Το νέο επικίνδυνο παιχνίδι με τις τράπεζες

Από τον 
Βασίλη Κωνσταντουλάκη

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουμε αναφερθεί στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κυρίως αυτές που συμπεριλαμβάνονται στον 25άρη και κάποιες επιλεγμένες περιπτώσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις οποίες να δώσετε την προσοχή σας τοποθετώντας κάποιες αγορές λόγω του επερχόμενου ράλι που θα δημιουργηθεί μόλις ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες – ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, λίγο πριν. Στην πραγματικότητα όλο το παιχνίδι αυτήν την περίοδο γίνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά ηθελημένα περιμέναμε μερικές βδομάδες ώσπου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, όχι των όρων της ανακεφαλαιοποίησης αλλά εάν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και πότε.

Σήμερα αφιερώνουμε τη στήλη μας, με μια γρήγορη ματιά, είναι η αλήθεια, στις τέσσερις συστημικές, μια και φαίνεται ότι εδώ το πάρτι άρχισε για τα καλά. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ξεκίνησε ουσιαστικά ένα ράλι, το οποίο δείχνει ότι από δω και πέρα θα επαναληφθούν στην αγορά και στον τραπεζικό δείκτη οι συνεδριάσεις των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, με διψήφια ημερήσια κέρδη ή και αδειάσματα, καταστάσεις δηλαδή μιας όχι ώριμης αγοράς, όπως θέλει να λέγεται η Λεωφόρος Αθηνών.

Με μια πρώτη ματιά μπορούμε να χωρίσουμε τις τράπεζες σε δύο ζευγάρια: το πρώτο είναι της Εθνικής και της Alpha, που φαίνεται πρακτικά να έχουν καλύψει το πιο σημαντικό κομμάτι απ’ το τρίμηνο της κατάρρευσης Αυγούστου – Οκτωβρίου, διπλασιάζοντας σχεδόν τις αποτιμήσεις τους. Οι άλλες δύο τράπεζες, η Eurobank και η Πειραιώς, υπολείπονται μεν αρκετά αλλά ήταν ταυτόχρονα και οι πρωταγωνίστριες της περασμένης εβδομάδας. Απέχουν από τα υψηλά προ capital controls, αλλά το παλεύουν…

Κερδοσκοπία

Το πρόβλημα βασικά των τεσσάρων τραπεζών στο ταμπλό είναι η κερδοσκοπία, με την έννοια ότι τα κερδοσκοπικά ξένα funds έχουν την ευχέρεια να πραγματοποιούν ημερήσια κέρδη εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις μερικές φορές πότε η άνοδος έχει ουσιαστική αιτία και πότε όχι. Για παράδειγμα το 40άρι που έγραψε την περασμένη εβδομάδα η Eurobank έχει ως ουσιαστικό λόγο το ότι ανακεφαλοποίηση θα γίνει στο 0,03 ευρώ αντί για το 0,02, που περίμενε ως τώρα η αγορά, ή πρόκειται απλώς για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι που θα ξεδιπλωθεί από σήμερα με άδειασμα της μετοχής;

Τώρα σε γενικές γραμμές και με τα τέσσερα χαρτιά να συγκεντρώνουν το 60% του συνολικού ημερήσιου τζίρου μόνο μαντεψιές μπορεί να κάνει ο απλός Ελληνας επενδυτής, ο οποίος δεν έχει και την ελευθερία ρευστότητας που έχουν τα ξένα funds και γενικότερα οι ξένοι παίκτες.

Πιο ειδικά, η Εθνική έχει ξεφύγει αρκετά απ’ τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, έχοντας μια απαιτητική πλέον κεφαλαιοποίηση που φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, και πολλοί θεωρούν ότι προτού ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το χαρτί θα έχει φτάσει λίγο κάτω από το 1 ευρώ και θα έχει μια κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα έναντι των άλλων, ότι με τιμή 1 ευρώ και έχοντας προς πώληση τη Finansbank θα ζητήσει λιγότερα χρήματα απ’ την αγορά και δεν θα χρειαστεί να κάνει reverse split μετά την αύξηση. Αρα όσοι αγοράζουν τώρα και έχουν τα χρήματα να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου νιώθουν περισσότερο ασφαλείς από το ότι δεν θα υπάρξει απομείωση του χαρτοφυλακίου τους, εξαιτίας της συνήθους πτώσης που συμβαίνει διεθνώς, όταν μια μετοχή κάνει reverse split.

Πάμε στην Alpha τώρα, που από τα χαμηλά της έχει γράψει 130% (από τις τιμές Αυγούστου δηλαδή) και η κεφαλαιοποίησή της θα ξεπεράσει αρκετά, λίγο πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα 2 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι θα έχει μια τιμή γύρω στο 0,30 ευρώ, απ’ όπου άρχισε και η πτώση της μετά την τραπεζική αργία και τα capital controls, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται περί το 0,18-0,19 ευρώ.

Οι άλλες δύο τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς και η Eurobank, αντέδρασαν την περασμένη εβδομάδα (δείτε αναλυτικά τις διπλανές στήλες), αλλά έχουν ένα πρόβλημα μπροστά τους, το οποίο ίσως έχει ήδη προεξοφληθεί στο ταμπλό και δεν είναι άλλο από την προαναγγελθείσα σχεδόν διαγραφή τους από τον δείκτη MSCI, στον οποίο θα αντικατασταθούν από τη Μότορ Οϊλ και τη ΔΕΗ.

ΕΝΔΕlΚΤΙΚΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει μπροστά της η Πειραιώς, η οποία ως πριν από λίγους μήνες ήταν η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση ελληνική τράπεζα και δικαιούνταν να λέει στα διαφημιστικά της σποτ τη φράση «η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα», είναι η διαγραφή της από τον δείκτη MSCI. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εκροές από τα χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης, όταν ανακοινωθεί η διαγραφή, να φτάσουν τα 11.700.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει, αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο συναλλαγών της τράπεζας ημερησίως, περίπου τον τζίρο τεσσάρων ημερών. Αυτό δεν συνεπάγεται πρακτικά τέσσερα limit down, αλλά σίγουρα θα δεχθεί διψήφιες πιέσεις για αρκετές συνεδριάσεις. Η τράπεζα κατάφερε να υπερβεί την περασμένη εβδομάδα τα 0,09 ευρώ και να απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά της. Ουσιαστικά θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το 0,13 ευρώ με τελικό στόχο το 0,19 – 0,20 ευρώ, που είναι και μια λογική τιμή, την οποία θα ήθελαν -ή πιστεύουν- οι αναλυτές την εποχή της ανακεφαλαιοποίησης. Η τράπεζα έχει χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλες στον κλάδο, εξαιτίας κυρίως των ρευστοποιήσεων πολλών hedge funds, τα οποία είχαν μπει στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και αποχώρησαν με απώλειες, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 560.000.000 ευρώ, έχοντας χάσει το 90% της αξίας της μέσα στο 2015. Πάντως να θυμάστε ότι όσο πιο χαμηλά είναι μια τράπεζα αυτήν την περίοδο τόσο πιο εύκολα θα δώσει κέρδη -και μεγάλα- εφόσον πετύχουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

EUROBANK
Εντυπωσιακή η εικόνα της Eurobank την περασμένη βδομάδα ήταν εντυπωσιακή. Η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε τα 400.000.000 ευρώ, η οποία για πολλούς είναι αστεία σε σχέση με τη στήριξη που έχει από ιδιωτικά κεφάλαια, συγκρινόμενη με άλλες τράπεζες. Οι δύο βασικοί ξένοι μέτοχοί της, ο Wilbur Ross και ο Prem Watsa του Fairfax, οι οποίοι έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, φαίνεται ότι δεν το βάζουν κάτω και πιστεύοντας ότι συνολικά η Ελλάδα θα «γυρίσει» είναι διατεθειμένοι να βάλουν νέο φρέσκο χρήμα στην απαξιωμένη επένδυσή τους.

QUIZ
Ερχεται μεγάλο deal στις ιχθυοκαλλιέργειες, που θα εντυπωσιάσει και τις «προστάτιδες» τράπεζες. Δυστυχώς είναι από Ανατολή μεριά…

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα