Με την κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται απολύτως συμπαγής υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας του Νίκου Παππά που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
“Οχι” ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Παρών δήλωσαν 14 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Παρών και ο ανεξάρτητος πλέον Στάθης Παναγούλης.
Συνολικά απουσίαζαν 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά πιο ηχηρή ήταν η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η συζήτηση αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνησης, καθώς και ευκαιρία μίας παράλληλης κόντρας ΝΔ – ΑΝΕΛ.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “πουλάει εκδούλευση στη διαπλοκή” και ότι θέλει τη χώρα “ευρωπαϊκή μπανανία”. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία, όπως και έγινε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ τη σχετική συζήτηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση στον κ.Τσίπρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με αφορμή το ασφαλιστικό, που αύριο φέρνει στην Αθήνα τους αγρότες, τους οποίους επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει η Συγγρού.
Η συζήτηση έφτασε μάλιστα μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση και το Ναπολέοντα, στον οποιο αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης για να του απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικαλέστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, “βγαίνοντας εξ αριστερών” στην κυβέρνηση, ενώ έθεσε και το ζήτημα των εργαζόμενων στα κανάλια.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαγωνισμός για τα κανάλια, προεξοφλώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει φρένο λόγω αντισυνταγματικότητας.
“Δε θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια κύριε Παππά. Πρώτα θα κλείσει η ΕΡΤ” υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Σταμάτης προκάλεσαν σχόλια όταν υποστήριξαν ότι “τα κανάλια έριξαν το Σαμαρά”.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του οποίου εντάχθηκε η τροπολογία, έκανε λόγο για επαρκή τεκμηρίωση από πλευράς της κυβέρνησης για τον αριθμό των καναλιών.
Αντιπαράθεση, όλων εναντίων όλων προκάλεσε στη Βουλή η αναφορά του ΚΚΕ στη μεταξική δικτατορία και τη χούντα του Παπαδόπουλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος παρενέβη για να υπεραμυνθεί της συμφωνίας εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση για εσωκομματική αδυναμία συνεννόησης.
Ακολουθούν ραδιόφωνα και περιφερειακά κανάλια
Η ρύθμιση αφορά τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που έχει και το 80% του διαφημιστικού τζίρου. Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση που θα αφορά τις οκτώ θεματικές άδειες ανά περιφέρεια, δηλαδή τα τοπικά και θεματικά κανάλια, για τα οποία δε θα υπάρχει υποχρέωση να εκπέμπουν σε HD, αλλά και ρύθμιση για το ραδιόφωνο, στην ίδια λογική με αυτή για την τηλεόραση.
πηγή: news247.gr