Η φρίκη της Βερμαχτ

Οι ανατριχιαστικές ομολογίες για  τα φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί  στην Ελλάδα (κατά τη διάρκεια της Κατοχής) καταγεγραμμένες σε 162 μικροφίλμ από τα αρχεία της Βέρμαχτ

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις των ναζί στην Ελλάδα, η βαρβαρότητα εκτέλεσης των διαταγών από το Γ’ Ράιχ και ο κυνισμός καταγραφής του καταστροφικού έργου τους στις ελληνικές πόλεις και στα χωριά φωτίζονται, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, από τα αρχεία της Βέρμαχτ που εξασφάλισε η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού από τις ΗΠΑ. Ντοκουμέντα που προκαλούν ανατριχίλα, πόνο και οργή γι’ αυτούς που θυμούνται τις μαύρες εκείνες εποχές, όπως βαθιά χαράχτηκαν στις μνήμες τους, αλλά και για τους νεότερους, που τα μαθαίνουν από την Ιστορία.

Χιλιάδες έγγραφα βρίσκονται στα 162 μικροφίλμ που έχει αγοράσει η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και προσπαθεί να ψηφιοποιήσει και να μεταφράσει. Η εν λόγω προσπάθεια θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί, αλλά αξίζει, προκειμένου να φωτίσει άγνωστες και γνωστές πλευρές των δεινών του λαού της Ελλάδας και των καταστροφών που υπέστη η χώρα στο πλαίσιο της συνειδητής, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, προσπάθειας αφανισμού της. Καθένα από τα έγγραφα που παρουσίασε πρόσφατα η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού υπό τον ταξίαρχο Νικόλαο Δελατόλα είναι ποτισμένο με αίμα Ελλήνων, αφού στα περισσότερα αναγράφονται ομαδικές εκτελέσεις Ελλήνων και καταστροφές διά του πυρπολισμού ολόκληρων χωριών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «κυριακάτικη δημοκρατία»


{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα