Τα συμπεράσματα έρευνας δείχνουν θεραπεία και για άλλες ασθένειες
Από την
Κατερίνα Στυλιανέα
Ελπίδες για νέες θεραπείες όσον αφορά το χρόνιο άσθμα αλλά και άλλες ασθένειες που προέρχονται από φλεγμονή γεννά μία νέα έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Yale, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση του τεχνητού -με φαρμακευτικές ουσίες ή γονιδιακή παρέμβαση- ελέγχου της φλεγμονής στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα, η νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Immunity», εξέτασε τον ρόλο των αιμοπεταλίων του αίματος -των κυττάρων που ευθύνονται για την ανάπτυξη θρομβώσεων- στον έλεγχο των φλεγμονών.
Οι επιστήμονες εστίασαν στην πρωτεΐνη των αιμοπεταλίων Dkk-1 που ευθύνεται για την εξέλιξη μιας φλεγμονής σε χρόνια. Τη χρόνια φλεγμονή, που, όπως επισημαίνεται, εντοπίζεται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από άσθμα, πολλές αυτοάνοσες παθήσεις, ιογενείς λοιμώξεις, αλλά ακόμη και νεοπλασίες, χαρακτηρίζει η μόνιμη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων στην περιοχή της ανεπούλωτης βλάβης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι η παρουσία της πρωτεΐνης Dkk-1 αυτή που αποτρέπει την αποκατάσταση της φλεγμονής στον πάσχοντα ιστό.
Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματικά την επίδραση της Dkk-1, εξετάζοντας την αντίδραση φυσιολογικών ποντικιών, όπως και ποντικιών από τα αιμοπετάλια των οποίων έλειπε η πρωτεΐνη, στην κοινή οικιακή σκόνη και σε προσβολή από παράσιτα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα πειραματόζωα στα οποία είχε μπλοκαριστεί, είτε γενετικά είτε με χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας, η δράση της πρωτεΐνης Dkk-1, ήταν θωρακισμένα τόσο έναντι της παρασιτικής μόλυνσης όσο και έναντι της εκδήλωσης άσθματος.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών του Yale καταδεικνύουν τη φυσική και τη λειτουργική διασύνδεση μεταξύ των αιμοπεταλίων, όπως και των λεμφοκυττάρων μέσω της πρωτεΐνης Dkk-1. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γουκ Γιν Τσάε εξηγεί χαρακτηριστικά: «Χωρίς την παρουσία της Dkk-1, τόσο οι εγγενείς όσο και οι αντανακλαστικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε χρόνιες φλεγμονές δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν. Η Dkk-1 μπλοκάρει την αποκατάσταση του ιστού. Ετσι γνωρίζουμε πλέον ότι τα αιμοπετάλια παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στη φλεγμονή». Τώρα, οι ερευνητές αναζητούν τρόπο να διοχετεύσουν τους αναστολείς της Dkk-1 στον οργανισμό μέσα σε μικρές μοριακές δομές.