κ. Τσίπρας προ ημερών: «Με κυβέρνηση της Αριστεράς κανένας πολίτης δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του»…

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη «θα ξεφουσκώσει», όταν κληθούν οι εκπρόσωποι της ΛΑ.Ε. να παρουσιάσουν την «εναλλακτική πρόταση» για να δικαιολογήσουν το «όχι» στη συμφωνία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα βγαίνουν και στοχευμένες διαρροές για το τι ειπώθηκε (ή… δεν ειπώθηκε) στις δραματικές κυβερνητικές συνεδριάσεις, όταν παιζόταν η χρεοκοπία της χώρας. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Τσίπρα σε πρώην υπουργό, που έλεγε «μη φύγουμε με ελικόπτερο από το Μαξίμου», όταν ο κίνδυνος «να χάσουμε μία τράπεζα και να καταρρεύσει η χώρα οικονομικά σε συνθήκες εμφυλίου ήταν υπαρκτός»…

Οσο για τα ψηφοδέλτια; Θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα με γνώμονα «να μη βρεθούμε πάλι με μια ανομοιογενή Κοινοβουλευτική Ομάδα». Ηδη, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα μείνει εκτός λίστας ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος – και όχι μόνο για το «παρών» στη ψηφοφορία επί της συμφωνίας…

Μαρίνα Μάνη

Η Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη σε ανώμαλη «προσγείωση»

Η Λαϊκή Ενότητα δεν ξεκινά με το δεξί την προεκλογική μάχη της. Οι πρώτες μετρήσεις την εμφανίζουν να μάχεται με το ΚΚΕ, τον Βασίλη Λεβέντη και το ΠΑΣΟΚ για την πέμπτη θέση, με ποσοστά που δεν αγγίζουν το 5%. Στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη αυτά τα στοιχεία προκάλεσαν προβληματισμό, καθώς πίστευαν ότι τα «όχι» στις ψηφοφορίες του Ιουλίου – Αυγούστου στη Βουλή και το πρώτο τραπέζι πίστα στα τηλεοπτικά παράθυρα θα τους εμφάνιζαν στην τρίτη θέση με το «καλημέρα» της προεκλογικής εκστρατείας. Οι υπεραισιόδοξοι μάλιστα άφηναν να διαρρεύσει η εκτίμηση ότι θα «χτυπούσαν» και θέση… αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας υπερεκτιμήσει τη δυναμική που θα εμφάνιζε το άθροισμα των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Εως χθες το βράδυ, άλλωστε, δεν είχε γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί το εν λόγω άθροισμα: Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια (από τη ΛΑ.Ε.) του φανατικού αριστερού κοινού που έλκει κυρίως τις νεαρές ηλικίες. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν στρατεύεται στο πλευρό του κ. Λαφαζάνη (του συνέστησε μάλιστα να μην κατέβει στις εκλογές), ενώ ο Μανώλης Γλέζος θα του απαντήσει «μέχρι αύριο» αν θα είναι υποψήφιος ή εάν θα περιοριστεί σε δήλωση στήριξης.

Την ένταξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου τη θεωρούν δεδομένη, ενώ επιμένουν ότι θα ενταχθεί ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως επικεφαλής κίνησης ή κόμματος – «η ΛΑ.Ε. δεν θα γίνει άθροισμα συνιστωσών» (!) διέρρευσε προ ημερών. Προς επίρρωση, ανακοινώθηκε προχθές η προσχώρηση στο κόμμα της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία θεωρείται στενή πολιτική φίλη της απερχόμενης προέδρου της Βουλής. Προβλήματα παρουσιάζονται στους νομούς όπου υπάρχουν άνω των δύο ενδιαφερόμενοι για την εκλόγιμη πρώτη θέση της λίστας, όπως έδειξε η κόντρα ανάμεσα σε Ραχήλ Μακρή και Ευγενία Ουζουνίδου για την έδρα της Κοζάνης.
Εκλόγιμη θέση πάντως έκλεισε ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η εκλογική περιφέρεια.

Πρόβλημα εντοπίζεται στη διαμόρφωση πειστικής πρότασης για την «επόμενη μέρα», καθώς ερμήνευσαν το «όχι» του δημοψηφίσματος ως «όχι» στο ευρώ. Ο κ. Λαφαζάνης χρεώνεται την υπερπροβολή, όταν ήταν υπουργός, της περίφημης ρωσικής προκαταβολής 5 δισ. για τον αγωγό… που δεν ήρθε ποτέ, ενώ κανένα στέλεχός του δεν έχει παρουσιάσει «άλλες μορφές χρηματοδότησης» που αναζητήθηκαν αλλά δεν έφτασαν στη χώρα το προ συμφωνίας πεντάμηνο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα