Τραγική εικόνα δείχνουν οι μετρήσεις του ΙΟΒΕ! Κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 2009 το οικονομικό κλίμα 75,2 μονάδες
Την είσοδο της Ελλάδας σε ύφεση και των επιχειρήσεων σε καθεστώς… απόγνωσης για την κατάστασή τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τα capital controls, επιβεβαιώνουν οι οικονομικοί δείκτες-βαρόμετρα. Οι μετρήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο κατέδειξαν μια τραγική εικόνα για πολλούς κλάδους της οικονομίας, από την παραγωγή, τη ζήτηση, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση, μέχρι τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές, τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ενώ ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε ελεύθερη πτώση, στις 75,2 μονάδες, λίγο πιο πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου του 2009 (στις 74,5 μονάδες).
Η «κατρακύλα» ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα. Στις μετρήσεις του Ιουλίου ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ βρέθηκε σε χαμηλό τριετίας, υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες, από τις 90,7 μονάδες τον Ιούνιο, υπό το βάρος της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων.
Πίσω από την ελεύθερη πτώση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφονται ισχυρότατες πιέσεις στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και μεγάλες πιέσεις σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Σε ύφεση
Ιστορικά χαμηλά κατεγράφησαν σε έξι δείκτες: στις προβλέψεις για την παραγωγή αλλά και για την απασχόληση τους επόμενους μήνες στον κλάδο μεταποίησης, στις προβλέψεις για τη ζήτηση υπηρεσιών τους επόμενους τρεις μήνες αλλά και για την απασχόληση από τους επιχειρηματίες του κλάδου το ίδιο διάστημα (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2015), στις προβλέψεις για νέες παραγγελίες στο λιανεμπόριο, στις προβλέψεις για τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών.
Τα στοιχεία του οικονομικού κλίματος, που θεωρούνται πρόδρομος δείκτης μέτρησης των αναπτυξιακών προοπτικών μιας οικονομίας, εκτιμάται από αναλυτές ότι πιστοποιούν την είσοδο της Ελλάδας σε ύφεση.
Με απλά λόγια, η αγορά είναι από «παγωμένη» έως «κλινικά νεκρή», επιχειρηματίες, κλάδοι, επιμελητήρια και φορείς υψώνουν κραυγή αγωνίας, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί, ενώ αναμένονται, εάν δεν αλλάξει άρδην το κλίμα, έως 100.000 νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις και νέο κύμα χιλιάδων απολύσεων.