Αβραμόπουλος: Στόχος να προστατέψουμε τη ζώνη Σένγκεν

Την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή ανέπτυξε σήμερα ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «το (νομικό) πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν αποτελεί μέρος της λύσης για την κρίση» και πρόσθεσε:

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών είδαμε ότι μερικές φορές έχει αποδειχθεί αδύνατο για τα εθνικά συστήματα συνοριοφυλακής των κρατών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή. Είναι σημαντικό να μπορεί η ΕΕ να παρεμβαίνει ταχέως για να στηρίζει αποτελεσματικά αυτά τα κράτη-μέλη. Και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα με την πρότασή μας.

Ο επίτροπος περιγράφοντας τους στόχους του νέου σώματος, σημείωσε πως αυτοί αποσκοπούν στην ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή και τη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Όπως είπε, οι αποφάσεις του νέου Οργανισμού «θα είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη. Το σημαντικότερο στοιχείο (…) είναι ότι οι αρμοδιότητές του θα υπερβαίνουν αυτές του Frontex, ωστόσο τα καθήκοντα του δεν θα αντικαθιστούν τις ευθύνες των κρατών-μελών και βεβαίως όχι την κυριαρχία τους» και συνέχισε:

Κατ’ αρχήν, σε περίπτωση που οι ανεπάρκειες παραμένουν και δεν αναλαμβάνεται εθνική δράση από τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, θα είναι σε θέση να εκδίδει απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης και θα αναθέτει στον Οργανισμό τη διενέργεια απαραίτητων επιχειρησιακών μέτρων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο και θα πρέπει να το συντάξει με το κράτος-μέλος εντός δύο εργάσιμων ημερών. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την εκτέλεση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα συμφωνείται με τον εκτελεστικό διευθυντή.

Θέλω να τονίσω τον ισχυρό προληπτικό χαρακτήρα του κανονισμού αυτού καθώς και την ιδιαίτερα ενισχυμένη υποστήριξη που θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά τους σύνορα. Απώτερος στόχος είναι να αποτρέψουμε ακριβώς τέτοιου είδους καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέσω δραστικότερων προληπτικών δράσεων, όπου τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορεί να κριθούν αναγκαίες”.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα