Αφησαν τα προβλήματά τους στην εξέδρα, «φόρτωσαν» με γκολ τα δίχτυα των αντίπαλων ομάδων, κατέκτησαν δύο κύπελλα και επέστρεψαν στην Αθήνα «πιο δυνατοί και πιο σοφοί». Οι επτά ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Αστέγων, που βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό στο Αμστερνταμ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, απόλαυσαν κάθε λεπτό της συμμετοχής τους στη διοργάνωση, διασκέδασαν, πανηγύρισαν νίκες, έμαθαν ότι «με τη βοήθεια των συνανθρώπων μας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία» και κοιτάζουν το μέλλον τους με ελπίδα και αισιοδοξία.
«Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Δεν λύθηκαν τα προβλήματά μας στην Ολλανδία, δεν άλλαξε η ζωή μας. Δώσαμε όμως τον καλύτερο εαυτό μας για έναν σκοπό. Λειτουργήσαμε σαν ομάδα, είδαμε την ζωή διαφορετικά» λέει ο προπονητής, πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Γιάννης Κώτσος. Στην αποστολή της Εθνικής ομάδας Αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο συμμετείχαν οι Παναγιώτης Κρητικός, Στέλλα Καντζιλίδου, Απόστολος Μελέτης, Νίκος Πετρόπουλος, Παναγιώτης Παράσχος, Μαρία Φυδανίδου και Νίκος Κοντογιάννης.
«Είχαμε δύο 17χρονους, δύο γυναίκες και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής μας ήταν 48 ετών. Δεν είναι το αποτέλεσμα που μετράει σε αυτές τις διοργανώσεις, είναι η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία» εξηγεί ο υπεύθυνος της ομάδας, δημοσιογράφος Χρήστος Αλεφάντης.
Στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων συμμετέχουν κυρίως Ελληνες. «Εως το 2010 υπήρχε μια ισορροπία μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω της κρίσης. Εχουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, γυναίκες και άνδρες» εξηγεί ο ίδιος. Εκτός από το INSP Trophy, η ελληνική ομάδα κατέκτησε στο Αμστερνταμ και το κύπελλο Fair Play για την παρουσία της στη διοργάνωση. «Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι η πιο σημαντική ανάμνηση. Το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει, να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιτάξουν μπροστά. Οταν είσαι μόνος, είναι πιο δύσκολο να παλέψεις με τα προβλήματα. Στην ομάδα κάνεις ό,τι μπορείς για τον διπλανό σου» αναφέρει ο Νίκος Κοντογιάννης.