Πλήρωσε 17.712€ για μελέτη με τα έργα στο πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» παρ’ ότι η έκταση ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ
Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση
Το ποσό των 17.712 ευρώ πλήρωσε ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης για μια μελέτη εφαρμογής στην οποία περιγράφονται τα έργα που θα ήθελε να κάνει στην έκταση του πρώην στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος», παρότι η έκταση ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η μελέτη, που εγκρίθηκε χτες από το δημοτικό συμβούλιο, προβλέπει την κατασκευή διάφορων έργων που θα μπορούσαν να γίνουν εντός του πρώην στρατοπέδου, πλην όμως είναι απίθανο να γίνουν, καθώς δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα κεφάλαια αλλά και εξαιτίας του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την κυριότητα 61 στρεμμάτων.
Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία μουσείου, βιβλιοθήκης και πολυχώρου εκδηλώσεων στα τρία διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, θερινού σινεμά, χώρων πρασίνου, βοτανικού κήπου, ακόμα και εγκαταστάσεων προκειμένου να λειτουργήσει λαϊκή αγορά, η οποία σήμερα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα στην οδό Αρκαδίου. Ακόμα προβλέπει τη δημιουργία δύο ανοιχτών χώρων στάθμευσης οχημάτων, κολυμβητηρίου, ενός σχολείου αλλά και εργατικών κατοικιών. Στον χώρο υπάρχει η εκκλησία Αναστάσεως του Κυρίου και στη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή νέου, μεγαλύτερου ναού, χωρίς όμως να γκρεμιστεί ο παλιός, κάτι που χτες συζητήθηκε εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο.
Τη δεκαετία του ’80 είχε δοθεί μία έκταση του στρατοπέδου και είχαν χτιστεί σχολεία αλλά και αθλητικοί χώροι. Πολλά χρόνια αργότερα και αφού εκκενώθηκε το στρατόπεδο, παραχωρήθηκε στον δήμο η χρήση της έκτασης που ανήκε στη ΚΕΔ.
Σήμερα ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, που φυλάσσεται από εταιρία σεκιούριτι την οποία έχει προσλάβει ο δήμος, αποτελεί χώρο αναψυχής, εκδηλώσεων (ανθοέκθεση κ.λπ.), ελεύθερης στάθμευσης, ενώ κάθε Κυριακή λειτουργεί και η εκκλησία.
Επιστολή
Τον Φεβρουάριο του 2015 ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στους τότε υπουργούς Βαλαβάνη και Βούτση, ζητώντας την άμεση ανάκληση της υπ’ αριθμόν 234/24.04.2013 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι χώροι του πρώην στρατόπεδου «Μεγάλου Αλεξάνδρου», που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων του Δήμου Αμπελοκήπων. Με την ίδια απόφαση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και η έκταση του στρατοπέδου «Παπακυριαζής», που βρίσκεται στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχει αλλάξει το καθεστώς κι ότι τα στρέμματα του ΑΒΚ: ΑΚ 5749 ανήκουν στο Ταμείο. Μάλιστα, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης λένε ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, καθώς πιστεύουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή αποκλείεται να εφαρμοστεί η μελέτη και να γίνουν τα έργα.
Θέλει να φιμώσει τον Τύπο λέει ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Επιστολή διαμαρτυρίας κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων – Μενεμένης ο αντιπρόεδρός του και επικεφαλής της παράταξης Πολίτες σε Δράση Γιώργος Κυριλλίδης, ενώ αμέσως μετά αποχώρησε από τη συνεδρίαση μαζί με τους συμβούλους του.
Στην επιστολή του, ο κ. Κυριλλίδης κατηγορεί τον δήμαρχο για «επαναλαμβανόμενη απρεπή συμπεριφορά απέναντι στην παράταξη μας και σε όσους δημοσιογράφους “τολμούν” να φιλοξενούν δηλώσεις μας, σε σχέση με θέματα που αφορούν τον δήμο μας».
Αφορμή για την επιστολή και την αποχώρηση του κ. Κυριλλίδη ήταν η αντίδραση του δημάρχου, μόλις η «δημοκρατία» δημοσίευσε -την περασμένη Πέμπτη 7 Απριλίου- συνέντευξή του, στην οποία εξέφρασε τις πολιτικές απόψεις του για τα ζητήματα της περιοχής.
Μάλιστα, ο κ. Κυριλλίδης αναφέρει στην επιστολή ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό όταν έδωσε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
«Είναι προφανές ότι θέλει τα φώτα της δημοσιότητας αποκλειστικά για τον ίδιο, ενώ δεν επιθυμεί να ακουστεί η αντίθετη φωνή στον δήμο μας. Δεν έχει καμιά σημασία γι’ αυτόν ούτε αρκείται στο να μονοπωλεί κανάλια και εφημερίδες σχεδόν σε καθημερινή βάση, είτε ως δήμαρχος είτε ως πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, αλλά επιχειρεί να καταπνίξει και την αντίθετη φωνή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριλλίδης και προσθέτει: «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την πρακτική αυτή του πολιτικού και αυτοδιοικητικού σκοταδισμού, του μόνιμου καπελώματος της αντίθετης άποψης και της παρέμβασης στο έργο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ως βαθύτατα αντιδημοκρατική, αντιθεσμική και αντισυναδελφική».
H απάντηση Κυρίζογλου στη «δημοκρατία»
Απάντηση στο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» της 7ης Απριλίου, όπου φιλοξενήθηκε συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Γιώργου Κυριλλίδη, έστειλε ο δήμαρχος Λ. Κυρίζογλου.
Στη συνέντευξή του ο κ. Κυριλλίδης εξέφρασε τις πολιτικές απόψεις του και άσκησε κριτική στο έργο του δημάρχου, επισημαίνοντας ότι η περιοχή έχει ερημώσει εμπορικά και ωφελείται ο διπλανός Δήμος Ευόσμου, ότι ο δήμος δεν προχωρά σε πεζοδρομήσεις δρόμων για να τονωθεί η αγορά και ότι οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή εξαιτίας των αλλοδαπών.
Η απάντηση του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι η εξής:
«Θλίβομαι βαθύτατα για την έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας από μέρους σας. Η εικόνα που θέλετε εσείς και ο φιλοξενούμενός σας να προσδώσετε στην περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Φυσικά, η αγορά υφίσταται, όπως σε όλη την Ελλάδα, τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Δεν ευθύνεται, όμως, γι’ αυτό ο δήμαρχος και το γνωρίζετε. Για να τονώσουμε την αγορά, έχουμε τον πιο καθαρό και περιποιημένο δήμο, το καλύτερο απ’ όλους τους δήμους της Ελλάδος εορταστικό διάκοσμο, πολλές εορταστικές και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθοέκθεση και μαραθώνιο κάθε χρόνο κ.λπ.
Η οδός Χαλκίδη θα μονοδρομηθεί (όχι πεζοδρόμηση) γιατί αυτό θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής (διαβούλευση) και το δημοτικό συμβούλιο. Τέλος, εγώ, που «σφυρίζω αδιάφορα», μαζί με τους συνεργάτες μου κατασκευάσαμε 14 καινούργια σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), δημιουργήσαμε εννέα χώρους ελεύθερης δωρεάν στάθμευσης, επτά γήπεδα ποδοσφαίρου (τρία μεγάλα και τέσσερα μικρά), ένα γήπεδο τένις, δύο γήπεδα μπάσκετ – βόλεϊ, αναπλάσαμε το μέτωπο της οδού Δενδροποτάμου, αντικαταστήσαμε τα παλιά οχήματα με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στην τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία καθαριότητας, λειτουργούμε τέσσερα ιατρεία και τρία φυσικοθεραπευτήρια για τους πολίτες κ.λπ. Ο Εύοσμος είναι περιοχή που έχει επεκτάσεις και πληθυσμό 150.000 κατοίκους. Οι Αμπελόκηποι έχουν, κατά την απογραφή του 2011, 40.000 κατοίκους. Ποτέ στον δημόσιο βίο μου δεν μ’ ενοχλεί η κριτική ούτε και η κατάκριση ακόμη. Αρκεί κατά τη δεοντολογία να υπάρχει και η δική μου άποψη. Αλλο, όμως, αυτό κι άλλο η φίμωσή μου. Σταματώ εδώ για να μην υπερβώ τον χώρο του δημοσιεύματός σας της 7/4/16».



