Σπίτια για νέους με αναπηρία

Επτά ιδιαίτερες κατοικίες στη Νεάπολη προσφέρουν μια ομορφότερη καθημερινότητα σε νέους με αναπηρία. Η οδός Κεσσάνης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν φωτεινό φάρο στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου ζουν την ιδιαίτερη καθημερινότητά τους ο Μανώλης, ο Γιάννης, ο Αντώνης, ο Παυσανίας, η Αννα, η Πένυ και η Αλίκη, οι οποίοι είναι νέοι άνθρωποι με αναπηρία.

Οι επτά νέοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά έχουν οργανώσει τη ζωή τους στα «δικά τους» διαμερίσματα και στους χώρους ημιαυτόνομης διαβίωσης, που τους παρέχει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών.

Σύμφωνα με τον δήμο, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να προετοιμάζει το επόμενο βήμα, που προβλέπει τη δημιουργία των συνθηκών για το πέρασμα στην αυτόνομη διαβίωση των νέων, παίρνοντας εξ ολοκλήρου τη ζωή τους στα χέρια τους.

«Είδα δύο διαμερίσματα που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και τα οποία είναι κάτι παραπάνω από τον μέσο όρο που ζει η ελληνική οικογένεια στις σημερινές συνθήκες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ειδικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ Γιώργος Μπάρμπας, ο οποίος επισκέφθηκε τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ουσία τώρα είναι να πετύχουμε κάτι περισσότερο από την αξιοπρεπή διαβίωση στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Θα έλεγα ότι είναι ένας στόχος για την επόμενη περίοδο, δηλαδή, να πετύχουμε μια κοινωνική ζωή ξεχωριστά για καθένα από τους νέους αυτούς και να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία που μπορούν να αποκτήσουν, όχι μόνο όλοι μαζί, αλλά ο καθένας ξεχωριστά, και στη ζωή μέσα στα διαμερίσματα αλλά και έξω από αυτά».

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα