«Πάρτε κι άλλα μέτρα για να επιστρέψουν οι τροϊκανοί»

Ο ΤΟΜΣΕΝ ΤΡΑΒΗΞΕ ΠΙΣΤΟΛΙ! ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Σαφές μήνυμα ότι, για να επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών μας στην Αθήνα και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαίτησε μεγαλύτερη πρόοδο στα ακανθώδη μέτωπα του Ασφαλιστικού και των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή του Κατοχικού Ταμείου.

Εμφαση στο Ασφαλιστικό και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ζήτησε χθες και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, με φόντο τη βέβαιη επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Ταμείου, καθώς δεν υπήρξε δεύτερη υποψηφιότητα.

«Ειδικά για το δημοσιονομικό κενό και τον τρόπο κάλυψής του, χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις» ξεκαθάρισε ο κ. Μοσκοβισί. Επιπλέον, τόνισε ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δύσκολες, με προφανές παράδειγμα το Ασφαλιστικό, αλλά είναι αναγκαίες και δεν θα γίνουν ευκολότερες, αν καθυστερήσει η υιοθέτησή τους».

Ο Γάλλος επίτροπος εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση είναι «εφικτό να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα». Οταν οι δημοσιογράφοι τον κάλεσαν να διευκρινίσει αν εννοεί το καθολικό (27 Μαρτίου) ή το ορθόδοξο Πάσχα (1η Μαΐου), είπε χαριτολογώντας: «Συνήθως παίρνω ως βάση την επικρατούσα θρησκεία της περιοχής, εν προκειμένω των Βρυξελλών».

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε επισημάνει ότι δεν ισχύουν οι φήμες περί εκτροχιασμού της διαπραγμάτευσης, αλλά «απομένει ακόμα δρόμος» ως την επίτευξη συμφωνίας.

Ρευστότητα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι τα επίπεδα ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου αποτελούν πηγή ανησυχίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα δεδομένα είναι καλύτερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της υπέρβασης στα έσοδα του περσινού Προϋπολογισμού και χάρη στα κέρδη (ύψους 1,15 δισ. ευρώ) που θα αποδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πριν από το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Μοσκοβισί και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό.

Τόμσεν: «Ψαλίδι στις συντάξεις»

Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι απαιτούνται νέες μειώσεις συντάξεων και πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) έως το 2019, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκφράζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν με χθεσινό άρθρο του στο blog του ΔΝΤ.

Ο Δανός τεχνοκράτης ισχυρίζεται μεν ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή», αλλά αναφέρει ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα». Τονίζει δε ότι το περιθώριο να μείνουν οι συντάξεις ως έχουν και, σε αντιστάθμισμα, να γίνουν περικοπές αλλού ή να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ περιορισμένο.

Επιπλέον, συνδέει την έκταση των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό με την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχτούν χαμηλότερο στόχο πλεονασμάτων και σημειώνει ότι δεν έχει δει ακόμα «ένα αξιόπιστο σχέδιο» επίτευξης των πλεονασμάτων, ώστε να μην επανεμφανιστούν φόβοι για έξοδο από την ευρωζώνη (Grexit).

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα