Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η μείωση των εισφορών
Στα 900.000.000 ευρώ ανέρχεται η απώλεια των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εάν μάλιστα συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός απωλειών, υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς. Βασικές αιτίες της μείωσης των εσόδων είναι η εφαρμογή από 1/1/2015 της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και των εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση, που είχε θεσμοθετηθεί από το περασμένο φθινόπωρο, μπορεί να μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, δεν βοήθησε όμως καθόλου στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι θέσεις εργασίας δεν κινήθηκαν τόσο ανοδικά, έτσι ώστε να καλύψουν τη διαφορά, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές απώλειες εσόδων για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Εάν επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» και διαπιστωθεί αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα λόγω capital controls, τότε οι απώλειες εσόδων θα είναι αισθητά υψηλότερες.
Οι μισθοί
Παράλληλα, η διατήρηση των μισθών σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την ταυτόχρονη επέλαση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης έδωσαν άλλο ένα χτύπημα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», μόνο τον περασμένο Ιούλιο σχεδόν το 84% αφορούσε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ από το σύνολο των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο (143.972) μόλις το 16,07%, δηλαδή 23.127 προσλήψεις, αφορούσε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Ιούλιο το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης ήταν στο 48,22%, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με φέτος. Οι περισσότερες προσλήψεις τον φετινό Ιούλιο (47,3% ή 67.714 άτομα) αφορούσαν εκ περιτροπής απασχόληση, που σημαίνει εργασία λίγες ημέρες την εβδομάδα, όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, άλλες 53.131 προσλήψεις (36,9%) αφορούσαν μερική απασχόληση. Η συγκεκριμένη -αρνητική- πορεία της αγοράς εργασίας προέκυψε εν μέσω καλοκαιριού, όπου η απασχόληση είναι θεωρητικά αυξημένη.