Εμφύτευμα κατά των εξαρτήσεων

Τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ναρκομανούς, όπου παραμένει έξι μήνες 

Εμφύτευμα που καταπολεμά τις εξαρτήσεις από ναρκωτικές ουσίες και παυσίπονα δημιούργησαν ερευνητές. Οι κλινικές δοκιμές που διεξήγαγαν έδωσαν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, ώστε το εμφύτευμα έχει πάρει τον δρόμο για τις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να λάβει έγκριση και να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους εξαρτημένους από την ηρωίνη, άλλα οπιοειδή ναρκωτικά και παυσίπονα φάρμακα να απαλλαγούν από την εξάρτηση. Το εμφύτευμα που δημιούργησαν ερευνητές της εταιρίας Braeburn Pharmaceuticals τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο ανώτερο τμήμα του βραχίονα, όπου πρέπει να παραμείνει για διάστημα έξι μηνών. Περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες, τη βουπρενορφίνη και τη ναλοξόνη, οι οποίες καταπολεμούν την εξάρτηση. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών το εμφύτευμα τις απελευθερώνει σταδιακά. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να εξατομικεύσει τη θεραπευτική αγωγή προσαρμόζοντας τη δοσολογία των φαρμάκων στις ανάγκες κάθε ασθενούς χωριστά, έτσι ώστε να ξεπεράσει πιο εύκολα την εξάρτηση.

Στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών του εμφυτεύματος συμμετείχαν 178 ασθενείς, οι οποίοι πρώτα υποβλήθηκαν σε αγωγή με βουπρενορφίνη ή ναλοξόνη για τρεις μήνες. Ακολούθως οι ερευνητές τοποθέτησαν το εμφύτευμα, το οποίο παρέμεινε στον βραχίονά τους έξι μήνες. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών το 88% των εξαρτημένων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έκανε χρήση οπιοειδών.

«Τα δεδομένα από την τρίτη και τελική φάση των δοκιμών, οι οποίες σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είναι πειστικά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Braeburn Pharmaceuticals. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες θεραπείες μεγάλης διάρκειας που θα βοηθούν τους ανθρώπους να αναρρώσουν, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από την προοπτική το εμφύτευμα να γίνει η πρώτη μιας σειράς νέων επιλογών για τα άτομα που έχουν εξάρτηση σε οπιοειδή.

Τα δεδομένα της έρευνας εξέτασε συμβουλευτική επιτροπή του FDA, που αποφάσισε να συστήσει να δοθεί έγκριση για το εμφύτευμα. Ο FDA αναμένεται να συνεδριάσει στις 27 Φεβρουαρίου για να λάβει την τελική απόφαση.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα