Φαντάσματα βλέπει ο Στ. Παπασταύρου!

Ποσό φόρου ύψους 3.300.000 ευρώ καταλόγισε ο προσωρινός έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) στον Σταύρο Παπασταύρου, δικηγόρο και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, σε prive συνέντευξη Τύπου (όπως είχε αποκαλύψει από χθες η «δημοκρατία») που παραχώρησε χθες στο γραφείο του δικηγόρου του, σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της κατάθεσης των 5.390.000 δολαρίων στην ελβετική τράπεζα HSBC, που περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Από τις έως σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης φέρεται ότι προκύπτει πως ο επίμαχος λογαριασμός ανήκε στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και όχι σε γνωστό επιχειρηματία, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Παπασταύρου. Σε βάρος του έχει διαταχθεί φορολογικός έλεγχος για την περίοδο 2000-2012, τον οποίο διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ. Από τα μέχρι στιγμής πορίσματα οι φορολογικές Αρχές φέρεται ότι δέχονται πως ο κ. Παπασταύρου είναι ο πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού και πως απέκρυψε και άλλα χρήματα τη χρονική περίοδο για την οποία ελέγχεται.

Προθεσμία

Στον κ. Παπασταύρου δόθηκε προθεσμία πέντε ημερών από το ΚΕΦΟΜΕΠ για να προσκομίσει στοιχεία που αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν πρόλαβε να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα και οι φορολογικές Αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν περισσότερο χρόνο.

Η οριστική κρίση των φορολογικών Αρχών, σύμφωνα με την πλευρά Παπασταύρου, αναμένεται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2016 (σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα). Κατά τους ισχυρισμούς Παπασταύρου, στις 31 Δεκεμβρίου εκλήθη από το ΚΕΦΟΜΕΠ να παραλάβει ένα επιπλέον στοιχείο σε cd. Πρόκειται για μία εγγραφή excel, στην οποία ο Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως τελικοί δικαιούχοι (Beneficial Owner) του λογαριασμού της STARBI.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», προέρχεται από το στικάκι που έδωσε στις ελληνικές δικαστικές Αρχές ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση Ερβέ Φαλτσιανί. Η πλευρά Παπασταύρου αμφισβητεί την αυθεντικότητα του στοιχείου και ο δικηγόρος κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίησή του με «χυδαία υπονοούμενα και ιστορίες συνωμοσίας». Μάλιστα, επισημαίνει πως έπειτα από δεκάμηνο έλεγχο, τον Ιούλιο του 2015, ο ένας ελεγκτής είχε τη γνώμη ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο, ενώ ο δεύτερος κράτησε επιφυλάξεις ζητώντας νέο έλεγχο. Ο τραπεζικός λογαριασμός με την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων που ελέγχει η Δικαιοσύνη ανήκει στην εταιρία STARBI με «πληρεξούσιο» τον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του. Σύμφωνα με την πλευρά Παπασταύρου, μοναδικός δικαιούχος και κάτοχος των μετοχών της εταιρίας STARBI είναι ένας επιχειρηματίας, παιδικός φίλος του. Ο κ. Παπασταύρου και ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκαν πως ο λογαριασμός για τον οποίο ελέγχεται ο δικηγόρος δημιουργήθηκε από τη STARBI, που ανήκει στον επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε δημιούργησε ένα εμπίστευμα (trust), με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταύρου και τους γονείς του πληρεξούσιους ώστε να διαθέσουν τα χρήματα σε προσφιλή του πρόσωπα εάν του συνέβαινε κάτι.

Το όνομα του κ. Παπασταύρου εμφανίζεται και σε δεύτερο λογαριασμό, ο οποίος έχει κλείσει από το 2005. Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έχει δώσει εξηγήσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2015, ενώπιον του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση με την ιδιότητα του «υπόπτου» για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα