Συγκρατημένα χαμόγελα στη Σύνοδο Κορυφής

Ρεπορτάζ: Νίκος Ελευθερόγλου
[email protected]

Μπορεί η Ελλάδα να πήγε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στριμωγμένη «στα σχοινιά», αλλά κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να βγει κερδισμένη «στα σημεία». Κι αυτό γιατί δημιουργήθηκαν συμμαχίες τόσο στο θέμα που αφορά τις ευθύνες της Τουρκίας όσο και για τον ρόλο της νέας Frontex, για την οποία οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο σε έξι μήνες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκε ξεχωριστά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε μετά το πέρας της ικανοποιημένος, καθώς θεωρεί ότι οι αποφάσεις έχουν θετικό πρόσημο για τη χώρα μας.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, ναι μεν καλωσορίζει η Ελλάδα την απόφαση για δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, όμως παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων. Σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ηταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τις θέσεις της χώρας μας. Η Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς, θα έλεγα, ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

Το Προσφυγικό ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η Ελλάδα έθεσε θέμα επιστροφής στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

«Ολοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο-κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Αγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.

Ξέσπασμα Ρέντσι κατά Μέρκελ για την εγγύηση καταθέσεων!

Ξέσπασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εναντίον της Μέρκελ, χθες, στη συζήτηση για την τραπεζική ένωση και την εγγύηση των καταθέσεων, καλώντας την να σταματήσει να εμφανίζεται ως «δωρητής αίματος της Ε.Ε.»!
Χαρακτηριστικά, είπε μετά τη σύνοδο:

«Σήμερα είχαμε δύο συζητήσεις ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν γίνεται η Γερμανία να παρουσιάζεται ως “δωρητής αίματος” στα μάτια της Ευρώπης. Το ότι κάνει κάποιος λογικές ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας.

Δεν πρέπει κανείς να φανεί υποτελής, όπως ίσως γινόταν στο παρελθόν»!

Τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού στήριξαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα