Πιέζει για συμφωνία η κυβέρνηση

Σε έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, όπως προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας, κ. κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Γιώργο Σταθάκη, για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν αλλάζει.

«Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, όμως επειδή είναι ένα ιδιότυπο Eurogroup δεν αποκλείεται να υπάρξει κι ένα ακόμη, τη Δευτέρα 25 ή την Τρίτη 26 Απριλίου», εξήγησε.
Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καταρτίζει δύο νομοσχέδια, ένα για το φορολογικό και ένα για το ασφαλιστικό, με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφιστούν ως τα τέλη του μήνα.

Νομοσχέδιο για το φορολογικό

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος είναι ένα προοδευτικό φορολογικά νομοσχέδιο, δομικά καλύτερο από πολλές πλευρές.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται τα εξής:
– Το αφορολόγητο κλειδώνει στις 9.100 ευρώ
– Για εισόδημα 15.000 ευρώ, θα προβλέπεται 61 ευρώ περισσότερος φόρος ετησίως
– Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται με οριακούς συντελεστές
– Τα μερίσματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%

Από τη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και τα πολιτικά μηνύματα προς τους δανειστές, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει πως «Εμείς προσπαθήσαμε τα πάντα για μια συμφωνία, σεβόμενοι ταυτόχρονα και τις διαφορές των θεσμών. Όμως είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, μια κυρίαρχη χώρα και παρόλο που ακούμε τη γνώμη τους, την τελική λέξη θα την πούμε εμείς.

Διεκδίκησε έτσι για την κυβέρνηση το δικαίωμα να αποφασίσει τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες από το καλοκαίρι στόχοι, υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση της κυβέρνησης θίγονται λιγότερο τα μικρά εισοδήματα, ενώ με την πρόταση των θεσμών θίγονται περισσότερο τα μικρά εισοδήματα και ελαφρυνονται τα μεγάλα, άνω των 100.000 ευρώ.

Ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κινείται πάνω σε όσα είχαν ήδη γίνει γνωστά για τη διαπραγμάτευση με την κατώτατη σύνταξη στα 384 ευρώ, διαψεύδοντας ότι θα υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ προκειμένου να κλείσει συμφωνία. “Δε θα θιγούν άλλο πια τα συνήθη θύματα”, τόνισε.

Ο κ.Σταθάκης διευκρίνισε ότι δε θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς στο θέμα αυτό υπήρξαν και παραμένουν αποστάσεις με τους θεσμούς.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σταθάκης, παραδέχθηκε ότι τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης!
“Δεν υπάρχει plan b” είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img