Δύσκολο τεστ βάζουν δέκα «γαλάζιοι» καθηγητές πανεπιστημίων του Βορά, που ζητούν δημόσιες απαντήσεις
Ρεπορτάζ
Νίκος Οικονόμου
Κείμενο με δύσκολες ερωτήσεις κατέθεσαν προς τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία της Ν.Δ. 10 έμπειροι νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια ως καθηγητές και εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Οι «γαλάζιοι», που διαθέτουν μεγάλη πείρα (ενδεικτικά ο ένας υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής της περιφέρειας, ενώ ένας άλλος διετέλεσε ΠΕΣΥάρχης την πρώτη περίοδο της καραμανλικής περιόδου), θέτουν με σαφήνεια εννέα ερωτήματα προς τους τέσσερις υποψηφίους, ζητώντας τους δημόσιες απαντήσεις, έτσι ώστε, όπως τονίζουν στο συνοδευτικό κείμενο, «οι πολίτες να γνωρίζουν για τις αποφάσεις και τις ενέργειες για τις οποίες δεσμεύονται».
Τι θα κάνετε;
Μερικές από τις ερωτήσεις αφορούν την Τουρκία, αλλά και ευρύτερα θέματα των σχέσεων με τους γείτονες.
* «Θα εφαρμόσετε την απόφαση μεταξύ της κυρίας Μέρκελ και του κ. Ερντογάν για συγκυριαρχία Ελλάδος – Τουρκίας στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου των λαθρομεταναστών;»
* «Θα υποστηρίξετε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ενόσω η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή;»
* «Πώς θα αντιδράσετε στην πρόθεση των Αλβανών να εγκαταστήσουν στη Βόρεια Ηπειρο δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες;» είναι ένα άλλο ερώτημα που θέτουν.
Μια άλλη ερώτηση αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.
* «Θα προστατεύσετε την πρώτη κατοικία, καταργώντας τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που κάθε ημέρα επαυξάνουν οι τοκογλύφοι της Ε.Ε.;» ρωτούν οι «γαλάζιοι», ενώ σε επίπεδο στελεχών θέτουν το θέμα της επιλογής των συνεργατών.
* «Θα καταργήσετε τα κριτήρια της οικογενειοκρατίας, της παρεούλας, των διαπλοκών και των συναλλαγών;» τονίζουν, ενώ έναν άλλο ερώτημα αφορά τις πολιτικές ευθύνες:
* «Θα καταλογίσετε μέσω νομίμου πολιτικής και δικαστικής οδού ευθύνες σε όσους προκάλεσαν δυστυχία στον ελληνικό λαό και σχεδόν κατάρρευση του κράτους με ολοφάνερες μεθοδεύσεις, αναζητώντας αυτούς που διόγκωσαν το χρέος, καθώς και απαιτώντας την επιστροφή των κλεμμένων, εγκαταλείποντας απαράδεκτες τακτικές, όπως ο μη έλεγχος και η ατιμωρησία όσων εμπλέκονται στη γνωστή καθυστέρηση ελέγχου της “λίστας Λαγκάρντ”;»
Τέλος, ζητούν να μάθουν αν οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ. θα συμφωνήσουν με την ψήφιση ή την εφαρμογή μέτρων που θα δυναμιτίζουν τον παραδοσιακό ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της κοινωνίας μας, όπως η νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και ο θρησκειολογικός αποχρωματισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση.
Κόντρες Μεϊμαράκη-Παπαμιμίκου για τη μήνυση
Σε βεντέτα εξελίσσεται η αντιπαράθεση του τέως προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Μειμαράκη με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Για άλλη μια φορά ο κ. Μεϊμαράκης έριξε λάδι στη φωτιά με συνέντευξή του στον Real και τον Νίκο Χατζηνικολάου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Παπαμιμίκος, όπως και οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης, δεν θέλει να γίνει μήνυση στην εταιρία που διοργάνωσε τις εκλογές-φιάσκο!
Συγκεκριμένα ο κ. Μεϊμαράκης (ο οποίος χθες χαρακτήρισε τον Α. Σαμαρά καλό πρωθυπουργό αλλά όχι καλό πρόεδρο του κόμματος) είπε μεταξύ άλλων: «Εκανα νέο γράμμα προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που παραμένει ο κ. Παπαμιμίκος γιατί μπορεί να έχει το κώλυμα, αλλά προεδρεύει. Και ζήτησα να γίνει μήνυση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε όχι, ο κ. Παπαμιμίκος λέει όχι, η νομική υπηρεσία κατηγορηματικά αρνείται και εγώ ερωτώ: Θα συγκαλύψουν κάτι; Φοβούνται να μπουν ο εισαγγελέας και ο ανακριτής μέσα; Κι αν αυτοί αισθάνονται ότι εγώ έχω την ευθύνη γιατί το φοβούνται; Εγώ το ζητώ και ζητώ το κόμμα να καταθέσει τη μήνυση. Αλλο τα ασφαλιστικά μέτρα. Μην τα μπερδεύουμε».
Θα τον αλλάξει!
Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον Παπαμιμίκο εάν εκλεγεί πρόεδρος (σ.σ.: κάτι βέβαια που για να γίνει χρειάζεται συνέδριο και εκλογή νέου γραμματέα και δεν είναι απόφασή δική του).
Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος συνεχίζοντας και αυτός την αντιπαράθεση και κατηγόρησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι έχει εμμονή μαζί του! Είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ψέμα πως εγώ αρνήθηκα την υποβολή μήνυσης και, αν ισχύει το αντίθετο, ας βγει να το αποδείξει. Διαφορετικά τον καλώ να ανακαλέσει. Ας μην ξεχνά ότι εγώ ήμουν ο πρώτος που ζήτησα να ασκηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον της εταιρίας, τη στιγμή μάλιστα που ήδη σήμερα εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής». Ο γραμματέας του κόμματος υποστήριξε ότι μόνο ο πρόεδρος μπορεί να κάνει μήνυση και όχι εκείνος και αναρωτιέται γιατί δεν το έκανε ο κ. Μεϊμαράκης προτού παραιτηθεί.
Πάγωσαν στην ΚΕΦΕ με τους όρους της Vodafone
Πάγωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. όταν είδε το προσχέδιο της σύμβασης που απέστειλε η Vodafone προχθές. Το ίδιο συνέβη και χθες, όταν την ενημέρωσαν τα μέλη της μηχανογράφησης του κόμματος για τις εξελίξεις. Αποτέλεσμα, να πετάξουν την… καυτή πατάτα στη διοίκηση της Ν.Δ. για τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» είναι δυο. Πρώτο, πως η εταιρία για να μην πάθει ό,τι η προηγούμενη ζητεί από τη Ν.Δ. να αναλάβει την όποια ευθύνη για πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν και να είναι οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. εκείνοι που θα εγκρίνουν το έργο στην πρόβα, διαβεβαιώνοντας ότι όλα πήγαν καλά.
Το δεύτερο αφορά το κόστος, που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ εάν χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή. Εντυπωσιακό ήταν ότι εταιρία ζήτησε επιπλέον 150.000 ευρώ για τη λειτουργία call center σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το online. Εάν όλα αυτά περάσουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, ζητείται να τη συνυπογράψουν και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί.
Πάντως, ούτε χθες έπεσε η υπογραφή στη συμφωνία. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι έχει βρεθεί η εταιρία που θα αναλάβει την ηλεκτρονική υποστήριξη του εγχειρήματος. Το απίστευτο είναι ότι η συγκεκριμένη είχε κοπεί από τους «εγκεφάλους» της Συγγρού την πρώτη φορά χωρίς καν να ελέγξουν την πρόταση.
Ν. Ελευθερόγλου
Δοκίμασε «Βαρβάρα» ο Τζιτζικώστας!

Με περιοδείες στην Ελευθερούπολη και την Καβάλα συνέχισε χτες την προεκλογική εκστρατεία του ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα της Καβάλας, όπου μάλιστα οι γυναίκες τον προέτρεψαν να συμμετάσχει στο έθιμο της «Βαρβάρας» και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. δοκίμασε το παραδοσιακό γλύκισμα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Ελευθερούπολη, όπου έκανε βόλτα στη λαϊκή αγορά της πόλης και αντάλλαξε πολλές χειραψίες με τους πολίτες. Μάλιστα ένας από αυτούς τον προέτρεψε να βάλει τα δυνατά του για να κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία της Ν.Δ., προκειμένου -όπως του είπε- «να έχουμε και πάλι αρχηγό Μακεδόνα».
Δήμος Παγγαίου
Κατόπιν ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το Δημαρχείο Παγγαίου, όπου είχε συνομιλία με τον δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στην Καβάλα. Εκεί ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με αντιπροσωπία της δημοτικής Αρχής, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φιλόσογλου, αλλά και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα απουσίαζε εκτός Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε τους νεοδημοκράτες σε μαζική προσέλευση στις εκλογές του κόμματος στις 20 Δεκεμβρίου. «Μόνο αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή θα γίνει η μεγάλη αλλαγή και μόνο έτσι η Ν.Δ. θα γυρίσει σελίδα» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

