Χριστούγεννα με μαζικές κατασχέσεις καταθέσεων

Ρεπορτάζ: Μάριος Ροζάκος
[email protected]

Στην αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70.000 ευρώ προς την Εφορία, θα προχωρούν πλέον οι τράπεζες, ώστε στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προβαίνουν σε κατασχέσεις.

Η σχετική μνημονιακή δέσμευση είχε γίνει νόμος του κράτους από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν εφαρμοζόταν έως τώρα διότι εκκρεμούσε η δημοσίευση της απόφασης που καθορίζει το πώς θα γίνονται οι μαζικές δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Η απόφαση αυτή είχε υπογραφεί από τις 2 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα (ΓΓΔΕ), αλλά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις αργά προχθές το βράδυ.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, θα ακολουθούνται τρία βήματα για την ταχεία ολοκλήρωση των κατασχέσεων:

1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα, στην οποία αποτυπώνονται με τα αναλυτικά στοιχεία τους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης που ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ, και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες. Το όριο των 70.000 ευρώ αφορά τη συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή, στην οποία θα προστίθενται τα αναλογούντα ποσά τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και λοιπών επιβαρύνσεων. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές που έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.

2. Οι τράπεζες διασταυρώνουν τη λίστα με τα στοιχεία των πελατών τους και προχωρούν αυθημερόν στη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών-πελατών τους, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής. Επίσης, εντός δύο ημερών ενημερώνουν τη ΔΗΛΕΔ για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού.

3. Με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, η ΔΗΛΕΔ αναρτά την ίδια ημέρα τα στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις στο σύστημα TAXISnet, όπου έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κ.λπ.), ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί με ηλεκτρονικό κατασχετήριο εντός πέντε ημερών.

Από τη δέσμευση εξαιρούνται οι ακατάσχετοι λογαριασμοί (λογαριασμοί μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικοί, όπου το ακατάσχετο όριο διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ), τα ποσά που προορίζονται για έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου και τα ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των λογαριασμών του οφειλέτη σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο.

Το μέτρο της δέσμευσης θα παρέχει στη φορολογική διοίκηση το δικαίωμα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα