Ζητούν εδώ και τώρα παρεμβάσεις στο Φορολογικό. Στο τραπέζι Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια
Ρεπορτάζ: Μάριος Ροζάκος
Την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους έως 1,8 δισ. ευρώ φέτος, νέες μειώσεις συντάξεων και άμεση εφαρμογή των εκκρεμών μνημονιακών δεσμεύσεων στο φορολογικό πεδίο εξέφρασε με το «καλημέρα» η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν και τα «κόκκινα» δάνεια, που φαίνεται πως θα αντιμετωπιστούν προσωρινά με παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας για τα δάνεια πρώτης κατοικίας και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία των δύο πλευρών έως τις 15 Φεβρουαρίου, όταν λήγει το ισχύον καθεστώς που απαγορεύει την πώληση των δανείων αυτών σε funds.
Μολονότι χθες το πρωί κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι οι παρεμβάσεις στο Φορολογικό θα εξειδικευτούν την άνοιξη, οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών μας προσγείωσαν τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, καλώντας τους να παρουσιάσουν αναλυτικά σήμερα τα σχέδιά τους για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η σημερινή ημέρα θα είναι επίσης κρίσιμη για το Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ξεκαθαρίσουν έως την προσεχή Παρασκευή οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά, συμπεριλαμβανομένου του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020. Στη συνέχεια οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των πιστωτών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και αναμένεται να επανέλθουν περί τις 15 Φεβρουαρίου για άλλες δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Οπως ανέφεραν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, «η τελική συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης στόχος είναι να φθάσει στη Βουλή με έναν πόνο», δηλαδή με δύο νομοσχέδια (για Ασφαλιστικό, φορολογικά κ.λπ.) που θα κατατεθούν παράλληλα έως τις αρχές Μαρτίου.
Την ανάγκη να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση, διότι αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του γόρδιου δεσμού της ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας.
Kλάους Ρέγκλινγκ: Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της στα ακανθώδη πεδία του Ασφαλιστικού και των δημοσιονομικών εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο με πολύ διαφορετική λαϊκή εντολή από την πρώτη, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ιαπωνική εφημερίδα και πρόσθεσε ότι, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, «υπάρχει ισχυρή δέσμευση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Καταθέσεις και περιουσιολόγιο θα «βλέπει» η Ευρ. Επιτροπή
Στα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών και στο περιουσιολόγιο θα έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Mοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η οδηγία 2014/107/ΕΕ του Συμβουλίου, που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, «απαιτεί την υποχρεωτική συλλογή και την αυτόματη ανταλλαγή ποικίλλων χρηματοοικονομικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών».
Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο εντοπισμός των αδήλωτων καταθέσεων μέσω του ελέγχου των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό» και «η δημιουργία περιουσιολογίου για την καλύτερη διεξαγωγή ελέγχων» είναι σημεία στα οποία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά η Κομισιόν.
Η συγκεκριμένη οδηγία έχει -τυπικά- τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 και η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών θα γίνει έως την 30ή Νοεμβρίου 2017.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλων των κρατών-μελών θα πρέπει ήδη να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με τόκους, μερίσματα και λοιπά ποσά που πιστώνονται ή καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς από πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων – φορολογικών κατοίκων.
Επίσης, θα πρέπει να αποστέλλονται πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία τους στην Ευρώπη και το εισόδημα από αυτήν, τις συντάξεις που μπορεί να λαμβάνουν από χώρα της Ε.Ε., καθώς και για τις ασφάλειες ζωής που έχουν συνάψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ενσωματώσει την οδηγία στην εσωτερική νομοθεσία της για να αποφύγει ποινές και πρόστιμα.
Τα «πόθεν έσχες» καναλαρχών και τηλεαστέρων ζητεί η Βουλή
Τα «πόθεν έσχες» των μελών των διοικητικών συμβουλίων των καναλιών ψάχνει (μέσω της Βουλής) το ΕΣΡ! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΣΡ ζήτησε από τα κανάλια τα εν λόγω «πόθεν έσχες», με τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ να παραπέμπουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κατά τις ίδιες πηγές, αναζητείται η φόρμουλα, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΣΡ, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές δυσκολίες. Τα μέλη, πάντως, της επιτροπής εμφανίζονται θετικά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευθετηθούν οι όποιες δυσκολίες.
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η απόφαση της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες» για παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη δεν άλλαξε, παρά το υπόμνημα που απέστειλε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεσή του αφορά το γεγονός ότι δεν είχε καταθέσει «πόθεν έσχες» ενώ ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Οσον αφορά την περίοδο που ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, αποφασίστηκε να υπάρξει κατά προτεραιότητα έλεγχος στο «πόθεν έσχες» του.
Τέλος, αθώος κρίθηκε για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρίας Διάτμηση ΑΤΕ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Η σχετική απόφαση ελήφθη με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του εκπροσώπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καταψήφισαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης και ένας αρεοπαγίτης.
Αλ. Διαμάντης



