Οχτώ μήνες ανάσα στις αιτήσεις για τα αυθαίρετα

Εως 8 Οκτωβρίου η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Παρατείνεται έως και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα. Η παράταση δεν θα συνοδεύεται τελικά από αλλαγές στο ύψος των προστίμων, όπως μειώσεις για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε δημοσιονομικές συνέπειες για τα κρατικά ταμεία και θα έπρεπε να εγκριθεί από την τρόικα. Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αρχικό σχεδιασμό του και να παρατείνει κατά 8 μήνες την ισχύ του νόμου Καλαφάτη (ν. 4178/2013) με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η σχετική προθεσμία εξέπνεε στις 8 Φεβρουαρίου και πλέον ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στον νόμο ορίζεται η 8η Οκτωβρίου 2016.

Κατηγορίες

Η παράταση αφορά όλες τις κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, εκτός από την κατηγορία 3. Ο λόγος για τις μικρές αυθαιρεσίες, όσες δηλαδή δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος (τοποθέτηση φούρνων, πέργκολας, πολύ μικρές υπερβάσεις κ.λπ.), καθώς για αυτές δεν υφίσταται καταληκτική προθεσμία υπαγωγής. Οι όποιες αλλαγές το πιθανότερο είναι να συμπεριληφθούν σε μια νέα νομοθετική πρόταση για την αυθαίρετη δόμηση, η οποία θα παρουσιαστεί έως το καλοκαίρι.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμούσε η πρώτη παράταση του νόμου να συνοδευτεί από κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως να θεσπιστούν χαμηλότερα πρόστιμα για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες και κλιμακωτή αύξηση του προστίμου μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας. Τελικά, αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί θα απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση, άρα περισσότερο χρόνο, γεγονός που θα δημιουργούσε νομοθετικό κενό, καθώς μετά τις 8 Φεβρουαρίου δεν θα υπήρχε ουσιαστικά νόμος σε ισχύ. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η μείωση προστίμων θα είχε δημοσιονομικές συνέπειες, έπρεπε να εξασφαλιστεί η συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών και κατ’ επέκταση των δανειστών.

Στοιχεία

Σύμφωνα, τώρα, με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2015 στο στάδιο της οριστικής υπαγωγής βρέθηκαν 262.988 αυθαίρετα σε σύνολο 959.260 δηλωμένων αυθαιρέτων, ενώ έως τις 26/1/2016 ο αριθμός έφτασε τα 265.190, σε σύνολο 980.693. Μέχρι στιγμής τα συνολικά έσοδα από τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 1,55 δισ., ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, αναμένεται να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. με βάση τις συνολικές δηλώσεις υπαγωγής στον νόμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα