Το «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που θα εφαρμόζει τη νέα θεραπεία
Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής
Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Λύση-αστραπή, σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα, υπόσχεται να δώσει θεραπεία με κρουστικά κύματα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, από την ερχόμενη εβδομάδα, στο Ανδρολογικό Ιατρείο της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη, που ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι ανώδυνη και αποτελεσματική, γίνεται σε μία ή δύο ημίωρες συνεδρίες, ανά εβδομάδα, και ολοκληρώνεται σε έξι εβδομάδες.
«Υπολογίζεται πως ένας στους πέντε άνδρες άνω των 60 ετών πάσχει από οργανική στυτική δυσλειτουργία και κατά 70% έχει αγγειακή αιτιολογία» αναφέρει ο διευθυντής της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστου.
Η εφαρμογή της τεχνολογίας των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογένεση) και την αύξηση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αιμάτωσης του πέους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης.
Χωρίς χάπια
Τα αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι, από τους ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, ένα ποσοστό 60%-70% μετά την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων δεν θα χρειάζεται πια χάπια. Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50% μετά τη θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα.
Μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η διατήρηση των αποτελεσμάτων παραμένει, εφόσον ο ασθενής ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου που επιδρούν αρνητικά στα αγγεία (π.χ. να διακόψει το κάπνισμα, να ελέγξει τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και την υπέρταση).
«Προσπαθούμε στο Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” να προχωρούμε σε νέα μονοπάτια που ανοίγει η επιστήμη, ώστε να είμαστε στο πλευρό ολοένα περισσότερων ασθενών, προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, διοικητής του «Γ. Γεννηματάς».
Αποκαλύπτει δε ότι το ιατρείο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας θα λειτουργήσει σε χώρο του νοσοκομείου που παλαιότερα φιλοξενούσε ξυλουργείο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο Ανδρολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στο τηλέφωνο 2310-963102.

